Пет от най-важните неща, които Google обяви на годишната си конференция

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай.

© Stephen Lam, Reuters

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай.Google представи доста голям брой приложения и разработки, някои от които ще имат сериозно отражение върху услугите на компанията. Те направиха своя дебют по време на годишната конференция Google I/O 2016, която се провежда в централата на компанията в Маунтин Вю, Калифорния.


Една от големите новости е чат приложението Allo (което компанията произнася като "алое"). То няма да замени Hangouts, а е изцяло отделно и е започнато от нулата. То използва добрите похвати, които са наложени от конкурентите WhatsApp и Snapchat, като обръща по-голямо внимание на картинките и емотиконите. Вграден е и виртуален асистент на Google. Засега ще има само един чатбот, докато компанията не реши, че технологията е достатъчно развита, за да позволи добавянето на още. Разбира се, приложението ще е безплатно и ще бъде активирано през лятото.


Друга важна новост е платформата за виртуална реалност Daydream. Тя е с фокус към мобилните устройства и ще бъде изградена на базата на новата версия на Android. Уловката на Daydream е, че ще може да се използва само и единствено от смартфони от висок клас, които дори все още не са на пазара. Те се очакват през есента заедно с Android N.
Освен това Google представи и услугата Google Assistant. Виртуалният асистент е отделен от Google Now, макар че припокрива голяма част от функциите му. Асистентът обаче може да води и разговори - най-вече чрез чат, като автоматично да следи контекста на темата и да предоставя отговори на въпроси. Google Assistant е вграден в Allo, както и в новото устройство Google Home.


Въпросното устройство ще бъде на пазара малко по-късно тази година. То ще е директен конкурент на Amazon Echo. Google Home прилича на малък говорител. Разполага и с микрофони, като може да отговаря на въпроси, да възпроизвежда музика и да се използва като своеобразно дистанционно за умна бяла техника, осветление и т.н.


Петата новост е функцията Android Instant Apps. Това са нов тип приложения за мобилната платформа, които не трябва да се инсталират, за да работят. Потребителят просто натиска линка на приложението и то се зарежда веднага. Според Google подобен тип приложения могат да са много по-добра алтернатива на мобилните версии на сайтовете, защото са по-удобни и дават по-добро потребителско преживяване. Освен това Instant Apps могат да се използват и от потребители, които по-рядко използват дадена услуга или еднократно - например приложение на музей.


За финал малко статистика. Google обяви, че само през миналата година са били представени на пазара над 600 нови модела мобилни телефони. За същия период потребителите са инсталирали общо 65 млрд. приложения през Google Play. Освен това има над 100 автомобила и системи за автомобили, които използват Android Auto, като през тази година се очакват още толкова. Над 12 производителя на часовници пък са пуснали модели с Android Wear.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK