Европейският съюз прие по-строги правила за защита на личните данни

Европейският съюз прие по-строги правила за защита на личните данни

© Dado Ruvic, ReutersЕвропейският съюз въвежда нови, по-строги правила за защита на личните данни. "Правото да бъдеш забравен" се разширява за всякакъв вид лична информация и налага на социалните мрежи да активират най-стриктните мерки за достъп до данни по подразбиране.


Повече няма да се налага на потребителите да ровят из настройките на профилите си, за да ограничат достъпа до личните им данни само за най-близките им хора. Профилите ще са конфигурирани така по подразбиране, а потребителите самостоятелно ще решават дали не искат конкретна публикация или информация да е видима за повече хора.


Освен това компаниите трябва да получат ясно потвърждение от потребителя, че той е съгласен те да обработват личната му информация. Трябва да има и лесен начин за отнемане на съгласието в последствие. Забраняват се и сложните юридически описания каква информация се съхранява и за какво се използва. Вместо това компаниите ще трябва да имат обяснения на съвсем обикновен език.
Всяка компания, която обработва по-голямо количество информация, трябва да назначи директор, който да отговаря за защитата на данните. Всеки пробив в системата пък трябва да бъде оповестяван публично в рамките на 72 часа.


Правилата са единни и валидни за всички страни-членки на ЕС и компаниите, които работят на тяхна територия. Ще се въведе и единен регулатор, което трябва да улесни работата на бизнеса с институциите. Компаниите, които не спазват правилата, могат да бъдат глобени с до 4% от глобалния си приход.


Потребителите ще получат и право да местят данните си между различните услуги, както и да имат по-голям контрол какво се случва с информацията. На теория това трябва да означава, че човек ще може да смени имейл акаунта си от Yahoo в Google например, като всички писма и контакти да бъдат преместени.


Въвеждат се и по-строги правила за защита на деца. Социалните мрежи например вече ще трябва да получат съгласие на родител, преди да активират профил на дете. Всяка държава сама ще определя максималната възраст, за която да важи това правило, като тя трябва да е в рамките от 13 г. до 16 г.


Както с всички останали нови закони и този има гратисен период. Новите правила ще влязат в сила от април 2018 г., което дава две години на страните-членки да синхронизират законодателствата си и на компаниите да направят необходимите промени, за да се съобразят с тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Прах в очите на матриала. Основният проблем е, че службите имат достъп до компютрите и телефоните и следят всичко!

  ЕС е диктатура.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 2. 2 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Електората може да е спокоен!
  Всичкото лични данни,се съхранява от ЦРУ,ФСБ и ФБР!
  Анонимноста ви е гарантирана в Панама!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 3. 3 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#1] от "Бежанци > Атентати > Patriot Act в ЕС и диктатура":

  Абсолютно! Един от лекторите на вчерашния форум по темата в София в прав текст заяви на представителите на бизнеса
  "Знайте, че освен хакерите, правителствени клетки непрестанно преравят информационните ви масиви."

  https://goo.gl/8NG90J
 4. 4 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Просто трябва да се засили контрола по опазване на данните за да не попадат в ръцете на хакерите.Другото е само приказки.Как ще разбере някои дали при регистриращия е дете или родителя.Всяко дете знае данните на родителя си и може да ги използва за регистрация а и много родители сами регистрират малките за да могат да играят на игри и да гледат филмчета.Така че това дето го искат е само да се увеличи бюрокрацията и те да са на нашия гръб.

 5. 5 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1989 Весело

  Така трябва само, че мооого дълъг гратисен период но "Софийска вода" АД може и да закачи екстрата с този шиканиращ манталитет.

  https://www.cpdp.bg/index.php?p=element_view&aid=1569

  ТЪРСЕНЕ НА ДЕЛО
  Търсене за Дела Актове
  Номер на дело
  2870
  Входящ номер
  Година
  Жалбоподател
  Софийска вода АД
  Ответник
  КЗЛД
  Състав
  35
  Текст на акт
  Номер на акт

  http://domino.admincourtsofia.bg/BCAP/ADMC/WebData.nsf/ActsByCaseNo/FA51E3F230AFF7FBC2257F06005CCEFD/$FILE/temp4233178284722221066DB4E297CDCC9C2257F060040E7B4.pdf

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 6. 6 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#1:"Бежанци > Атентати > Patriot Act в ЕС и диктатура"]Основният проблем е, че службите имат достъп до компютрите и телефоните и следят всичко![/quote]
  Всички хакери имат достъп до компютрите и телефоните на хората. И да унищожиш правителствата, или еврокомисията, или службите, това няма да се промени.

 7. 7 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Бежанци > Атентати > Patriot Act в ЕС и диктатура":

  Ами заминавай в Северна Корея, там е демокрация.

 8. 8 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Верваме ви-затова данните на пътуващите със самолет директно ще се предават на ЦРУ за "справка"!
  Евро шизофренията продължава...

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1008 Весело

  Сигурно по-строгите правила разрешават болници да ти смъкват пръстовите отпечатъци, както прави про-фацистката политика на скарания със закона и конституцията Моск-офф

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Гърчове и сбръчкване: ...ами защо си оставяте тогава личните данни и цифровите отпечатъци навсякъде из мрежата, някой насила да ви е карал да го правите?!, не знаете ли че всичко се следи, подслушва, наблюдава (без значение от кого и как!) - какво тогава зеете и се гърчите?! Или ще кажете - свобода, равнопоставеност, глобално общуване, споделяне - "да ама не" - е го келнера зад ъгъла, идва със супите.

 11. 11 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Боклуците от фейсбук ми спряха профила, като ми искаха сканиран документ за самоличност, аз естествено отказах да им пратя, но дори няма линк или форма където да им напишеш, че нямат никакво право да ти искат документ за самоличност и да ги понахраниш малко.

 12. 12 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ЕС да се съсредоточат в други проблемни области

 13. 13 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  "Новите правила ще влязат в сила от април 2018 г., което дава две години на страните-членки да синхронизират законодателствата си и на компаниите да направят необходимите промени, за да се съобразят с тях."
  Очаквам в нашенския Парламент да закипи един стахановски труд от който до 2018 г. да се пръкне още едно НЕДОНОСЧЕ "съобразено" с новите европейски правила.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 14. 14 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#10:"dr.web"] - е го келнера зад ъгъла, идва със супите. [/quote]

  Долу евроатлантическите ценности!
 15. 15 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "jza49480915":
  [quote#4:"jza49480915"]Всяко дете знае данните на родителя си и може да ги използва за регистрация а и много родители сами регистрират малките за да могат да играят на игри и да гледат филмчета[/quote]

  Тука си казал две глупости наведнъж. Първо, ако децата знаят паролите на родителите си, това е проблем (и отговорност) на родителите - не на децата, още по-малко на Фейсбук или на ЕС. Точно както ако си напишеш ПИН-а върху дебитната карта и някой ти я източи, това не е проблем на банката.

  Второ, това за гледане на филмчета е вярно, но то се отнася за акаунт на самия компютър. Никой няма нужда от регистрация във ФБ или другаде, за да гледа филмчета и да играе на игри.

 16. 16 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "Mike":

  Дай ми имената и рождените си дати и аз щете регистрирам където ми кажеш.Защо са ми кодове като сам ще си направя емейл адрес с моя парола и натам пътя ти е отворен за навсякъде.Опитай и ще видиш.

 17. 17 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "jza49480915":
  [quote#16:"jza49480915"]Дай ми имената и рождените си дати [/quote]

  Не знам за тебе, но аз имам само една рождена дата

  Иначе сериозно, това какво общо има с темата? Ако става въпрос детето да регистрира профил на майка си, за да може с него да си "одобри" собствения си профил - това е ясно, че е възможно. Но тогава няма нужда да регистрира профил на майка си, може директно да направи собствения си с рождена дата на възрастен... Така че каква точно ти е идеята?

 18. 18 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#17] от "Mike":

  Вкарвайки тези данни и кода на родния ти град излиза дали има такова лице и дали е действително или несъществуващо.Не са толкова глупави че да не следят всеки един в кибер пространството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK