Intel ще съкрати 12 хил. души от персонала си

Intel ще съкрати 12 хил. души от персонала си

© Pichi Chuang, ReutersIntel обяви, че ще съкрати 12 хил. души от персонала си. Това се равнява на 11%, като се очаква повече от половината съкращения да се реализират още тази година.


Това са най-сериозните съкращения в компанията от десетилетие насам. Те са провокирани от застоя на пазара на персонални компютри. Intel посочи, че ще пренасочи фокуса си повече към процесори и чипове за дейта центрове и Интернета на нещата.


Проблемите в сегмента са видими и от резултатите на компанията. Тя отговори на очакванията на анализаторите, но на ръба. Приходите за първото тримесечие на тази година възлизат на 13.8 млрд. долара. Освен това Intel обяви, че ще оптише 1.2 млрд. долара заради преструктурирането си. Компанията успокоява инвеститорите си, че тази мярка ще спести 750 млн. долара тази година и още 1.4 млрд. долара следващата година.
Intel коригира и прогнозите си за представянето си през следващите месеци. Компанията очаква, че продажбите й ще се повишат с по-малко темпо и намали с 1% маржина си. Intel коригира прогнозата си и за общото представяне на PC пазара, като очаква той да се свие малко повече от първоначално предвиденото.


Добрата новина за Intel е, че отдела за киберсигурност продължава да расте и повишава приходите си с 5% спрямо предходното тримесечие и с 12% на годишна база. Мобилните процесори на компанията също увеличават продажбите си и намаляват загубите, като очаква тази година за свие загубите на сегмента с поне още 800 млн. долара.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Слабаци.
  Вместо да вземат да наблегнат на иновациите (щото то не е новина, че персоналните компютри вече не срещат търсенето от преди 10 години), просто се предават и ще съкратят 12 хил. човека просто ей така.
  На бас, че сред тях няма да има топ менаджери.

  Fail with honour then succeed by fraud
 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Значи приходите на Интел за тримесечието са 13.8 млрд.$.Цифра,която почти съвпада с БВП на България за същото това тримесечие...

 3. 3 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "#43c6dB":
  МИ на,глей ква голяма грешка са направили,да не вземат да се допитат до тебе да ги светнеш...

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#1] от "#43c6dB":

  Просто в това производство вече няма място за хора, машините ще вършат работата, както на работниците, така и на инженерите! За някой мериджей все ще се намери работа!

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ей, големи са! Дори, когато съкращават....

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "ban":

  Ама толкова не си наясно с конкретния проблем в Интел, та няма докъде...

  Абе гледай си там импакт фактора и не се излагай да анализираш процеси, за които хал хабер понятие си нямаш.

  Просто 5ст. - големия проблем на интел в момента се казва АРМ. Тия 11% са плод на тази борба, която АРМ в момента печели.

 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  Чак сега, ще се зарине с кандидати за "синя" карта, да бачкат на нашенските комунета за 6-700лв на месец....

 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#3] от "eurogi":

  Не, не е грешка. Нали трябва да си осигурят пари за повишения на заплатите и бонуси следващата година.
  И какъв е тоя сарказъм, нямам право на мнение ли?
  Недей съди другите по себе си.

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "#43c6dB":
  Е как да не е грешка,ако те бяха питали навреме,щяха да се сетят да наблегнат на иновациите,пък те..никви иновации..Само плащат бонуси на мениджърите..

 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "#43c6dB":
  Заплатата на Брайън Крзанич,главния изпълнителен директор за 2015 година е 4.83 млн.$, на Анди Брайънт,председателя на борда,е 2.38 млн.$.
  Приходите на Интел за миналата година са 55.4 млрд.$.
  Не мисля,че тези няколко милиона долара,които са получили двамата висши мениджъри на Интел са им проблема..

 11. 11 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#1] от "#43c6dB":

  Хаха, защо мислиш, че правят само процесоси за персонални компютри? Това е не повече от 20% от бизнеса им. Интел са най-големия производител на чипове в света, все пак.

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  "Intel посочи, че ще пренасочи фокуса си повече към процесори и чипове за дейта центрове и Интернета на нещата."
  Що за превод!!!
  Хардуерните компании са в непрекъсната криза. Липсва сериозен срив, но аутсорсването, вместо пари за креативност, води до разширяване на центровете за евтино производство, от там до хронични проблеми.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на titan4o
  titan4o
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Имам телефон Леново с Интелски процесор, модел 2013 година.До колкото знам, сега само в телефони Асус се влагат техните процесори и при някои таблети.Можеха да разчупят поне доминацията при телефоните на МТК и Куалком, ама нъцки.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#6] от "niakoi_si":
  Не съм специалист в тази област, но на година има около десетина новини за масови съкращения във високотехнологични фирми! Представям си какъв рев ще настане, примерно при автомобило производителите когато навлязат масово електромобилите, или в транспорта когато и камионите станат автономни! Разбира се така е и в науката, една лаборатория, от един двама професори, няколко асистенти, лаборанти и техници се заменя от един апарат!

 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":
  Така е навсякъде в промишлеността,не само в високотехнологичният сектор.
  Промишлеността върви по стъпките на селското стопанство,където в началото на 20 век например 40% от работната ръка в САЩ е била заета в селското стопанство.Сега е под 1%,и то при положение,че произвежда десет пъти повече продукция от началото на двадесети век.
  Наскоро четох по болната тема за производството там,че все повече текстилни предприятия се завръщали в Северна Каролина,мястото,където е било пълно с такива преди 50 години.Проблемът обаче беше там,че в една новооткрита такава,която беше построена на мястото на едно старо,отдавна закрито предприятие е,че новото наемаше 180 души,и продукцията му е два пъти по-голяма от старото предприятие,което е наемало 2300 души..

 16. 16 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Ако съкратените са технически персонал, а не разни маркетингови и HR плямпачи, сами си копаят гроба.

  Това би било много апетитна хапка за конкуренцията (Samsung, Qualcomm, TI), а много от тези хора биха могли да стартират и собствени компании.

 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":


  До коментар [#15] от "eurogi":

  За щастие или за сажеление работя вече 25 години в полупроводниковта индустрия. Цикъла винаги е бил 3 годишен. 2 години бърз руст, 1 година спад и лей-оф (съкращения). В последните 5, 6 години индустрията матурва и се консолидира до голяма степен. Сега цикъла се удължи но промените са структурни и тези съкращения при Интел не са голяма изненада. Това е Американския начин. Щом печалбите не са такива каквито са обещани започва орязване. Разбира се че не се махат полезните хора. Това и тъпите СЕОта го знаят и могат.
  Изглежда Интел ще има сериозно участие в ЕОТ Интернет на Нещата. Сега правят съвместно някои неяа с Микрон - голя Американски производител на памети. Това ме кара да мисля че ще натиснат яко в малки интегрирани чипове - СПУ +Памет за сенсори, микропроцесори и контролери.
  Между друготи Интел са ужасно трудни да работиш за тях ако си им доставчик. Кошмар направо. Могат от камък да изстискат кръв. Когато ми се наложи да говоря с хора от Интел по работа ... само тогава ми се иска да съм в спокойната ЕВропа и да работя за Германските пощи или в някой пенсионен офис във Франция.

  California Über Alles
 18. 18 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#17] от "Pontif А":

  "рууст", "матурва", "ЕОТ", "СПУ", и т.н., и т.н.

  Ясно е, че пишеш от "дъ голдън стейт" и вече е голям зор с тая кирилицата и българския език, ама все пак...

 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#18] от "krasi_kara":

  Нямам проблем с езика. Имам проблем с клавиатурата. Ъ и у, М и , са много наблизо и ги бъркам.
  Как да кажа - the industry matured - индистрията ... възмъжа? порастна? остаря? Кой е правилния израз?

  Като говоря никога няма да познаеш освен, че не знам последния жаргон. Но като пиша ... стават грешки. Че е и тъмно тука.

  California Über Alles
 20. 20 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#19:"Pontif А"]Как да кажа - the industry matured - индистрията ... възмъжа? порастна? остаря? Кой е правилния израз? [/quote]

  В случая, предполагам най-точно би било "индустрията се насити със ..." или "индустрията узря за ...", но да не забиваме в "лингвистични" спорове.

 21. 21 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#17] от "Pontif А":

  ами трябва да е за щастиее, след като имаш толкова време за участие във форума, значи от интел са си ларж! или вече са те съкратили и креташ на помощи!

 22. 22 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#20:"krasi_kara"] или "индустрията узря за ...", но да не забиваме в "лингвистични" спорове.[/quote]

  До коментар [#20] от "krasi_kara":

  Това не е спор а дискусия. Аз имам само полза от това.
  Типичния цикъл на всички нови индустрии от добив на петрол, железници, автомобилна, авиация, полупроводникова, сега комуникации в САЩ винаги е бил - първоначална експлозия на много и различни фирми, постепенно специализиране и създаване на стандарти, регулиране от правителството, уедряване и фалиране на малките. С узряването на технологиите все по-малко място има за разнообразие и рискове и печалбите стават все по-установени. Настъпва време на консолидация - сливане на големи компании в още по-големи. Още по-улегнали печалби и печалба, още по-малка мотивация за инвестиране. Сега Полупроводниковата индустрия е на това ниво. Още 10-15 години и ще стане "комодити" като авиокомпаниите и железниците. тогава ще я продадат на Китайците

  California Über Alles
 23. 23 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#21:"tvi63"]ами трябва да е за щастиее, след като имаш толкова време за участие във форума, значи от интел са си ларж! или вече са те съкратили и креташ на помощи![/quote]

  До коментар [#21] от "tvi63":

  Нещо не си схванал. Аз работя за компания тип ОЕМ (Original Equipment Manufacturer) za Машини които произвеждат полупроводници. Интел купува машини от нас за да си произвежда чиповете. В кариерата си съм работил за компании които продаваха на Интел и опита ми с тях е неприятен.
  Сегашната ми компания не продава на Интел - много сме малки за тях.
  А пиша повече през нощта защото обичам да работя повече през нощта и мога да си го позволя. Пиша в този форум за почивка.
  Намеците ти че може би са ме уволнили показват че си дребен и злобен човечец. Това ли би пожелал на сънародник който се бори да оцелее в чужбина? Да го уволнят?
  Аз мисля че нормален и добронамерен човек ще ми пожелае да си запазя работат и да просперирам. Или такива неща не ти идват на ум? Ако първия ти инстинкт е да пожелаеш нещо лошо на непознат, това означава че си доста смачкан човек.

  California Über Alles
 24. 24 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#10] от "eurogi":

  А за разходите няма ли да споменеш, щом имаш информация?

  Fail with honour then succeed by fraud
 25. 25 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално
 26. 26 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#24] от "#43c6dB":

  12.128 млрд.$ разходи за проучвания и изследвания през 2015 година....Не е като да не инвестират в разработки...

 27. 27 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#23] от "Pontif А":
  не искам да оставаш с лошо впечатление за мен, но само с часа на коментара си, се вижда че лъжеш, нали беше на западното крайбрежие, а там не е нощ във времето, което си писал! Иначе съм благодарен за подробната информация, как с бизнеса в щатите всичко е наред, разбира се от теб знам, че там водата, въздуха и зеленчуците са най-добрите и чистите!

 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  [quote#27:"tvi63"]но само с часа на коментара си, се вижда че лъжеш, нали беше на западното крайбрежие, а там не е нощ във времето, което си писал![/quote]

  До коментар [#27] от "tvi63":

  Колко е часа сега на Уест Кост? 12:34 след полунощ. Но какво доказва това? Помисли какъв си и кой си. Първо злорадстваш че някой може да си е загубил работата. Сега очевидно те дразни това че живея на Уест Коуст и си тръгнал да смяташ и да разследваш колко е часа при мене. Е казах ти колко е часа. Това достатъчно ли ти е? Искаш ли да ти кажа какво дават по телевизията в момента? Как това ти подобрява положението? Ако имаш нещо да кажеш за Интел - ОК. Ако не си съгласен с мнението ми за Интел - ОК също. Аз ако реша мога да ти отговоря, може и да не ти отговоря. Но какво точно целиш с персоналните си въпроси и със съмненията си къде точно живея? Схващаш ли колко е тъжно това? Защо те дразни това че въздуха тук е по-чист? Ако не ми вярваш - ОК. Защо трябва да се изживяваш като дребнав лузър в публичен форум.

  California Über Alles
 29. 29 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#28] от "Pontif А":

  Елементарно драги ми Уотсън, доказва, че предния ти коментар е посред бял ден! Какво целя с персоналните си въпроси - ами сети се де! Може пък да се съмнявам, че не пишеш съвсем случайно коментари по половин страница! Аз освен злобен, съм и подозрителен!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK