Windows 10 ще поддържа инсталирането на Ubuntu като приложение

Windows 10 ще поддържа инсталирането на Ubuntu като приложение

© Shannon Stapleton, ReutersUbuntu ще може да се инсталира и използва пълноценно в рамките на Windows 10 без да се налага създаването на виртуална машина. Това ще е възможно, защото Windows 10 ще поддържа инсталацията на Ubuntu като приложение, съобщава онлайн изданието ZDNet като се позовава на свои източници в Canonical и Microsoft.


Практически Ubuntu ще е вграден елемент от самия Windows 10. Платформата ще използва основните библиотеки на Windows 10, но няма да има интегрирани елементи от Linux. Вместо това ще се използва друга платформа, която позволява използването на т.нар. контейнери.


Ubuntu за Windows 10 най-вероятно няма да разполага със своя оригинален интерфейс unity. Вместо това ще се използва Bash. Остава неясно дали ще се поддържат другите интерфейси като GNOME, KDE и т.н.


Основната целева група на Ubuntu за Windows 10 не са крайните потребители и затова не се очаква платформата да е в максимално лесния си за използване вид. Тя е насочена към програмистите и цели да им помогне в писането на приложения за различните платформи. Двете компании не коментират темата официално, но се очаква това да се случи по време на конференцията Microsoft Build, която е тази седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK