Изкуственият интелект на Google победи един от най-добрите играчи на Го

Лий Се-дол (вдясно) срещу инженера на Google, който играе на играта според командите от изкуствения интелект.

© Handout, Reuters

Лий Се-дол (вдясно) срещу инженера на Google, който играе на играта според командите от изкуствения интелект.Изкуственият интелект AlphaGo на Google записа историческа победа срещу един от най-добрите шампиони на японската игра Го. Специално разработеният алгоритъм спечели три поредни игри в мача си от общо пет игри срещу шампиона Лий Се-дол, съобщава сп. Wired.


Google спечели 1 млн. долара от мача, като ще дари парите за благотворителност. Истинската награда за компанията е успехът на изкуствения интелект в една от най-сложните игри. До момента AlphaGo има 9 победи и една загуба, като тя е именно от Се-дол в четвъртата игра от мача помежду им. Миналата година алгоритъмът победи с пет на нула друг шампион на играта.


Играта е много по-сложна от шаха, като се разчита и на интуиция, която няма как да бъде пресъздадена в машините. Въпреки това AlphaGo успява да се справи срещу най-добрите играчи, като разчита на техники и постижения от други подобни алгоритми, които Google вече използва в някои от своите услуги.
Само преди две години се смяташе, че ще е необходимо поне десетилетие преди изкуствен интелект да може да побеждава хора на Го. Сега това е факт, при това срещу двама от най-добрите играчи, като Се-дол е смятан за най-добрия от последното десетилетие. Победата на AlphaGo е особено значима и при положение, че алгоритъмът сам е научил как се играе на Го и сам избира стратегиите си без никаква допълнителна помощ. Освен това инженерите на Google нямат право да променят по какъвто и да е начин настройките или кода на AlphaGo между игрите.


Сред наблюдателите на някои от игрите бяха председателят на борда на Alphabet Ерик Шмид и съоснователят на Google Сергей Брин. Мачът разкрива, че изкуственият интелект също може да греши. В четвъртата игра, която загуби, AlphaGo допуска грешка при 79-ия ход, но осъзнава това едва на 87-ия ход, когато вече е късно. Въпреки че алгоритъмът може да променя стратегията и стила си на игра според развитието на мача, Се-дол вече е разполагал с необходимото предимство.


"Никога не съм бил аплодиран толкова много само защото съм спечелил една игра", коментира Се-дол след победата си. Той напомня, че беше прогнозирал да победи целия мач с пет на нула или четири на едно, но това не се случи, което прави победата му особено ценна.


Сред технологиите, които Google вече използва в услугите си и които намират място в AlphaGo, са разпознаване на лица в снимки, гласови команди за смартфони, правилен подбор на резултатите от интернет търсене и др. Победата е от особено значение и за бъдещото развитие на изкуствения интелект, защото показва, че разработката му е на прав път.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK