Нелицензираният софтуер създава опасности за бизнеса и за потребителите

Симеон Лазаров, Microsoft България.

© Microsoft

Симеон Лазаров, Microsoft България.Използването и разпространението на нелицензиран софтуер може да доведе до различни рискове за потребителите, бизнеса и икономиката. Всъщност рискът от съдебно преследване и наказания за нарушителите е виждан от потребителите като единствен и пренебрежимо малък. В действителност нелицензираният софтуер създава и доста други рискове за киберсигурността на потребителите и бизнеса, като улеснява киберпрестъпниците да достигат до важна информация и да я присвояват, коментира за "Дневник" Симеон Лазаров, мениджър "Лицензионни политики" в "Майкрософт" - България, Македония и Косово.


За много хора и компании е съвсем нормално да използват нелицензиран софтуер, споделя Лазаров. "Много често такива действия се извършват умишлено и могат да доведат до съответните правни последици, предвидени в действащия в България Закон за авторското право и сродните му права. За съжаление непознаването на закона в комбинация с други фактори, като например културни и икономически, прави подобни престъпления често срещани", казва той.


Отново сред първенците
Въпреки съществуващата законова рамка и множеството рисковете за потребителите и бизнеса нивата на използващите такъв софтуер у нас остават високи. "По последни данни от проучването на BSA през 2013 г. нивото на използване на нелицензиран софтуер в бизнеса в България е 63%. По-късно през тази година се очакват актуализираните данни от изследването и макар през годините да се забелязва промяна в положителна посока, България все още заема една от първите позиции в Европейския съюз по нива на използване на нелицензиран софтуер. За сравнение, средното ниво за ЕС, измерено в същото изследване, е 31%", коментира Лазаров.


Това е тревожна статистика, а често не се осъзнава, че използването на нелицензиран софтуер има и преки вреди върху икономиката като ограничаване на ресурсите за събиране на държавни бюджетни приходи, възпрепятства усилията за привличане на чужди инвестиции и създаването на нови работни места, пояснява още той и допълва, че в региона тези проблеми са видими и могат да бъдат оценени. "Не само в България, която е част от Европейския съюз, но и в Македония и Косово, за които също имам преки наблюдения, се забелязва, че използването на нелицензирани софтуерни решения може да е поредната преграда в това бизнесът да се развива и да бъде по-конкурентен", казва Лазаров.


Киберрискове


В допълнение за бизнеса съществуват и редица други рискове, които често биват пренебрегвани. Те се отнасят до защитата на личните данни на потребителите, както и защитата на ценна бизнес информация в компаниите. При неправилно лицензиране на софтуера, който използват компаниите, те увеличават вероятността системите им да бъдат заразени със зловреден софтуер или да се превърнат в обект на кибератаки. "Нелицензираният софтуер също така допринася за понижаване продуктивността в организацията, защото лишава потребителите от техническа поддръжка и спира работата на различни оперативни процеси в една компания", казва Лазаров.


Според изследване на IDC през 2013 година общите загуби вследствие употребата на нелицензиран софтуер се оценяват на приблизително 350 млрд. долара годишно в световен мащаб. Разходите за компаниите възлизат на над 115 млрд. долара и над 1 млрд. човекочаса, за да се справят с последствията от заразяване със зловреден код и нанесените щети.


Несъмнено тенденциите в сферата на киберпрестъпленията и заплахите за бизнеса ще се запазят и през следващите години според Лазаров. Един от популярните похвати в киберпрестъпленията в момента, който той посочва, е т.нар. ransomware - зловреден код, който обикновено криптира файловете на потребителите. Киберпрестъпникът иска от хората паричен откуп. Така например само един подобен вирус до изминалата година е нанесъл щети за над 18 млн. долара в глобален мащаб, а някои данни показват, че съществуват над 250 хил. вируса, които попадат в тази категория. "Подобни системни пробиви и заразяване с вируси обаче могат да бъдат по-успешно избегнати при използването на лицензиран софтуер, който да осигури необходимата защита и предлагащ т.нар. back-up или възстановяване на файловете, които са изгубени или заразени", казва Лазаров.


Бъдещето в борбата с нелицензирания софтуер


Microsoft е активен участник в инициативите, в които до потребителите и бизнеса да достигне посланието за предимствата на лицензираните софтуерни решения и рисковете от използване на нелицензирани копия, коментира в допълнение Лазаров. Компанията организира информационни кампании, разработва нови технологии и съдейства на компаниите в изграждането на надеждна ИТ инфраструктура. "Държавата също така осъзнава потребността от това да насърчава бизнеса в използването на лицензирани софтуерни решения, които допринасят за по-висока продуктивност и устойчиво развитие на икономиката. Ние подкрепяме усилията на съответните органи в България и по света, които се борят с киберпрестъпленията и престъпленията срещу интелектуалната собственост на авторите", коментира още Лазаров.


В България Microsoft вече има действащи инициативи в посока насърчаване на бизнеса в използването на модерни софтуерни решения. Една от тях е програмата "Модерният бизнес", която се реализира в сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). "Голяма част от организациите у нас преминават към използване на облачни решения, които осигуряват по-голяма надеждност и намаляват рисковете. Решения като Office 365 или OneDrive for Business са удобни както за големите компании, така и за малките и средните предприятия. Вярвам, че тази тенденция ще се запази и в бъдеще. Много често вредите, нанесени от вируси и зловредни кодове, са пряко свързани с нелицензирани софтуерни продукти. Забелязваме, че все повече компании обръщат внимание на това и предприемат превантивни мерки в подсигуряването на ИТ инфраструктурата си, използвайки лицензирани софтуерни решения", казва още Лазаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Защо няма надпис платено съобщение в тази "новина", Мартинчо?

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Няма страшно.
  С утвърждаването на Windows 10, този проблем скоро ще остане в миналото.

 3. 3 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Мен като потребител повече ме вълнува кога Микромекия ще започнат да спазват стандарти за съвместимост или ще го карат като софтуерна църква докато фалират?

  #killwhitey
 4. 4 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Кога най-после държавната администрация ще се откъсне от монопола на майкрософт и премине на някакво opensource решение?

 5. 5 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Всеки ден някой ме разсмива!

 6. 6 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дай ми 1500 евро заплата и ще си купувам софтуера. Windows 10 е евтин и мога да си го позволя, но Офис пакета струва $149.99. Ако използвам активатор за офис пакета, той ще ми прецака активацията на Windows-а и няма да има смисъл да си го купувам

 7. 7 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  То платения софтуер на тази фирма създава толкова опсности,а за нелегалния не ми се говори!
  Както казваше един познат-Бил Гейтс е прекалено богат за продукта ,който продава...

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Лиценза не прави софтуера по-малко бъгав.Микрософт не отговаря за щети ,причинени от бъгове в сигурността на софтуера,а и следи потребителите,така че остава само рискас от преследване

 9. 9 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 440 Неутрално

  И 2000 евро да ми е заплатата пак няма да го купувам тоз софтуер, защото мога.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 10. 10 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Майкрософт говорят за сигурност.... Все едно магаре и космос. Лошото е че се научиха и те от Гугъл и стават все по-нагли с посегателствата над личната информация.

  В днешно време има чудесни алтернативи, които дори и неспециалист може да си инсталира. Напълно са безплатни, много по сигурни и с чудесна подръжка. Изпробвайте нещо с отворен код!

 11. 11 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Затова аз използвам само лицензиран софтуер - Линукс.

 12. 12 Профил на ba4e_kolio
  ba4e_kolio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Elementary OS е една добра алтернатива. Не е много за съвсем начинаещи понеже доста от приложенията трябва да се инсталират допълнително, но пък е много изчистена и лесна за работа ОС. Между другото, мисля че точно днес представят официално Ubuntu 16.04, което е друга добра алтернатива, особено за идващи от Windows потребители. Ubuntu mate е любима ОС на много хора

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "abdul15":
  Няма да стане просто защото разходите за обучение ще са по-големи от таксите за придобиване на лиценза! Все пак в държавната / общинска администрация болшинството от служителите са с ниска или липса на каквато и да е компютърна грамотност! лелките са научени да кликат върху две-три икони и толкова! Като им смениш интерфейса и край, няма повече работа!

 14. 14 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 426 Весело

  Ubuntu вече е собственост на Майкрософт! За каква алтернатива говориш?

 15. 15 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "ba4e_kolio":
  Само дето Ubuntu-то е вече собственост на Майкрософт! За каква алтернатива говориш? До година най-много ще го префасонират и пак ще си на Win 10, но с друг UI!

 16. 16 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#6:"eXceLLen7"]ай ми 1500 евро заплата и ще си купувам софтуера. Windows 10 е евтин и мога да си го позволя, но Офис пакета струва $149.99.[/quote]Егати сравнението. Windows 10 Home струва $119.99 и ти е евтин, а Office (с който вършиш реална работа, от която си заработваш заплатата) ти е скъп за $30 повече.

  Никога досега не е било толкова евтино и достъпно да се ползва лицензен софтуер. Абонаментът за MS Office е по 8 лева на място на месец.

  Докато преди 10 години беше малко вероятно пиратираният софтуер да дойде заразен, сега когато всеки компютър е перманентно свързан с интернет, можете да се обзаложите, че в абсолютно всяко ISO, което дърпате от арената, е сложена по някоя буба.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 17. 17 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#15:"Куха Лейка"]Само дето Ubuntu-то е вече собственост на Майкрософт! [/quote]
  Ubuntu е собственост на Canonical, а ти смени хапчетата, понеже пишеш глупости.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 18. 18 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 426 Неутрално
 19. 19 Профил на topal
  topal
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Той самият Windows 10 е по-голяма заплаха за потребителите, отколкото нелицензирания софтуер!

 20. 20 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 883 Весело

  Значи, аз като истински демократ, реформатор и гражданин за европейско развитие използвам нелицензиран руски софтуер (много добър, между другото). На демократичните производители плащам

 21. 21 Профил на ba4e_kolio
  ba4e_kolio
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Куха Лейка":


  А сега хвани някой да ти го преведе и обясни това от линка който си дал!

 22. 22 Профил на lcd42493793
  lcd42493793
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На запад има по-голямо купуване на легален софтуер не защото е по-безопасно, а защото 60% от населението там са абсолютни компютърни невежи. Не могат един скайп да си инсталират сами и викат Кънчо ПеЦето на помощ, който въпреки че не е завършил 8ми клас, поне това знае. Всеки там си е единствено специалист в своята сфера на работа и не може да прави нищо друго.

  А също и не може да ми обясняваш колко опасен бил пиратският софтуер за бизнеса при положение, че повече от половината големи международни фирми и държавни учреждения все още ползват Уиндоус 95, който отдавна не се обновява и е пълен с бъгове и вратички за достъп.

 23. 23 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 535 Весело

  До коментар [#18] от "Куха Лейка":
  Ако и беше прочел(а) това, което ми пращаш... Да, във следващия ъпдейт на Windows 10 ще имаш bash shell и linux приложения, оформени от Canonical по силата на партньорство между двете компании. За да умозаключиш, че това означава, че Microsoft е придобила Ubuntu, трябва да си ...
  ох, не мога днеска повече да се занимавам с глупости.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 24. 24 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 535 Неутрално

  [quote#22:"lcd42493793"]А също и не може да ми обясняваш колко опасен бил пиратският софтуер за бизнеса при положение, че повече от половината големи международни фирми и държавни учреждения все още ползват Уиндоус 95, който отдавна не се обновява и е пълен с бъгове и вратички за достъп.[/quote]
  Всеки ден четеш как от еди коя си организация (институции, болници, частни компании) са откраднати поверителните данни на не знам колко си милиона човека и пак твърдиш, че старият и неподдържан софтуер не бил опасен. Еми, викай на черното бяло и се чуди после откъде ти е дошло, като ти дойде реда да те изшляка някой криптовирус...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 25. 25 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#23] от "Иван Арнаудов":

  Ами правя аналогия с Нокия! Началото беше съвсем невинно, а края всички го знаем ... Може и да не съм прав, времето ще покаже.

 26. 26 Профил на lcd42493793
  lcd42493793
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#24:"Иван Арнаудов"]Всеки ден четеш как от еди коя си организация (институции, болници, частни компании) са откраднати поверителните данни на не знам колко си милиона човека и пак твърдиш, че старият и неподдържан софтуер не бил опасен. Еми, викай на черното бяло и се чуди после откъде ти е дошло, като ти дойде[/quote]

  Поне 60% от тези случай са, заради вътрешен човек, които разпространява информацията. Да не кажеш, че Сноудън е хакнал НСА или пък Мосак Фонсека са били нападнати от вирус или УикиЛийкс са хакерска група? 30% или повече са заради човешка глупост като сами предоставят информация (пример: генерал Петреус и любовните му послания да се фука). Може би едва 5% са наистина от външно компрометиране и повечето информация е неизползваема, защото важната част е криптирана (стига да не е писана от малоумници на Уиндоус Уорд или .пдф или от и-мейли).

 27. 27 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#25] от "Куха Лейка":
  До коментар [#23] от "Иван Арнаудов":

  Сполай ви за добрите новини!

 28. 28 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Аз пък мислех че алчните мързеливци, които искат да лапат без да вършат нещо полезно, са заплаха за бизнеса и потребителите.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 29. 29 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Аз тази сатия бих я фактурирал като реклама.

 30. 30 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 415 Неутрално

  България, Македония, Косово - хайде пак на три морета...

 31. 31 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "Куха Лейка":

  Това присъни ли ви се или сега го измислихте

  www.soundcloud.com/x2805
 32. 32 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#16:"Иван Арнаудов"]Егати сравнението. Windows 10 Home струва $119.99 и ти е евтин, а Office (с който вършиш реална работа, от която си заработваш заплатата) ти е скъп за $30 повече.
  [/quote]

  Отначало беше 30-40 лева лиценза, не знаех, че са го увеличили.

 33. 33 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако си го купя надали ще е по-малко бъгав!

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  Два пъти прочетох статията, опс рекламата и така не разбрах какво означава "нелицензиран софтуер". Собствено създаденият софтуер ли се счита за "нелицензиран" или само софтуерът, с който са прецакани потребителите като Уиндос 95, Аксес 97, Акробат 3? Сиреч платили са за продукта, а той след три години не само че не работи, ами им прецаква хардуера.
  Щото по-голям риск от това, човек да се набута с маса пари за нещо, което не му върши работа, мисля че няма.

 35. 35 Профил на kombainera
  kombainera
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Знам, че ще ме сложите в графата "Ëдин от трите фена на Линукс в България пак се обади", но откакто си сложих въпросната ОС забравих и за лицензи, и за кибер рискове, и за какво ли още не. Сега ако кажа, че Линукс дистрибициите са великолепни и нямат никакви проблеми, ще излъжа. Ама пак е по-добре от Виндоуса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK