ФБР отказва да обяви как е хакнало мрежата Tor

ФБР отказва да обяви как е хакнало мрежата Tor

© Kacper Pempel, ReutersАмериканското Федерално бюро за разследвания (ФБР) продължава да отказва да разкрие как е преодоляло защитите на мрежата за анонимно сърфиране Tor. Заради нежеланието си да предостави данни как е проследила потребител, който е обвинен в разпространение на детска порнография, агенцията е на път да загуби и дело срещу него, съобщава онлайн изданието ZDNet.


През февруари 2015 г. в т.нар. "тъмен интернет" е имало сайт с името Playpen. В него е имало детска порнография, но неговите посетители не са знаели, че в продължение на няколко месеца сайтът и сървърите са били под пълния контрол на ФБР. Агенцията е имала и необходимите съдебни разрешения да проследява всички посетители на въпросния сайт.


Бюрото е имало разрешение и да използва специална техника за мрежово разследване, чрез която да преодолее защитите на Tor. Благодарение на нея ФБР се е сдобило с IP и MAC адреси на посетителите на сайта и дори е разположило вирус в компютрите на заподозрените.
ФБР обаче категорично отказва да предостави на съда конкретните методи, чрез които се е сдобило с доказателствата, за да докаже тяхната правдивост. Заради това в крайна сметка съдът е отхвърлил доказателствата, но все още оставя самото дело. Неговото продължаване без потвърждаване на доказателствата обаче ще е трудно.


Общо са заведени или се подготвят 1200 дела срещу посетители на въпросния сайт. Отказът на ФБР да предостави необходимата информация може да доведе до това, че никой от заподозрените и обвинени в разпространение на детска порнография да получи наказание, отбелязва изданието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK