Астрономи наблюдаваха най-отдалечената галактика досега

Астрономи наблюдаваха най-отдалечената галактика досега

© NASA, ESA, and P. Oesch (Yale University)НАСА обяви, че международен екип от астрономи е открил и наблюдавал най-отдалечената галактика до момента. Тя се казва GN-z11 и е смятана и за една от най-старите във видимата част на Вселената.


Откритието е направено с помощта на телескопа "Хъбъл". Учените изчисляват, че галактиката се е формирала едва около 300 млн. години след Големия взрив. Тя е 25% по-малка от Млечния път, но пък има 20 пъти повече новоформирани звезди, което позволява на телескопа да я види.


"Невероятно е, че толкова голяма галактика се е формирала 200 млн. до 300 млн. години след формирането на първите звезди. Необходим е много бърз растеж и формиране на звезди с огромно темпо, за да стане галактика с 1 млрд. слънчеви маси за толкова кратко време", коментира Гарт Илингуорт от университета на Южна Каролина.


Астрономите споделят, че откритието надвишава значително очакванията за възможностите на "Хъбъл". "Успяхме да погледнем назад във времето и да измерим дистанцията до галатика, която е от времето, когато Вселената е била на 3% от сегашната си възраст", коментира Паскал Оеш, ръководител на проучването. Сега предстои валидиране на изчисленията, докато междувременно "Хъбъл" ще продължи своята мисия за изучаване на дебрите на Вселената.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK