Туристите в Япония ще може да плащат с пръстов отпечатък

Туристите в Япония ще може да плащат с пръстов отпечатък

© Jason Lee, ReutersТуристите в Япония скоро може да плащат само чрез пръстов отпечатък. Страната тества система, която да позволи на туристите да извършват плащания чрез пръстов отпечатък и да премахне необходимостта да носят пари брой или кредитни карти, съобщава в. The Japan Times.


Първоначално системата ще бъде въведена на известните туристически забележителности, в някои хотели и ресторанти. Общо около 300 места ще участват в тестовете, които започват постепенно това лято. Целта е до 2020 г., когато Япония ще е домакин на летните олимпийски игри, системата да е достъпна и да се използва в цялата страна.


Туристите ще регистрират отпечатъците си още на летището, когато пристигат. Ще се използват по два отпечатъка. Веднъж регистриран, човекът ще може не само да плаща за стоки и услуги, но и да се идентифицира. Системата ще наложи отпадането на показването на паспорт в хотела например.


Властите обещават, че данните ще са анонимизирани. Те ще могат да се разчитат само от системата и личните сметки на човек няма да могат да бъдат проследени. Все пак информацията ще се използва и за анализ на туристическите навици и интереси, за да може да се изграждат нови стратегии за развитие на туризма.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK