Невронната мрежа на Google написа първите си поеми

Невронната мрежа на Google написа първите си поеми

© Arnd Wiegmann, ReutersНевронната мрежа на Google вече може да влиза и в ролята на поет. Изкуственият интелект на компанията е изучил 11 хил. книги, за да бъде "вдъхновен" да напише свои поеми, съобщава сп. Wired.


Разбира се, Google няма намерение да прави стихосбирки. Всъщност поемите позволяват на изкуствения интелект да изучава особеностите на човешката комуникация и да ги използва, за да разбира по-добре контекста. Това пък трябва да му позволи да може да води по-пълноценен разговор с потребителите.


Като част от експериментите, инженерите на Google са решили да дадат и конкретна задача на системата. Те са й дали две изречения от книгите, като след това алгоритъмът трябва да използва цялата си налична информация, за да напише поемите, като целта е да създаде макаимално естествено звучащи изречения.
Резултатите надали ще спечелят конкурси по литература, но са важна стъпка в развитието на изкуствения интелект. Ето и две от поемите в оригиналния им вид:


"it's all right here.
"everything is all right here.
"it's all right here.
it's all right here.
we are all right here.
come here in five minutes.
"but you need to talk to me now.


--


i went to the store to buy some groceries.
i store to buy some groceries.
i were to buy any groceries.
horses are to buy any groceries.
horses are to buy any animal.
horses the favorite any animal.
horses the favorite favorite animal.
horses are my favorite animal.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK