Как ловяхме гравитационните вълни

На 11-ти февруари 2016 г. учените официално потвърдиха наличието на гравитационни вълни, за които Албърт Айнщайн говори в своята Теория на относителността.

© Associated Press

На 11-ти февруари 2016 г. учените официално потвърдиха наличието на гравитационни вълни, за които Албърт Айнщайн говори в своята Теория на относителността.Огън, Фогт, огън!


Юли 1996г., Алтадена, Южна Калифорния


Роби Фогт се вглежда внимателно в тъмния силует на пустинния хълм, който се издига отвъд оградата на неговия двор. В дерето под него мрачни сенки се прокрадват. "Койоти," заключва 70-годишният почетен директор на Обсерваторията за гравитационни вълни. Аз и моят колега студент се споглеждаме - не са ли опасни?
"Не. Те са коренните жители тук. Планината Сан Габриел е тяхна. Виж пожарите са наистина опасни."


Октомври 1993г., Алтадена, Южна Калифорния


Термометърът показва 120 градуса по Фаренхайт (49 Целзий). Смразяващ вой на предупредителни сирени се смесва с дрезгавия звук на пожарни машини и изпълва въздуха с тревога. Постепенно дори тревогата отстъпва място на гъсти облаци дим, които се спускат като лавини от хълмовете на планината, подгонени от изпепеляващия вятър на Санта Ана. Скоро огромни пламъци скачат от къща на къща. Изтощените пожарникари, изнемогващи под силата на стихията, получават заповед да се изтеглят към по-безопасен рубеж. Последният отстъпващ екип проверява от врата на врата за останали неевакуирани хора. Когато стигат до красива двуетажна къща от тъмно дърво с огромни прозорци, сгушена в подножието на планината, пожарникарите са слисани от невъзмутимостта на високия възрастен мъж, който им отваря врата. Изпод ъгловати старомодни очила с дебели рамки той спокойно ги запитва с дрезгав европейски акцент:


"Лоша ли е ситуацията?"


"Ние се изтегляме, сър. Не можем да удържим квартала. Всичко гори наред. Трябва да дойдете с нас."


Зад гърба на възрастния човек се появява стройна младолика жена на 65, със сини очи и благородно излъчване. Тя се усмихва на младите пожарникари.


"Няма да го убедите да си напусне къщата. Това е човек оцелял в битката за Берлин. Тръгвайте, за да не ви обгради огънят."


"Госпожо Фогт, евакуацията е задължителна!" - настоява командирът на екипа.


Професорът приятелски слага ръка на рамото на младия мъж.


"Момчета, чухте Мишлен - ние оставаме. Само ще ви помоля да ни дадете един добър маркуч."


Без съпротива, но с чувство за обреченост, командирът дава знак на двама пожарникари да изпълнят желанието на професора и бързо да се качват обратно на камиона.


Мъжете върху потеглящата пожарна машина не свалят поглед от симпатичната възрастна двойка, която им махва като че за сбогом. В момента, в който пожарната се скрива зад завоя, Роби грабва маркуча и започва да го влачи през къщата към задния двор, от страната на пламтящата планина, пътьом инструктирайки жена си:


"Ти си горе на терасата. Пред теб е 12 часа, зад теб 6, вятърът духа откъм 2."


Мишлен бързо се изкачва на позиция, тъкмо на време да види огромна огнена топка, ускоряваща се по склона към къщата.


"Три часа!"


Април 1945 г., Берлин


Слабо, високо момче на около 15, облечено в униформа на "Хитлер-югенд", едва удържа отката на противовъздушното оръдие, което управлява. Около него полуразрушената сграда на "Лайбниц щрасе" се тресе от падащите авиационни бомби. Зад него офицер от СС крещи заповеди на половин дузина хлапета, които обслужват голямото оръжие. По лицето на високото момче се чете притеснение и нежелание да се намира на това ужасно място, но гласът на офицера е неумолим.


"Три часа! По-бързо, Фогт! Огън!"


Огромна експлозия скрива всичко. Хвърчат парчета тухла. Гласът на есесовеца замлъква. От облака дим, обгърнал горящата сграда, се появява покритата с прах слаба фигура на 15-годишния Роби, който тича с вдигнати ръце към взвода противниковите войници, намерили прикритие зад ъгъла на улицата. Сълзи се стичат по лицето му, докато го претърсват за оръжие, предлагат му цигара и го оставят да седне на тротоара зад тяхната позиция. Отвъд грохота на падащите снаряди се чува далечен звън на телефон.


Октомври 1993 г., Алтадена, Южна Калифорния


Мишлен вдига слушалката. От другата страна е притесненият глас на професор Кип Торн - звездата на факултета по теоретическа физика. Мишлен го успокоява, че всичко е под контрол, но че не може да говори, защото помага на Роби.


Сигурно се шегувате, г–н Айнщайн


Идеята да се построи Обсерватория за гравитационни вълни се ражда в главата на Кип Торн през 80-те години. Считан за един от 5-те най-брилянтни живи теоретични физици, професорът от Калтек е известен с близкото си приятелство със Стивън Хокинг и с шеговитите научни басове, с които двамата се предизвикват един друг. През 1975 г. един такъв спечелен бас донася на Кип Торн едногодишен абонамент за списание "Пентхаус". Но освен шегобийството неговата първа и основна страст е силата на гравитацията.


Ваната на Архимед, ябълката на Нютон, самолетът на братята Райт, стъпката на Нийл Армстронг – това, което обединява голяма част от великите човешки постижения, е, че са резултат на взаимоотношенията на хората с неизбежността, наречена гравитация - тази най-всекидневна и като че ли разбираема конкретна сила. Но историята на науката не е без ирония. Най-добрата теория на гравитацията, с която разполагаме, е общата теория на относителността на Айнщайн - човек, който се е интересувал от светлината, един от малкото физически обекти без маса и съответно неподлежащ на влиянието на гравитацията според класическата физика.


Преди да стигне до общата теория, младият Айнщайн в свободното си от чиновническа работа време формулира специалната теория на относителността в търсене на отговор на необясним резултат от експеримент, извършен 20 години по-рано. В края на 19 век в научния свят преобладава мнението, че класическата физика, включваща електромагнетизма на Максуел, описва успешно почти всички природни процеси и че науката физика е постигнала своя максимум.


Един от малкото неразрешени въпроси е как се разпространява светлината. Уравненията на Максуел подсказват, че светлината е вид електромагнитна вълна от енергия, подобна на звуковите и на морските вълни. И както звукът не може да се движи във вакуум, а морските вълни се нуждаят от вода, която да пренася енергията им, учените теоретизират, че съществува някаква специална материя (етер), която е навсякъде, прониква през всичко и пренася енергията на светлината.


Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) в Луизиана.<br />

© Ligo Laboratory, Reuters

Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO) в Луизиана.

За да проверят теорията, Майкелсън и Морли построяват интерферометър с идеята да засекат разлика в скоростта на светлината в зависимост от движението на Земята спрямо етера. Уредът представлява система от огледала и призма, която разделя лъч светлина на две части, които се движат по перпендикулярни рамена, преди да се срещнат отново върху светочувствителна плака.


Експериментът не само не намира никакви данни за съществуването на етер, но и отчита едно много странно наблюдение – скоростта на светлината е напълно идентична независимо дали се мери паралелно или перпендикулярно на движението на Земята. Тоест, ако си представим, че източник на светлина се намира в бърз влак, а ние стоим неподвижни на гарата, и ние, и пътниците във влака ще видим светлината да се движи с една и съща скорост – пряко противоречие с класическата физика.


Айнщайн разрешава дилемата с помощта една хитрост – след като експериментите и уравненията на Максуел показват, че скоростта на светлината трябва да е еднаква за пътниците във влака и тези на перона, то тогава времето във влака и на гарата трябва трябвало да тече по различен начин, за да се избегне парадокс. Това е същността на специалната теория на относителността. Oттук следва и знаменитото уравнение Е=mc2, с всичките му последствия за земната геополитика.


Айнщайн завършва теорията в свободното си време за броени седмици през 1905. След това решава да приложи идеята към светлина, движеща се в гравитационно поле. Тази малка добавка му отнема следващите 10 години. Оказва се, че за целта е необходимо гравитацията да се опише математически не като класическа нютонова "сила на привличане", а като изменение на самата геометрия на четириизмерното пространство-време в присъствието на обекти с маса.


За тази цел Айнщайн използва нов, по съвпадение току-що измислен, математически способ и изненадващо неочевидното наблюдение, че човек в падащ асансьор не би могъл експериментално да разбере дали въжето се е скъсало или някой магически е изключил гравитационното поле на Земята. Резултатът е общата теория на относителността - една от най-впечатляващите и интригуващи теории на физиката до ден днешен, отваряща вратата на човечеството към черни дупки, гравитационни телескопи и, разбира се, гравитационни вълни.


Геометрията на времето и един много голям транспортир


Октомври 1993 г., Алтадена, Южна Калифорния


Скоростта на хвърчащите огнени кълба срещу къщата на семейство Фогт наближава ограничението по калифорнийските магистрали. С математическа прецизност Мишлен насочва Роби, който сваля огнените залпове със силната струя от пожарникарския маркуч.


След 6-часова борба с вятъра и огъня Роби и Мишлен успяват да спасят къщата си. Завръщащите се пожарникари са изумени от гледката на стария професор и жена му, целите покрити в сажди – изтощени, но победители.


Двамата се запознават малко след войната. Роби прекарва първите месеци в канализационна шахта в Берлин, пригодена за бежанци и хора, останали без покрив над главата. Съсед по матрак му е унгарски професор по физика, който в дългите берлински нощи забавлява 16-годишното момче с уроци и задачи, въпреки че Роби е завършил само 6 клас. Тези нощи запалват искра в сърцето на бъдещия учен и 20-годишен той постъпва да учи физика. В университета среща Мишлен. През 50-те години вече пътува до Антарктида като част от легендарните експедиции на американския изследовател адмирал Бърд, който го привлича в Америка. През 60–те е поканен да преподава в Калтек при Ричард Файнман и Роберт Опенхаймер - двама от бащите на атомната бомба.


Много талантливи европейски физици, които емигрират в Америка по това време, са привлечени към проекти, свързани с американската военна програма, в момента, в който получат американско гражданство. Въпреки това немецът Роби и французойката Мишлен, които след войната се отказват от немското и френското си гражданство, правят пакт никога да не приемат американски паспорт. Ужасът на войната и нечовешките жестокости, извършени в името на държави и нации, ги е направило неумолими. Така Роби става професор Фогт, но никога не работи по военните приложения на своята наука.


В навечерието на 70-ата годишнина от публикуването на общата теория на относителността Кип Торн почуква на вратата на офиса на Роби с нова идея – да построят интерферометър като на Майкелсон и Морли, но не с обикновена светлина, а с лазерна, и не метър на метър, а 4 на 4... километра. И не един, а направо два. Така се ражда проектът за обсерваторията за гравитационни вълни. 30 години, 620 милиона долара и усилията на хиляди учени по-късно проектът успява да постигне невъзможното – да свали Доналд Тръмп от главните световни новини за почти цяло денонощие.


Аз прекарах четири много интересни години в Пасадена, в големия екип на професор Роби Фогт. Една година моделирах огромните огледала на интерферометъра с цел да разберем дали топлината от лазерния лъч ще измени оптичните им свойства. Друга година изследвах дъжда в Луизиана, за да преценим дали ще създава измамни вибрации на честотите на очакваните гравитационни сигнали. Лятото на световното първенство по футбол във Франция прекарах в хангара, където е бил проектиран и тестван "Мустанг П-51" – американският отговор на легендарното "Зиро", японски изтребител от Втората световна война. Моята задача беше далеч по-скромна – да измисля способ за свързване на кабелите на електрическите двигатели на огледалата на интерферометъра, така че те да останат изолирани от вибрациите на земята под тях.


Всички тези забавни и необичайни задачи бяха насочени към един основен въпрос: възможно ли е да се построи толкова чувствителен интерферометър, който да измери гравитационна вълна с амплитуда, по-малка от размера на електрон. Това означава огромното съоръжение да се изолира изцяло от всевъзможния шум и вибрации, толкова присъщи на нашата планета. И така целият огромен интерферометър като че ли виси закачен в пълен покой в очакване на послание от Вселената. А за да сме сигурни, че посланието е истинско, и за да разберем откъде идва, построяваме две еднакви обсерватории на 3 хиляди километра една от друга.


През 2000 година след поредица от технически трудности и междуличностни несъгласия, връхлетели LIGO, професор Роби Фогт подаде оставка като изпълнителен директор на проекта. Въпреки това най-силният ми спомен от това време винаги ще остане историята на момчето от Берлин, което, принудено да воюва в името на една чудовищна и безсмислена идеология, се отказва от национална и държавна идентичност, за да намери дом и смисъл в идеята, че светът е необикновен.


Толкова необикновен, че дори добрата стара, позната и скучновата гравитация е способна да накара времето, пространството и самите нас изведнъж да завибрираме с музиката на две огромни черни дупки, танцували заедно преди милиард години. Може би някога такива ще са водещите новини всеки ден, а политиката на омраза, манипулация и противопоставяне на едни хора срещу други ще е забравена. Можем поне да си помечтаем, докато пространство-времето продължава да си играе с нашето усещане какво е истинско и какво не.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на pitunder
  pitunder
  Рейтинг: 225 Неутрално
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Чудесен разказ !
  Гравитацията , силното и слабо ядрено привличане и електромагнитните сили трябва да бъдат обединени в единна теория елегантна и ясна като тази на Айнщайн.

  klimentm
 4. 4 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Природните научни изследвания доближават
  човек до Господ. А за това си струва да се живее

 5. 5 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Много добър разказ. Прочетох го на един дъх.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 6. 6 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 643 Весело

  "Как ловяхме гравитационните вълни?"

  На плувка и бял червей...

  ПП. Не държа на абонамент за "Пентхаус"...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 7. 7 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 643 Неутрално

  А историята наистина е хубава и поднесена прекрасно!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 8. 8 Профил на Martin
  Martin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чудесна статия и великолепна препратка към съвремието ни. За да е актуална, науката трябва да има и отношение към безумието на нашето време.

 9. 9 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Много голям! Респект!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 10. 10 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма да ни оправят живота!
  По -добре да изучаваме,овчата гъста вълна!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 11. 11 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "От облака дим, обгърнал горящата сграда, се появява покритата с прах слаба фигура на 15-годишния Роби, който тича с вдигнати ръце към взвода американски войници, намерили прикритие зад ъгъла на улицата."

  Американски войници през април 1945 в Берлин?? Явно господин Джамбазов ще пренапише част от историята на ВСВ.

 12. 12 Профил на filmir
  filmir
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#11] от "redsky":

  Явно не сте си учил достатъчно добре уроците
  Германия капитулира на 8 май 1945г.

  И голямо браво за разказа.

 13. 13 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "filmir":

  Вашето изказване е в стил, "не сте си научил добре уроците, водата е мокра и става за пиене". Всички знаем това, спокойно.

  Знаем и че Германия капитулира на 8 май. А Берлин капитулира на 2. май 1945. Само че в материала пише, че през април 1945 година бъдещият професор се предал на американските войници. Та въпросът ми към теб и автора са, дайте документи или източници, където да пише, че през април 1945 година в Берлин е имало американски войници, защото за мен това е новост, а за сериозните историци това ще е направо сензация и историята на ВСВ ще трябва да се пише наново.

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  [quote#12:"filmir"]Германия капитулира на 8 май 1945г. [/quote]

  До коментар [#12] от "filmir":

  Вярно! Също така е вярно, че Берлин е превзет на 30.04 от частите на Съветската армия...
  Та казвате уроците.....

 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Превъзходна статия!
  Напомни ми, че науката може да е красива и времето, когато учех физика по знаменитите лекции на Файнман довеждайки някои доценти и асистенти до тиха лудост.

 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Всяко ново научно откритие
  разбива постулатите на
  теологията!!!

 17. 17 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Как ловяхме гравитационните вълни?"

  Мераклия, много художествено е описана цялата история с известно украсяване и това може да го напише само човек "лаик"!!!!! Когато поработиш над теорията на гравитацията в продължение на десетки години нещата изглеждат доста по различно! На автора "комплименти за есенцето" и мога да му кажа, че всичко това е една добре планирана PR. акция, в която се е включил или са го включили някой хора дето се опитват да отбележат 100 г. от теорията на Айнщайн и да привлекат вниманието на хората, като някъде в средата на февруари "заляха" световните медии със съобщението "уловихме гравитационните вълни" и със сигурност са уловили на "босия" цървулите!!! Зная ще кажете, че съм краен, но само се запитайте от кога се опитват да ги хванат тези вълни първо Вебер с цилиндрите си в края на 60 -те и съвсем наскоро през 2014 г. също, но после "затишие", а както казват добрите журналисти една новина се публикува когато се потвърди от поне три независими източника!!! В края на ноември Европейската космическа агенция изстреля спътника LISA с експеримент на борда, за да ги търси тези вълни и резултати за сега няма, но LIGO побързаха да се похвалят, че са ги "хванали"???? Изводите ги оставам на всички вас!!!!

 18. 18 Профил на Владимир Венев
  Владимир Венев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Като прочетох разказа се върнах в началото да видя от кого е написан и останах много приятно изненадан,че е българин.Искам продължение или най-добре книга.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#10] от "Краде ми се мили мой!":

  "Няма да ни оправят живота!"

  И как достигнахте до този извод? Само около преди 80-години полупроводниците са се смятали за мръсна работа, защото при работа с тях се получавали непредвидими резултати. С напредване на технологиите нещата се подобрявали, докато през 1949 г. бил открит транзисторният ефект, за което е получена Нобелова награда през 1956 г. Цялата съвременна цивилизация е изградена върху това откритие: компютри, електроника, Интернет, социални мрежи, он-лайн пазаруване, селфи и каквото още се сетите.
  Но, както казва Айнщайн: ако някой иска бързо да види резултатите от труда си най-добре да стане обущар.

 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#16] от "valtoro":

  "Всяко ново научно откритие разбива постулатите на теологията!!! "

  Не съвсем. Теорията на големия взрив е тълкувана от католицизма като сътворението на света. Много от физиците са били по своему вярващи.

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#20] от "grajdanin1":

  Най-куриозното е, че тази теория за гравитационните вълни е доказателство и в двете посоки. По същество, когато се създава теорията, няма никакво доказателство че вълните съществуват. Всичко се опира на симетрията в природата, /дали бог я е създал симетрията е друг въпрос/, но се взема за база електромагнитното поле и тъй като всички останали параметри на полето съвпадат с гравитационното, следователно както има електромагнитни вълни, така се предполага за гравитационните!?
  Тоест, ако търсим равновесието и симетрията като цел на Господ, това е перфектно доказателство за вярващите!
  За 100 години засякохме вълните, ако може по-бързо да измислим една черна дупка за изкривяване и на времето, че животът бързо минава.

 22. 22 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoiank":

  Всъщност историята на общата теория и гравитационните вълни като доказателство буквално повтаря Максуеловата теория и електромагнитните вълни. Гениалното максуелово досещане е добавянето на тока на отместване в едно от уравненията. И аргументът му е...симетрия на уравненията (като изключим факта, че няма магнитен заряд). Вълните, които следват като решение на максуеловите уравнения не са били познати тогава. Около 20 г. по-късно Херц ги открива експериментално. Е, сега им трябваше век .

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#17] от "Emil Dimov":

  Не си прав: авторът не е "лаик", има физическо образование от Калтех. Като студент е участвал в търсенето на гравитационни вълни, после е станал режисьор. А колкото до подозренията ти за това, колко истинско е наблюдението: ами истинско е. Това, че хората умеят да го рекламират, е само плюс. Ето например връзка към семинара, на който наследникът на Роби Фогт - Бари Бариш - разказва за откритието и отговаря на въпроси:

  https://cds.cern.ch/record/2131411

  Освен това през 1993 Нобеловата награда е присъдена за непряко наблюдение на гравитационни вълни в бинарен пулсар. Така че никой не се съмнява в тяхната реалност, само дето прякото наблюдение е трудно. Е, имали са късмет две черни дупки да се сблъскат по време на тестовия набор на данни и директната регистрация вече е факт.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Така че никой не се съмнява в тяхната реалност, само дето прякото наблюдение е трудно. Е, имали са късмет две черни дупки да се сблъскат по време на тестовия набор на данни и директната регистрация вече е факт!"

  Аз не се съмнявам че съществуват, защото теоретично съм определил диапазона, в който се намират още преди 10 г. и определено знаех, че не ги търсят където трябва и Вебер и другите след него и мисълта ми е, че трябва не само от Земята, но и от космоса да бъдат детектирани!!!! А те са трудно откриваеми защото дължината на вълната им е съизмерима с размерите на видимата Вселена, разбирай много ниска честота от порядък на 10 на -18 степен и поради това се използва лазена интерферометрия!!!! И следите от тях не изчезват и са налични от всички значими гравитационни сблъсъци от началото на Вселената за това са от особено важно значение, и ако някой може да претендира за специалист по гравитация в днешно време това Стивън Хокинг!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#20] от "grajdanin1":

  Драги ми гражданино,не сравнявай
  науката с религията нямат нищо
  общо.Религията се крепи на вярата
  а науката на съмнението,така,че
  който вярва безрезервно можеш
  да го водиш за носа където си
  поискаш!!!

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Не може. Фундаментално различни са гравитацията и електромагнитните сили да речем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#30] от "4dou241":

  Много обичам некой да ми говори с линкове, без да стане ясно изобщо дали има какво да каже по въпроса..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 32 Профил на 4dou241
  4dou241
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  чукча писател казваш?

 32. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#32] от "4dou241":

  И писател не си до момента. Нещо свое имаш ли по темата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 34 Профил на 4dou241
  4dou241
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Darth Plagueis":

  добре

 34. 35 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Няма нужда от каквито и да е експерименти, за да се заключи, че ``теорията'' на относителността на Айнщайн е една нелепост. Достатъчно е да се прочете внимателно основополагащата статия от 1905 г. Вътрешната ѝ противоречивост е видна от самото ѝ начало и е налице по-нататък във всяко нейно развитие. Глупост може да роди единствено глупости. Тъй като нищо разумно не може да произлезе от глупост, то никаква обща теория, струнни теории или космология и т.н., в чиято основа е въпросната безмислица, не могат да бъдат нищо друго освен едни чисти глупости. От нелепост, каквато е айнщайновата относителност, не могат да призтекат никакви заключения за съществуването на каквото и да било физически смислено. Например, няма как от въпросната айнщайнова глупост да произтече съществуването, да речем, на гравитационни вълни.

  Този непреодолим факт обаче не е спрял една групичка да изкрънка милиарди данъкоплатски пари, за да струпа потресаващи по своя мащаб съоръжения уж да доказва нещо си. И, за да е по-убедително, досущ както Сталин налага безмозъчните бръщолевения на Лисенко, така и тук налагането на глупостта се извършва чрез наемането на хиляди безропотни, зависими от работодателя, съавтори -- наука чрез гласуване.

  Броят на съавторите в случая е 1004, което сме принудени да признаем, е доста скромно като брой, сравнено с 5154-те съавтори на друга една подобна неумност -- статията за уж експериментално доказания бозон. От всичките 33 страници на въпросната студия, само 9 (включително и цитираната литература) са посветени на самото (уж) изследване. Цели 24 от 33-те страници са отдадени да изброявят имената и институциите на тези 5154 души с предполагаем научен принос.

  5154 съавтори. 5154 души, които някак трябва да се познават едни други, да споделят идеите си, да ги обсъждат, някак заедно да достигат до заключения, че са потвърдили екпериментално нещо, което даже не следва от подлежащата теория. Каквито и доводи да се представят, че такова сътрудничество можело вече да се осъществи чрез модерните средства за комуникация, допускане на подобно реално сътрудничество не търпи критика. Трябва наистина да си сляп да не видиш проблема и да не усетиш как силово ти налагат неумността, чрез цели армии от добре платени, безгласни наемници, даже и да не си сведущ по същността на материята. Ако пък си и сведущ, то подобно струпване на willing executioners (по D.J.Goldhagen, Hitler's Willing Executioners, Alfred A. Knopf, 1996) звучи по-лошо от подигравка с науката, то граничи с престъпление.

  Това е интелектуално падение и криза по-жестока и дълбока от бежанската криза. Кризата в теоретичната физика, олицетворена от айнщайновата относителност и квантовата механика, е истинската криза на света. Това е истинската корупция от която страда светът. Всякакви проблеми в Близък изток и не знам си къде, всякакви други глобално пробутвани псевдо-научности като climate change, бледнеят пред тоталното интелектуално опустошение, организирано налагано както никога досега. Някои от нас са свидетели на нелепи доктрини като фашизъм или комунизъм, най-безмилостно вкопавани силово в редица световни територии. Споменатата криза във физиката обаче далеч надвишава подобно регионално зло, каквито бяха фашизмът и комунизмът, защото безумието, за което иде реч, наистина е проникнало във всяка пора на световното тяло, нещо, което нито фашизъм, нито комунизъм не успяха да осъществят. Още по-неясно е как да се отстрани тази лесно и категорично доказуема нелепост, толкова здраво вкопчила се в тялото на науката подобно на раковия тумор обхванал тялото на терминално болния. Всеки опит да се отстрани тумора ще предизвика гибелта на пациента. Така, с тумора, поне е още жив. Въпреки че животът му е мъчение, все пак живее. Раковият тумор на безобразната теоретична физика изсмуква жизнените сокове на обществата, изсмуква финанси, които биха отишли за истински открития, да не говорим за това какви социални проблеми биха решили похабените милиарди. Това похабяване на милиардите особено се подпомага от втълпеното усещане, че било по-добре да се дадат много пари за един-два значими проекта, отколкото да се разпределят малки суми сред много изследователи. Доктрината за ``голямата наука'' е направо убийствена за света, не е само заплаха за интелектуалното му здраве, особено, когато е прихваната от засада и ``голямата наука'' стане синоним на глупост, както е в момента.

 35. 36 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "олигофрен, точно па на регистрираните дължината на вълната е съизмерима със звуковите (чуваемите от нас) вълни?!"

  Има тук някой които са и "такива", но като не си наясно с нещата по-добре е да си мълчиш!!!! Че са преобразували информацията в звуков вид не означава, че гравитационните вълни са в този диапазон!!! Логично е да се запиташ, но едва ли може да правиш това? Защо ако гравитационните вълни са звукови не използват резонансния метод, а си служат с лазерна интерферометрия????

 36. 37 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "С напредване на технологиите нещата се подобрявали, докато през 1949 г. не бил открит транзисторният ефект, за което е получена Нобелова награда през 1956 г. Цялата съвременна цивилизация е изградена върху това откритие: компютри, електроника, Интернет, социални мрежи .... и каквото още се сетите!"

  А случайно да си се запитал защо точно след 1949 г. и може би не знаеш за случая "с летящите чинии в Розуел" и как "изведнъж" открихме полупроводниците, интегралните схеми, лазерите и оптичните влакна и стана възможно НАСА да изпрати Аполо на Луната????

 37. 38 Профил на tpp3dm
  tpp3dm
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#36] от "Emil Dimov":

  льольо, LIGO е най-чувствителен некъде около 50 - 350 Hz и точно там беха регистрирани. дължината на вълната сметам мое си я сметнеш сам, щото се потвърди и че се разпространяват със скоростта на светлината

  The signal sweeps upwards in frequency from 35 to 250 Hz with a peak gravitational-wave strain of 1.0 × 10−21.

  http://authors.library.caltech.edu/64405/1/PhysRevLett.116.061102.pdf

  никой не ти твърди че са звукови а само че са с такава честота, нито пък някой ти вика че нема с друга. има проекти да се използват пулсари за наблюдени на грав. вълни, което ще позволи вече да се изучават и значително по-големи дължини на вълната

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 40 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#36] от "Emil Dimov":

  още нещо, малко преди детектията пуснаха "advanced LIGO", като оценките, преди две и кусур године, бяха, че реалистично очакват неколко десетки годишно/1-1000/. сорс туканкар некъде към края на първата третина

  https://www.youtube.com/watch?v=sxQSkt83dsQ

  така че не видим нищо странно дето толкова бързо и "лесно" ги засякоха. разбирачите по-скоро беха изненадани, че сигнала е толкова силен и видим с "просто око"

  кофти дето звука се губи накраа

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#41] от "rivhrw":

  Ad hominem атаките не са аргумент. Те само показват интелектуалната слабост на автора им. Това, че някой не е наясно с обсъждания въпрос хич не е основание, което да възбужда гнева му, предизвикващ ad hominem.

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 47 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#46] от "rivhrw":

  Ти се изказваш, затова отговорността е твоя. Другите отговарят за себе си. Няма как да ползваш други, за да ти разчистват твоето собствено недоразумение.

 47. 48 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#47] от "bryghtlyght":

  е да де, нъл и язе тфа викам?

 48. 49 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Вътрешните противоречия в айнщайновата относителност произтичат от ненаучната същност на Айнщайн, изразяваща се в готовността му, без даже да му мигне окото, да наруши абсолютни истини, в необузданото си желание да направи откритие на всяка цена, даже приемайки глупости за истини.

  Абсолютна истина например е, че времето на дадено място в даден момент има само една единствена стойност, независимо от това дали въпросното време в този момент е измерено от неподвижен часовник в това място или въпросното време е измерено от движещ се часовник, който се е случило да е на това място в този момент. Ето защо, приемането, че времето могло да тече с различни скорост в различни системи (т.нар. time dilation) е невъзможно, защото подобно предположение е в разрез с горната абсолютна истина -- ако времето в различните системи наистина тече с различна скорост, както лоренцовите трансформации извеждат и Айнщайн с готовност приема този извод, то двата часовника ще показват две различни стойности на времето в даден момент на дадено място, което е невъзможно. С други думи, Айнщайн извежда, че 1 е равно на 2, което е чиста глупост. Поради това, изобщо не е нужно да извършваме експеримент (нито да четем на някой си глупостите, че екпериментално бил доказал такова нарушение на абсолютна истина) за доказване на time-dilation, защото time-dilation е същностно невъзможно (inherently impossible) в реална физична система.

  Също така, поради конфликт с абсолютна истина, не е възможно да се очаква скъсяване на дължина (length-contraction), произтичащо от Лоренцовите трансформации, припознати от Айнщайн като част от ``теорията'' му. Лоренц-трансформираните пространствени координати на даден предмет никога не съществуват едновременно. Всички останали координати са единствено или в миналото, или в бъдещето по отношение на дадена координата в момента t. Ето защо, не само length-contraction е физически невъзможно, но Лоренцовите трансформации разрушават самото понятие ``дължина'' на дадено тяло.

  Поради горното, всяка теория, разчитаща на Лоренцовите трансформации, например някаква си обща теория на относителността, струнни теории, космология и т.н., са нефизични. Теория, която има в основата си глупости като горните не може да бъде нищо друго освен глупост.

  Айнщайновата относителност (както и квантовата механика) са най-подлият рушител на обществата, защото разчита на вяра от страна на населението, наподобява религия и може да бъде инсталирана с далеч по-малки разходи и усилия, отколкото фашизма и комунизма. Докато при фашизма и комунизма населението, даже и необразовано, чувства на гърба си злините, то при въпросната подлост разрушенията са далеч по-дълбоки. Те рушат не само инфраструктурата, но подкопават и осакатяват интелектуално народите. Както се знае, има военни доктрини, при които се предпочита осакатяването пред физическото изтребление на населението. Душевното осакатяване е още по-трагично, защото е и невидимо за окото и за установяването му винаги трябва да се разчита на винаги корумпирани експерти, винаги готови да се подпишат като съавтори на статия съставена от 5154 автори, колкото и явно физически невъзможна да е подлежащата теория обект на доказване.

  В допълнение към по-малките разходи, инсталирането в началото на 20-ти век на анти-интелектуални доктрини като айнщайновата псевдотеория и ненаучната квантова механика, объркващи локалните елити, се налага поради технологични революции като появата на гражданското въздухоплаване, на радиото, на телевизията, а сега и интернетът, които вече не позволяват да се контролира налагането на определени идеологии от сорта на фашизъм и комунизъм като средство за управление на големи маси хора. Локалните елити, все още верни на научния метод, но далеч по бързо изпитващи дифузията на идеите при новите условия, не биха се съгласили на подобен диктат. Ето защо се е наложило тези локални елити да се разоръжат като се развратят чрез непреодолимо налагане чрез сила на уникални по своята същност безсмислици, каквито са айнщайновата относителност и квантовата механика. Историята на науката познава всеобхватни погрешни теории, вследстве отхвърляни, но подобно интелектуално падение, подобно вплитане на очевидно въптрешнопротиворечиви доктрини и доктрини, основани на petitio principii (квантова механика), историята на науката не познава.

  Забележително е, че ниското качество на мислене на Айнщайн се проявява не само в неговата относителност, но и на други места в неговоти ``творчество'', нямащи нищо общо с теорията му на относителността. И там, както в последната, Айнщайн хич не се притеснява да изведе, че 1 било равно на 2 и да представи подобна глупост като голямо откритие. Бездарникът обаче сам по себе си не е виновен. Виновни са онези, които прозират възможност чрез подобно бездарие да объркат локалните елити и така да ги контролират. Така, занимаващият се с физика става по дефиниция доброволен глупак. Вземете една бездарница като Меркел. Меркел е професионален физик и не съм чувал да е възроптала някога от малоумите насадено във физиката. Такава явно послушна бездарна личност очевидно е по вкуса на някои и вижте я къде е сега, превърнала се от скрит, вече в явен вредител за обществата.

 49. 50 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#48] от "rivhrw":

  Не, не викаш това. Друго викаш, но оставям на теб да се разбереш сам със себе си.

 50. 51 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#50] от "bryghtlyght":

  new age майна L)

 51. 52 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#49:"bryghtlyght"] 1 е равно на 2, което е чиста глупост [/quote]

  би ли ми представил кратко доказателство, че едно НЕ Е равно на две?

 52. 53 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#49:"bryghtlyght"] независимо от това дали въпросното време в този момент е измерено от неподвижен часовник в това място или въпросното време е измерено от движещ се часовник [/quote]

  движещ се часовник в сажтиа мумент и на сажтоту месту?

  ка ти викам, чи си неосъзнат релативист...


 53. 54 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#53] от "rivhrw":

  Това произтича от абсолютната истина, че пространствено съвпадащи часовници са синхронни. Парадоксалното е, че Айнщайн сам признава тази абслолютна истина в параграф 2 на статията си от 1905 г., но в желанието си на всяка цена да направи откритие, даже с цената да приеме глупости за истина, бързичко и удобничко забравя тази абсолютна истина и най-безсрамно я нарушава както и когато му падне. Това е едно наистина невероятно интелектуално падение, проява на истинско бездарие, така сръчно използвано от някои за политическите им цели.

 54. 55 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#54] от "bryghtlyght":

  що не аресваж бай ни Гьодел?

 55. 56 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  [quote#52:"rivhrw"]би ли ми представил кратко доказателство, че едно НЕ Е равно на две? [/quote]

  Това се учи в първи клас, ако не и в детската градина.

 56. 57 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#55] от "rivhrw":

  Математиката не прави физика. Обратното е. Пример: Лоренцовите трансформации. Перфектни математически, но без капка физически смисъл.

 57. 58 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#54:"bryghtlyght"] пространствено съвпадащи [/quote]

  спремо кой точну фрейм-о-референсе бе апсолутист?

  https://www.youtube.com/watch?v=KzrdZD4EPXY

  тос гулем сладур. ...шма пружтааж за низкуту ниво

 58. 59 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#56] от "bryghtlyght":

  добре, айде тогава ми докажи 1 + 1 = 2

 59. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#58] от "rivhrw":

  Чети внимателно каквото съм написал и се постарай да го разбереш. Отговорът е там.

 60. 61 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#60] от "bryghtlyght":

  без капка физически смисъл?

  а кък дефинираж смисъл?

 61. 62 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#61] от "rivhrw":

  Например, както казах, за да има физически смисъл ``дължина на едно тяло'', двата му края трябва да съществуват едновременно. След прилагане на Лоренцовите трансформации обаче двата края на тялото никога не съществуват едновременно. Следователно, Лоренцовите трансформации разрушават физическия смисъл на понятието ``дължина''. Това вече го обясних, но го повтарям, защото явно не ти потъва в съзнанието и нещо се клатушкаш даже когато разсъждаваш за неща по които няма спор.

 62. 63 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#57:"bryghtlyght"] Лоренцовите трансформации [/quote]

  пфу, намериф гу най-сетни -- интру ту рилативити

  Lorentz Transformation

  https://www.youtube.com/watch?v=202fU9qIVK4

 63. 64 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  двата му края трябва да съществуват едновременно?

  защо да трябва?

 64. 65 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#64] от "rivhrw":

  Защото е по дефиниция. Дефинициите във физиката са абсолютни истини. По тях не се спори.

 65. 66 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#62:"bryghtlyght"] нещо се клатушкаш [/quote]

  шемет, вика му са квантуви флуктияций LD

 66. 67 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#65] от "bryghtlyght":

  да де, ша ма усветлиш ли за апсулутната ти дефиниция?

 67. 68 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#67] от "rivhrw":


  [quote#67:"rivhrw"]да де, ша ма усветлиш ли за апсулутната ти дефиниция? [/quote]

  Ето ти малко помощ. Може ли линейната скорост да е нещо друго освен път за единица време? Ако не може, както всеки човек, който е със всичкия си ще се съгласи, то ще имаш в ръцете си една ``апсулутната дефиниция'' и може даже леееко да ти просветне, че, да, имало било абсолютни истини във физиката, което може да разпростреш и даже да ми предложиш и други подобни абсолютни истини. Успокой се, помисли и тогава седни да ми отговаряш.

 68. 69 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#68:"bryghtlyght"] линейната скорост [/quote]

  кой туй? странну дека на инглиш имат спийд плус вилосити втб

 69. 70 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#68:"bryghtlyght"]единица време[/quote]

  кой каза чи времиту йе дискретну?

  ...ку ма разбираж

 70. 71 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#69] от "rivhrw":

  ``на инглиш имат спийд плус вилосити''. Е, и? Абсолютна ли е дефиницията на ``вилосити'' или не е? Внимавай какво ще кажеш, защото май пак ще се изложиш. Натам са тръгнали нещата.

 71. 72 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#70] от "rivhrw":


  [quote#70:"rivhrw"]кой каза чи времиту йе дискретну? [/quote]

  Например, Айнщайн казва. Не че това много му помага ``теорията'' му да не е глупост.

 72. 73 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#71] от "bryghtlyght":

  твърдението е дека за с нема разлика му спийд и велосити, или бъркам?

 73. 74 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#73] от "rivhrw":

  Хайде, давай. Изплюй камъчето.

 74. 75 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Разстроено

  До коментар [#74] от "bryghtlyght":

  нивгаж не съм разбирал разликата мужду вектор и скарал, ма тва сам го плул често

 75. 76 Профил на rivhrw
  rivhrw
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#72:"bryghtlyght"] Например, Айнщайн казва. [/quote]

  сорс плийз

 76. 77 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#75] от "rivhrw":

  Не това ти е проблемът.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 79 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#38:"tpp3dm"]льольо, LIGO е най-чувствителен некъде около 50 - 350 Hz и точно там беха регистрирани. дължината на вълната сметам мое си я сметнеш сам, щото се потвърди и че се разпространяват със скоростта на светлината [/quote]
  Благодаря ти "лельо", че ме "светна", иначе щях да си ходя още на "тъмно"!!!!! Това, което ви написах е, че на Земята смущенията са много силни и е добре с космически базиран експеримент като LISA да се потвърди резултата на LIGO!!! А в кои диапазон са вълните едва ли ти е толкова "ясно", но е добре да провериш, защо когато на времето преди повече от 40 г. Вебер ги търсеше в звуковия диапазон първо каза че ги е "открил", а в последствие никой не потвърди неговия резултат????

 79. 80 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Не си прав: авторът не е "лаик", има физическо образование от Калтех. Като студент е участвал в търсенето на гравитационни вълни, после е станал режисьор!"

  Сега разбирам защо така нагледно описва боравенето с "пожарникарския шланг" и понеже е гледат много "кримки" си служи с термини "на пет часа", "на три часа", ама това да ловиш гравитационни вълни не е като да ловиш "пеперуди"!!!! Та благодарим за "сценария"! А това, че като студент е участвал в тяхното търсене не означава, че ги "видял", а още по-малко "чул", но може би да е чувал за филма с Луй "Ни чул, ни видял" много е полезен?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK