"Булсатком" ще изведе в орбита първия български комуникационен спътник

Снимка на BulgariaSat-1 с напълно интегриран полезен товар и монтиран върху тестовата установка. На преден план, може да се види как спътникът ще изглежда в окончателен вид в орбита, когато е обърнат към Земята с разгърнати слънчеви панели и отворени комуникационни антени.

© Булсатком

Снимка на BulgariaSat-1 с напълно интегриран полезен товар и монтиран върху тестовата установка. На преден план, може да се види как спътникът ще изглежда в окончателен вид в орбита, когато е обърнат към Земята с разгърнати слънчеви панели и отворени комуникационни антени.До края на тази година "Булсатком" планира да изведе в орбита първия български комуникационен спътник. Компанията обяви, че започва финалните етапи от подготовката за изстрелването на BulgariaSat-1.


Спътникът се произвежда от компанията Space Systems/Loral (SSL), която е базирана в Силициевата долина. Проектът започна да се реализира преди около две години. Според "Булсатком" работата върви с много добро темпо и има голям шанс изграждането на спътника да завърши предсрочно, което ще позволи изстрелването му в Космоса още тази година.


BulgariaSat-1 ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 хил. километра над Земята. Основната част от изграждането на спътника е приключила, като сега се провеждат тестове на системите.
Следващата стъпка е тест на спътника за издръжливост на полета с ракетата и космическите условия. Устройството ще бъде подложено на силни вибрации и високи нива на шум, за да се симулира изстрелването на ракетата-носител. След това BulgariaSat-1 ще се тества и в термо-вакуумна камера, за симулация на условията в Космоса.


Тези тестове трябва да започнат в средата на април т.г. Накрая предстои последна щателна проверка и ако всичко е наред, ще се премине към процедурата по изстрелване. Ще бъде използвана ракета Falcon 9 на SpaceX.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK