Apple най-вероятно няма да разбере как ФБР е хакнало iPhone 5c

Apple най-вероятно няма да разбере как ФБР е хакнало iPhone 5c

© Yuya Shino, ReutersApple най-вероятно няма да разбере как точно ФБР е успяло да преодолее защитите на iPhone 5c, заради които бюрото водеше съдебно дело срещу компанията. Причината е, че то не притежава правата върху метода, а е просто клиент на трети лица, които са го разработили, съобщава агенция Reuters.


ФБР искаше от Apple съдействие за разбиването на защитите на iPhone 5c, собственост на един от нападателите в клиника в Сан Бернардино през декември миналата година. Компанията отказа с мотива, че вече е направила всичко по силите си и е против умишлено отслабване на сигурността на продуктите си. В крайна сметка ФБР откри начин без помощта на Apple и се отказа от делото срещу компанията, с което искаше да я накара да съдейства.


Методът е дело на компания, която остава неизвестна. Публикации в медиите си противоречат за коя точно компания става дума. Тя сама се е свързала с ФБР и е предложила своя метод. Тъй като бюрото е просто ползвател, то няма право да разкрива метода пред трети лица, дори и това да е Apple, която има законова привилегия, както всички компании, да получава информация от институциите, когато това засяга сигурността на продуктите и услугите й.
Всичко зависи от решението на авторите на метода дали да се съгласят да го разкрият пред компанията. Тя обаче дори не е американска. Освен това ФБР няма цялата информация за метода, коментират източниците на агенцията.


Въпреки това, спорът между ФБР и Apple е далеч от приключил. В Ню Йорк предстои друго дело, в което бюрото иска съдействие от компанията за отключването на iPhone 5s, който е бил на наркодилър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK