Google отчете първа катастрофа на автономен автомобил по негова вина

Google отчете първа катастрофа на автономен автомобил по негова вина

© Stephen Lam, ReutersGoogle отчете първа катастрофа на свой автономен автомобил, която е и по негова вина. Инцидентът се е случил на 14 февруари и е представлявал "леко закачане" на автобус, съобщава онлайн изданието Engadget.


Макар официалната причина да е отнето предимство на автобуса, Google отчита, че всички участници в произшествието имат вина. Компанията е изпратила официално обяснение за катастрофата.


Тя се е случила, когато автономният автомобил Lexus RX450h е трябвало да навлезе в средната лента от дясната лента заради препятствие на пътя. През цялото време автомобилът е бил в автономен режим с шофьор зад волана. Системата е преценила да изчака няколко автомобила, докато лентата се освободи.
След няколко секунди автомобилът е преценил, че наближаващият автобус ще го пропусне, защото е доста по-назад, и е започнал да навлиза в средната лента. Автобусът обаче не намалил и е бил леко закачен от дясната си страна. Според Google скоростта на движение на автомобила е била около 5 км/ч, а на автобуса - 25 км/ч.


"Нашият тестов шофьор също е видял автобуса, но подобно на автомобила е преценил, че той ще ги пропусне. Вероятно шофьорът на автобуса е помислил, че ще бъде пропуснат от автомобила. Подобни неразбирателства се случват между шофьорите на пътя всеки ден. Това е класически пример от нещата, които са нормална част от шофирането", коментират от Google. Все пак компанията съзнава, че ако нейният автомобил е бил останал на място, инцидентът е щял да бъде избегнат.


Google допълва, че произшествието, както и негови хиляди вариации, вече са били разгледани подробно в симулатор. Направени са корекции в софтуера на автономните автомобили, които да им укажат, че автобусите и другите големи превозни средства са с по-малка вероятност да отдадат предимство на пътя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK