Първата 3D принтирана офис сграда отвори врати в Дубай

Първата 3D принтирана офис сграда отвори врати в Дубай

© Ahmed Jadallah, ReutersВ Дубай отвори врати първата по рода си 3D принтирана офис сграда. Тя е напълно функционираща, като в нея ще бъде временният офис на фондацията Dubai Future, която стои зад проекта, съобщава агенция Reuters.


Сградата е едноетажна с обща площ около 250 кв.м. За нейната разработка е използван огромен 3D принтер с размери 6 х 36 х 12 метра. Устройството е използвало специална циментова смес, като общото време на строежа е 17 дни за принтиране на сградата и два дни за монтажа й. Стойността на сградата е 140 хил. долара.


"Светът се променя бързо и това изисква да ускорим нашето темпо на развитие. Историята не помни плановете, а постиженията", коментира шейх Мохамед бин Рашид ал Мактоум по време на откриването на сградата.
Първата 3D принтирана офис сграда отвори врати в Дубай

© Ahmed Jadallah, Reuters


Технологията е била подложена на тестове за издръжливост в Китай и Великобритания. Сградата е със заоблена форма, разделена на няколко помещения. Тя е разработена по нова концепция за по-отворени офис пространства, които да стимулират съвместната работа. Отделено е и място за срещи, конференции и изложби. В конструкцията е предвидена и цялата необходима инфраструктура, включително електрическа система, водоснабдяване и климатизация.


Фондацията изчислява, че технологията е съкратила разходите за труд с 50%. Общо са били необходими 12 работници за свързване на оборудването, седем души за монтаж на самата сграда и един, който да наблюдава работата на принтера. Съкратено е и общото време за строеж с 50%.


Дубай има много амбициозен план за бъдещето на 3D принтирането в строителството. Той предвижда през 2030 г. 25% от новите строежи в емирството да се реализират именно чрез 3D принтиране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK