Администрациите няма да имат оправдания да не въведат електронното управление

Администрациите няма да имат оправдания да не въведат електронното управление

© Красимир Юскеселиев, ДнвеникИзбори 2022

Законът за електронната идентификация и необходимостта от Единен системен интегратор са двете големи промени в електронното управление през 2015 г., заявява заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на откриването на 17-ата годишна конференция по електронно управление, която се организира от ICT media.


Според Борисов с приемането на Закона за електронна идентификация администрациите вече няма да имат никакво оправдание, за да не започнат промени в информационните си системи за работа с новото средство за идентификация. Той очаква Народното събрание да приеме закона до края на този месец. По думите му разглеждането на законопроекта в парламента върви без съществени промени в описанието на технологичната част, така че ведомствата може да се запознаят с него още сега.


"Моето лично убеждение е, че държавата има нужда от Единен системен интергатор или оператор, или администратор", коментира Борисов. Компанията "Информационно обслужване" АД през изминалата година практически е изиграла такава роля с безупречната си реакция при провеждането на изборите, както и с ИТ одита на системите в едно от големите министерства, смята още Борисов.


"Информационно обслужване" не е ваш конкурент, а партньор", коментира Борисов в обръщение към представителите на бизнеса. Той добавя, че доверието в една институция зависи от прозрачността на управление. "През 2015 година например финансовите резултати на "Информационно обслужване" са най-добри в сравнение с предишните 6-7 години. Това доказва, че подобно на частните компании и държавните фирми могат да се управляват много добре. Освен това дружеството дари компютърна техника и интернет свързаност на седем български училища, пет от които са в Родопите. На фона на дефицита от 29 хил. ИТ позиции в България, за които има работа, но няма подходящи кандидати, това е пример за инвестиция, която ще се върне многократно", казва в заключение заместник-министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK