Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube ще свалят реч на омразата

Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube ще свалят реч на омразата

© Dado Ruvic, ReutersFacebook, Twitter, Microsoft и YouTube приеха новите регулации на Европейския съюз за речта на омразата, съобщава онлайн изданието TheVerge. Четирите компании са поели ангажимент да преглеждат всички сигнали за реч на омразата в рамките на 24 часа и да я премахват, ако е небоходимо.


Според новите правила, компаниите ще трябва да идентифицират и промотират независима контрареч срещу омразата и пропагандата, която се публикува онлайн. Това са част от мерките на ЕС за намаляване на напрежението след терористичните атаки през изминалите месеци и имигрантската вълна.


Досега компаниите имаха собствени политики как да се справят с речта на омразата, която се разпространява чрез платформите им. Новите регулации са първа стъпка в посока създаване на единна политика и стандарт, особено след като социалните мрежи са се превърнали в основен инструмент на радикалистити за намиране на последователи.
Правозащитната организация European Digital Rights (EDRi) обаче критикува новите мерки. Според нея те прехвърлят отговорността на частни компании за дейности, които трябва да се извършват от властите. Организацията, заедно с Access Now, обяви, че се оттегля от дискусиите по темата, защото те и без това са били "систематично изключвани" от преговорите по новите мерки.


Въпреки това компаниите смятат, че могат да се справят със задачите. Те предпочитат сами да преглеждат спорните публикации, за да гарантират свободата на словото. И четирите компании публикуваха изявления, в които обещават, че мерките няма да повлияят на свободата на слово и разпространяването му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Това си е прикрито мракобесие, поддържащо политкоректността. Нищо, в такива условия се развихрят метафори и алюзии, което даже е по-интересно, отколкото да се назовават нещата директно.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Весело

  Досега компаниите имаха собствени политики как да се справят с речта на омразата, която се разпространява чрез платформите им."
  и то категорично ясна политика . стига да са правилни , могат всичко . разбира се това се в името на свободата на словото , ценностите и демокрацията . е и за пари , ама не това е водещо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Цензурата аз мога да си я направя и сам, но цензурирането от страна на монополистите означава край на свободата в интернет.
  Добре дошли в "Матрицата".

 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Добре дошли в света на цензорите! След като посредствената журналистика (поне в България друг вид няма) си позволява да цензурира всичко и всички, които не са й на нивото, след като куцо и сакато си позволява да изтъква "правотата" на своето си мнение, смачквайки околните такива... що пък и разните му там "социалници" да не се развихрят?! Време е всички да се научат да повтарят "правилните" мантри, да сучат от "вярната" цицка, да пеят "истинските" псалми.

  Да здравствует!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Една стъпка по-близо до "1984"
  И най -лошото е следното:
  "...The four U.S. companies have accepted a European Union-dictated code of conduct, which obliges them to "review the majority of valid notifications for removal of illegal hate speech in less than 24 hours and remove or disable access to such content." The reviewing is to be done by "civil society organizations" and "trusted reporters": the EU and its member states are to "ensure access" to them..."

 6. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Кой ще определя кое е реч на омразата? Например ако напишеш че емигранти са насилвали сексуално жени в Германия, това реч на омразата ли е или просто факт.

 7. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Скоро хич няма и да си помисляте да изразявате мнение,което недай си боже не съвпада с правилното мислене на въпросните "организации на гражданското общество" и "доверени репортери"
  Вие сте скептик за климатичните промени?Не вярвате в интеграцията на ислямските екстремисти?Смятате,че не е работа на правителствата да се бъркат и налагат квоти за малцинства?
  Забравете да получите право на изразяване...

 8. 9 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#7] от "foxa5":
  Некви фамозни "доверени репортери" и "организации на гражданското общество"
  както писах вече,първа стъпка към "1984"..

 9. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#7] от "foxa5":

  Факт!? По тънък лед ходите с тези "подозрителни" думички. Истина, факт, реалност... могат да създават САМО оторизираните органи и да бъдат разпространявани САМО по "правилните" канали. Всичко останало е реч на омразата. Всеки, който каже, че "царят е гол" немедлено ще бъде изтрит.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#7] от "foxa5":
  зависи къде го пишеш . фактите не са определящи . мнозина публикувани "автори " , блогъри , майстори на графити .... са на челна страница и откровено насаждат омраза представена като поглед върху историята , цитати ( от Левски примерно ) ценности .......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 12 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "eurogi":

  Натам са се запътели нещата.

 12. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Ако Фейса въведе люта цензура, ще прехвърлим комуникацията към добрата стара е-поща. Апропо, като стана дума за цензура, вчера бях жестоко цензуриран на страницата на "Проектът "Над дъгата" по повод новата им книжка с комикси, която ще се продава промоционално за 30 лв., а на редовна цена - 35 лв. Казах им, че тази цена е доста солена и книгата ще бъде закупена само от тесен кръг от любители-колекционери. И ми изтриха мнението.

 13. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#10] от "moriarti":

  Истина, факт, реалност... могат да създават САМО оторизираните органи и да бъдат разпространявани САМО по "правилните" канали

  Мда, живяли сме в тези времена, няма нужда отново.

 14. 15 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":
  фактите не са определящи

  Кое тогава е определящо? Мнението на някакви безлични чиновници?

 15. 16 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#13] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Как си позволявате да негодувате за цени разни?! Немедлено в Сибир!!! Не знаете ли, че Администратора е бог? В един сайт някакъв подобен индивид веднъж си позволи да ме посъветва да се смиря, да спра да имам мнение, да престана да пиша, да приема върховенството на неговото мнение... Администраторите страдат от тежка мегаломания, грандомания и наполеонов комплекс (наедно) и често си позволяват да го показват. Просто сте попаднал на поредния затлъстял индивид с триъгълна шапка во главе.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 16. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  "Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube приеха новите регулации на Европейския съюз за речта на омразата, съобщава онлайн изданието TheVerge. Четирите компании са поели ангажимент да преглеждат всички сигнали за реч на омразата в рамките на 24 часа и да я премахват, ако е необходимо."

  Крайно време беше да предприемат подобни мерки. За FB поне съм бил свидетел как непрекъснато се сипе език на омразата от псувни, заплахи, ксенофобия, расизъм и какви ли не други гадости. И това не е само в българската част на ФБ, но също така и по много международни профили и групи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Цензура на културно и цивилизовано различно мнение не трябва да има разбира се. Но, цензура на каруцарски псувни и език би трябвало да има според мен... а, според вас!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 19 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Какво значи "насаждат омраза представена като поглед върху историята" ?

  Омразата е реакция, следствие на информираност.

  Следва ли да се забрани тази информираност "като поглед върху историята"?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 19. 20 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#18] от "Иво":

  Какво представлява "културно и цивилизовано различно мнение" за изнасилването на онова момченце в басейн в Австрия?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 20. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#19] от "galio":Омразата е реакция, следствие на информираност. "
  ееее , "присъствието" не ти ли звучи като поглед върху историята .примерно .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#16] от "moriarti":

  А де! Някои хора се самозабравят. А се имат за интелигентни.

  До коментар [#17] от "Иво":

  И какво? Изведнъж светът ще стане място с розови балони и усмихнати хора? Не можеш да избягаш от реалността, без значение каква цензура налагаш. Това го разбраха и комунягите.

 22. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#20] от "galio":

  Ми, да изразиш възмущението си например, но без да използваш псувни и обиди.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 24 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Да, докато не погледнеш самата история. После погледът е само един-единствен.

  До коментар [#23] от "Иво":

  И кой преценява какво значи "обиди"?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 24. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#10:"moriarti"]Всеки, който каже, че "царят е гол" немедлено ще бъде изтрит. [/quote]

  Това е само първата стъпка.
  Следващата е - да бъде санкциониран.

 25. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#18:"Иво"]Цензура на културно и цивилизовано различно мнение не трябва да има разбира се. Но, цензура на каруцарски псувни и език би трябвало да има според мен... а, според вас!? [/quote]

  А според мен свободата на словото е много по-ценна, от неудобството, което изпитва тънката ти душевност от "каруцарският език".
  Ако сам не можеш да цензурираш онова, което четеш, то не заслужаваш да си свободен.
  Жалкото е че станахте много такива в "демократичният свят".

 26. 27 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Весело

  Хахахахахааааа... баси кривата реалност! С приятели отначало на майтап, а напоследък все по-сериозно мислим за комуна някъде в Родопите, а оттам до партизанското движение е 1 крачка

  "Ако искаш да разбереш кой владее света, погледни срещу кого ти е забранено да говориш!"

  https://goo.gl/8NG90J
 27. 28 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ако просто разгледаме вчерашните статии за БКП/БСП-2/3 от коментиращите са за затвора, директно.
  А за редовните статии за Русия и Украина-по-добре да не отварям дума

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 28. 29 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#26:"atmanpg"]А според мен свободата на словото е много по-ценна, от неудобството, което изпитва тънката ти душевност от "каруцарският език". [/quote]
  Ако някой се чувства обиден-да завежда дело!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 29. 30 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Бързо и сигурно се доближаваме до 1984!

 30. 31 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Е, аз с моя нов лозунг (или "мото" по нов стил), "Що не си ЕПМ, а?", мога или не мога да изразявам мнения в тези социални мрежи?

 31. 32 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 540 Неутрално

  В Русия все по-често се говори за премахване на анонимността в интернет и надзорните органи работят усилено по въпроса! Така, че ако там се направи експеримента и е успешен, това ще реши проблема с обидите и цинизмите по форумите. Общо взето нищо ново под слънцето!

 32. 33 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 233 Любопитно
 33. 34 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "foxa5":

  Политкоректните ще определят кое е реч на омразата. Вашият пример сигурно ще бъде счетен за такава, докато ако един имам призовава мюсюлманите към подобни действия, това е просто упражняване на свободата на словото. Някои са по-равни от други.

 34. 35 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Освобождават място за ТОР, лоша идея.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 35. 36 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#32:"iliyapopov"]

  В Русия все по-често се говори за премахване на анонимността в интернет и надзорните органи работят усилено по въпроса![/quote]
  И аз съм ЗА!
  Така всички ще знаят какво пише агент Ивайло тука- как бил вече убеден евроатлантик, как бил закърмен с евроатлантическите ценности и какъв голям десидент бил!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 36. 37 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#31] от "krasi_kara":

  На мен в Дневник са ми трили мнение, съдържащо "ББПП".

 37. 38 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#7:"foxa5"]Кой ще определя кое е реч на омразата? Например ако напишеш че емигранти са насилвали сексуално жени в Германия, това реч на омразата ли е или просто факт[/quote]
  То си е направо призив към насилие!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 38. 39 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#17:"Иво"]Крайно време беше да предприемат подобни мерки. За FB поне съм бил свидетел как непрекъснато се сипе език на омразата от псувни, заплахи, ксенофобия, расизъм и какви ли не други гадости. [/quote]
  Извинете, а коя партия трябва да славим?
  От утре или още от днес?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 39. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  Бря!

  Не се пуаши...

  Забрани първо фобиите ти.
  Мразилажа забрани.

  Задължи се с речи точни "Не мрази!".

  Хап магически прилагай "Екстази?"

  "Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube ще свалят реч на омразата"

 40. 41 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#31:"krasi_kara"]

  Е, аз с моя нов лозунг (или "мото" по нов стил), "Що не си ЕПМ, а?", мога или не мога да изразявам мнения в тези социални мрежи? [/quote]
  Не може. Език на омразта е!
  За да е на любоФта трябва да е: "Ще любя твоята майка"
  ЛюбоФ да има между човеците!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 41. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Няма нищо общо с псувни, обиди и лични заплахи - те и сега се премахват.

  Става дума конкретно за европейската рамка:

  • публично подбуждане към насилие или омраза, насочено срещу група лица или член на такава група, определена по отношение на раса, цвят на кожата, произход, религия или вяра, национална или етническа принадлежност;
  • публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, както са определени в Статута на Международния наказателен съд (членове 6, 7 и 8), и престъпления, определени в член 6 от Хартата на Международния военен трибунал, когато действието е извършено по начин, който може да подтикне към насилие или омраза срещу такава група или член на такава група.

 42. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  Европейският съд уж прави разлика между съдържание, което "обижда, безпокои или създава скандали и сътресения" от съдържание, което "съдържа реално и сериозно подбуждане към насилие и омраза", но как тази разлика може да бъде уловена от невротичната, свръхчувствителна либерална пляка из мрежите само един Господ знае. И тук се крие огромния риск за свободата на словото.

 43. 44 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  С помощта на регулациите на Европейския съюз, и Facebook, Twitter, Microsoft и Youtube напред към светлото анти-европейско бъдеще!

  Който посмее да говори против "бежанците" (икономически имигранти в по-голямата си част) - реч на омразата!

  Който посмее да каже, че политиката на ЕС е геноцид към европейските нации - реч на омразата!

  Който посмее да каже, че Аврамистичните религии са най-лошото в човечеството - реч на омразата!

  Който посмее да каже, че една (((определена група))) имат непропорционално много власт в американската (и не само) политика - реч на омразата!

 44. 45 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  А кой определя кое е реч на омразата?

  И кое е контрареч на омразата?

  (На промотирането на "контрареч" май му се викаше пропаганда)...

 45. 46 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Бай Ганьо за пореден път не разбира разликата между "свобода на словото" и "език на омразата".

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 46. 47 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#46] от "Grimalkin":

  Дефинирай разликата.

 47. 48 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 233 Весело

  [quote#46:"Grimalkin"]Бай Ганьо за пореден път не разбира разликата между "свобода на словото" и "език на омразата"[/quote]

  Защото разлика няма. Това ни го казва идеалът за демокрация - САЩ. Ти си в ролята на Бай Ганьо, опитвайки се да застанеш на пиедестал и да хулиш останалите отвисоко. Хуморист.

 48. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  [quote#24:"galio"]И кой преценява какво значи "обиди"?[/quote]

  Ми, служителите на съответните социални мрежи, които контролират какво се пише и публикува в техните мрежи и дали то отговаря на техните правила и норми за писане.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 50 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Отначало се чудех защо по-критични коментари изглеждаха "неграмотно" като "mo s lim" и подобни

 50. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Аз не съм толкова чувствителен, че да ме засегне лично някой анонимен форумен идиот, маргинал, психопат и хейтър. Но, има и хора, особено жени, пък и деца, които са по уязвими в това отношение. Поне те трябва да бъдат защитавани. Оставам настрана, че расизма, ксенофобията и дискриминацията са забранени според законите и конституциите на всички европейски държави и тези мрежи, трябва да спазват и това законодателство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#39] от "toyaga":

  Извинете, но не сте ме разбрал явно. Въпросът далеч не е партиен, по скоро е въпрос на възпитание и спазване на закона.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 53 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#47] от "blaf":

  В първия случай изразяваш мнение, без страх че можеш да бъдеш преследван за идеите си. Във втория случай извършваш престъпление. Има много ясна граница между двете, която обаче е невидима за "истинския българин".

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 55 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#53] от "Grimalkin":

  Нищо различно не каза, просто казваш, че има "законова дефинирана граница". Обаче каква е тази граница? Кога нещо се счита за реч на омразата и кога за свобода на словото? И на теб не ти е ясно май, но дай да се направиш на големия разбирач, нали. Смешник.

  Впрочем, определението "шизофрения и конспирации" в следващия ти пост очевидно е реч на омразата, тъй като обижда определена малцинствена група от хора с различни възгледи. Ще те репортувам на модераторите и призовавам още хора да го направят.

 55. 56 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това си е чиста проба цензура.

  А и "The reviewing is to be done by "civil society organizations" - нали се сещате това какво означава? Армии от феминацистки, толерасти и по никакъв начин полезни индивиди, учили Gender studies, Colonial studies и т.н. глупости, ще налагат своя неомарксизъм и ще трият всичко, което им се струва обидно.

 56. 57 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#43] от "Lemmy":

  Браво ++++++

  Tony
 57. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Тънката разлика не съществува в реалния мрежов свят и убягва на много гуру-администратори-редактори-цензори. Думата "циганин" нито призовава към насилие, нито подтиква към омраза и въпреки това е дамгосана. Истински омразен език и подтикване към насилие би звучал като "циганите на сапун", но кой го е еня за такива подробности. Всичко под ножа, свободата на словото да го духа, нали?

 58. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "foxa5":"...Кой ще определя кое е реч на омразата? ."По принцип го казва националното законодателство на всяка отделна държава.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#54] от "Grimalkin":"... но когато започнеш да призоваваш към насилие, .." Кое е призив за насилие според германците? Изречението :" Германците масово стигматизират източноевропейците и твърдят, че всеки източноевропеец, който има различно от тяхното мнение и не желае нелегални икономически имигранти в държавата си, е "расист, ксенофоб, неонацист и хомофоб.",ли? Това изречение съдържа ли призив за насилие, г-н "юрист"?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 61 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#55] от "blaf":

  Ако наистина не разбираш разликата, няма как по друг начин да наричам хора като теб. Или може би предпочиташ "социопат"? Защото само те не разбират нарушаването на законите и гледат да ги извъртят според техния сбъркан свят.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 61. 62 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#60] от "Логика":

  И кой точно твърди че това е език на омразата? Или просто тестваш почвата?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 62. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#62] от "Grimalkin": "...И кой точно твърди че това е език на омразата? .." Напр- всички кривозащитници от НПО-та, списващи в този форум, во главе с ник "мунчо" Не тествам почвата, защото открито им се присмивам- точно аз, в качеството си на български адвокат, ЗНАМ каква е границата , къде точно се намира и как да се изрази мнение, без да се прекрачва тази граница Но тъй като виждам, че Вие сте се заел да образовате форума, значи- или сте колега, или не сте колега, а представител на кривозащитно НПО, който е иззел функцията на колегите и НК

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 64 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#61] от "Grimalkin":

  "Хора като мен"? Извинявай, за какви точно хора като мен става въпрос? Ние нещо сбърканяци ли сме, изроди ли сме, по-нисши ли сме от "вас" великите богоизбрани разбирачи не-байганьовци?

  Нещо за много специален се вземаш и се опитваш нагло да демонстрираш предимство. Мирише ми на реч на омразата.

 64. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#62] от "Grimalkin": Въпроси:
  1. Колко от симпатизантите на кривозащитните НПО, списващи в този форум, имат завършено висше юридическо образование?
  2. Колко от симпатизантите на кривозащитните НПО, списващи в този форум, имат оценка от проведени семестриални изпити върху дисциплините "Наказателно право- обща и специална част" и "Наказателен процес"?
  3. Колко от симпатизантите на кривозащитните НПО, списващи в този форум, упражняват и адвокатска професия и за това могат да предоставят професионални съвети на коментаторите?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#61] от "Grimalkin": Ник "мунчо", съгласно българското наказателно право, обидата е възведена също в престъпление. Кажи на юриста в твоето НПО, че е не ви е научил на правомерно поведение, заради което ще си носите правните последици

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 67 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#63] от "Логика":
  До коментар [#65] от "Логика":

  Нямам отговори на тези въпрос. Не работя в НПО, и имам базови юридически познания. Но реагирам много остро на опити да се извъртат законите според демагогските разбирания на псевдопатриоти.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 67. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#67] от "Grimalkin": "... Но реагирам много остро на опити да се извъртат законите според демагогските разбирания на псевдопатриоти..." Вижте сега - животът не е само политика. Ако писмената Ви реч не е съобразена със закона, просто Ви се завежда НЧХД за обида и нещата следват наказателно процесуалният си ход.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 69 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Зе мен това е ясен знак, че тепърва ще ни стоварват на главите разни ужаси и мярката е чисто предохранителна.

  Като говорим за ужаси, ето как "Сиянието" може да бъде представено като ведър семеен филм:

  https://www.youtube.com/watch?v=pQfuRuaaAGk

  Точно това ни чака!

  https://goo.gl/8NG90J
 69. 70 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#68] от "Логика":

  Ама аз настоявам това да се случва по-често, особено спрямо хората които бълват расизъм и ксенофобия навсякъде където им отпуснат малко края.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 70. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#70] от "Grimalkin": "...особено спрямо хората които бълват расизъм и ксенофобия.." Очевадно е, че Вие не разбирате нещата. Написването на думите :" Аз съм расист , ксенофоб, неонацист и хомофоб" НЕ Е ПРОПАГАНДИРАНЕ на идеите на расизма , ксенофобията, неонацизма и хомофобията. Слагане на етикетче обаче:" Ти си расист, ксенофоб, неонацист и хомофоб", без да е доказано и подкрепено с думите на този , към когото се отнася, реализира престъплението "обида" и за това ВСЕКИ може да си търси правата по съдебен ред.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 72 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  [quote#51:"Иво"]Аз не съм толкова чувствителен, че да ме засегне лично някой анонимен форумен идиот, маргинал, психопат и хейтър. Но, има и хора, особено жени, пък и деца, които са по уязвими в това отношение. Поне те трябва да бъдат защитавани...[/quote]

  Не съм съгласен. Всеки трябва да може да се защищава сам. Щом си част от обществото, ще трябва да се съобразяваш с останалите, а не да им налагаш вижданията си.
  Всеки трябва има правото да изразява мнението си, независимо дали то се харесва на другите.
  Б. Франклин беше казал, че който се съгласи да ограничи свободата си в полза на сигурността, ще загуби и едното и другото.
  Що се отнася до методите на самозащита - за мен най подходящо е да се сложи един бутон " ignor " - и толкоз.

 72. 73 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#71] от "Логика":

  И аз съм готов да представя пред съда аргументи и доказателства защо съм нарекъл някого расист и неонацист. Но за да не се стига до там, е необходимо хората да започнат да правят разлика между "свобода на словото" и "език на омразата". Или поне да им ограничават глупостите в зародиш на техническо ниво.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 73. 74 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#73] от "Grimalkin":

  Когато започнат да съдят за това че си изразил собственото си мнение - значи живееш в несвободно общество.
  Не съм сигурен дали диктатура или тирания е по-правилната дума.

 74. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#73] от "Grimalkin":"...И аз съм готов да представя пред съда аргументи и доказателства защо съм нарекъл някого расист и неонацист..." Ако не сте юрист, по-добре се посъветвайте с адвокат - пеналист. Има тънкости, които не са известни на неюристите и това е нормално- човек не е длъжен да знае в детайли правните процедури по правоприлагане на законите, а е длъжен да знае само принципно какво му забраняват законите....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#72] от "atmanpg":

  И аз не съм съгласен с вашето мнение, защото вие едва ли не си мислите, че с тези нови правила в социалните мрежи всички мнения ще бъдат санкционирани, а всъщност ще бъдат санкционирани тези хора, който открито призовават за омраза, насилие, войни, който изповядват и пропагандират антихуманни и престъпни идеологии като неонацизма и расизма, който заплашват хората с физическо насилие, с убийства и тем подобни неща. Всичко горенаписано съм го виждал във ФБ, от хора, които са българи. Виждал съм и изроди, които подкрепят ИД например в акаунтите на някои от световните медии и т.н. случвало ми се е да сигнализирам за най-бруталните от тях до сътрудниците на ФБ, но рядко са трили въпросните коментари. Апропо, във ФБ според техните собствени правила е забранено разпространението на порнографска информация, а там бъка от такива страници и групи... поне там след сигнализиране премахват това съдържание. Но, за призивите на насилие, заплахите, екстремни расистки и неонацистки изказвания рядко бяха санкционирани досега... дано сега това се промени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 77 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#73] от "Grimalkin":

  Пак не давате ясно разграничение между "свобода на словото" и "език на омразата". Моля кажете кое от следните е свобода на словото и кое е език на омразата:

  1. Имигранти извършват много по-голямата част от изнасилванията и престъпленията в Швеция.

  2. Цигани избиват възрастни българи по селата за 15 лева, но не избиват възрастни цигани, следователно това са престъпления на расова основа.

  3. Либерали-неомарксисти желаят да унищожат националните държави чрез мултикултурализъм и сходни идеологии.

  4. Турско робство

  5. Аврамистичните религии Юдаизъм, Християнство и Ислям са подигравка с човечеството и са пряко и косвено виновни за смъртта на милиарди души.

 77. 78 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Това е добра новина за Юрий Милнер. Този тип действия водят до увеличаване на потребителите на ВКонтакте. То п без това там вторият по ползване език е бразилски португалски след на Гугъл глупостите със закриването на Оркут

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 79 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  Дори един коментар да бъде изтрит - това е цензура.
  Дори един политически затворник да има в една държава - това е тирания.
  Докато не е преминал от думи към противозаконни ДЕЛА - всеки трябва да бъде свободен да изразява мнението си.
  Толкоз!

 79. 80 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Някога, когато думите "свобода" и "демокрация" са били нещо повече от безсмислен набор от звуци, френският писател Волтер е изказал следната крилата фраза:
  "Не съм съгласен с мнението ви Господине, но съм готов да отдам живота си, в защита на правото ви, да го изразявате".

 80. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  [quote#79:"atmanpg"]Дори един коментар да бъде изтрит - това е цензура.[/quote]

  Значи във форума на Дневник.бг има страшна цензура! Всеки ден се трият стотици коментари. Според вашата логика де, според мен, тук си има голяма свобода на словото и мисълта.

  Вижте, наистина трябва да има някакви граници.... коментарите в които има призиви за насилие, за терор, за убийства, за войни и какви ли още не гадости, коментари, които пропагандират антихуманни идеологии (нацизъм, расизъм, агресивен и радикален ислямизъм), коментари в който се обижда брутално даден човек без да има причина за това е не само грозно.... това е нарушение на самото законодателство. Има такива текстове и в българското законодателство. Така, че това законодателство просто трябва да се спазва.... това важи и за социалните мрежи, те не бива да са над закона.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 82 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  До коментар [#81] от "Иво":

  На свободата на словото не трябва да се гледа, като на някаква дреболия.
  Достатъчно е да се направи едно малко изключение и вече имаме прецедент. На базата на този прецедент лека полека се появяват и следващите "изключения" и един ден разбираш, че вече не можеш да напишеш това, което мислиш.
  Абсолютно неправилно е да оставиш НЯКОЙ ДРУГ да решава вместо теб какво може и какво не може да четеш.
  Трябва да ни бъде дадена възможност сами да решаваме какво да четем и какво не - с помощта бутон за игнориране на хората, които не искаме да четем. Тогава изборът ще е НАШ и цензурата ще е индивидуална, а не спусната "отгоре".

 82. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4558 Любопитно

  До коментар [#82] от "atmanpg":

  Окей колега (по форум), разбрах вашата позиция, надявам се, че и вие сте разбрал моята. От моя страна слагам край на дискусията с вас и ви пожелавам приятен ден....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Любопитно

  [quote#27:"Valeria"]"Ако искаш да разбереш кой владее света, погледни срещу кого ти е забранено да говориш!"[/quote]
  Това да не е пак цитат от Протоколите на ...мъдреците?

 84. 85 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#84] от "тулса":

  Kакво значение има от къде е цитат, ако е истина?

  И какво значение има дали дадено произведение е фалшификат или не? То и Моисеевите книги, Библията и Коранът са фалшификат - не идват от Бог, ама виж как преобръщат животите на хората, а?

 85. 86 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Е, това е то. Портокала с часовников механизъм взе да цъка на обратно към 1984. Свиквайте хора. До следващия път.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK