Intel се сбогува с персоналния компютър и започва нова стратегия

Изпълнителният директор на Intel Браян Крзанич.

© Robert Galbraith, Reuters

Изпълнителният директор на Intel Браян Крзанич.Intel официално се сбогува с персоналния компютър. Изпълнителният директор на компанията Браян Крзанич обяви, че те започват пълна промяна на фокуса си, а персоналният компютър остава на второстепенен план.


Новата стратегия е базирана на пет основни елемента. Накратко Intel ще се пренасочи към облачните услуги и умните устройства, които ще са част от интернета на нещата. Крзанич допълва, че персоналният компютър е просто едно от тези устройства, а не основната цел, както беше досега.


Intel вече иска да разработва и предлага чипове и услуги за най-различни технологии. Крзанич посочва сървърите, дейта центрове, умни устройства, автономни автомобили, памет и 5G мрежи като част от акцентите на компанията. Освен това Intel ще се насочи и към технологии за подобряване на производството и заводите.
Крзанич допълва, че около 40% от приходите на Intel вече идват от другите бизнеси на компанията отвъд персоналния компютър. Освен това те генерират 60% от маржа. Облачните услуги ще имат основа роля. Подобно на Microsoft, Intel вижда това като основен източник на приходи, най-вече чрез предлагането на мощни процесори за сървъри.


Друго перо ще е виртуализацията, която отново включва мощен хардуер, който да се справя с големи обеми информация и още по-високите изисквания за производителност, когато става дума за анализ на данни. Intel ще се опита да увеличи присъствието на свои компоненти в дейта центровете отвъд процесорите.


Сегашното ядро на компанията - процесорите за мобилни телефони и персонални компютри - ще стане елемент от цялостната стратегия. Intel ще продължи да се опитва да се придържа към Закона на Мур, който описва най-вече като икономически закон. "Вече наблюдавах четири провъзгласявания на Закона на Мур за мъртъв. Планираме да докажем, че той всъщност е жив и в много добро здраве", коментира Крзанич.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK