Световни ИТ лидери обявиха началото на ерата на изкуствения интелект

Световни ИТ лидери обявиха началото на ерата на изкуствения интелект

© ReutersИзкуственият интелект и самообучаващите се машини ще създадат компютри, които са толкова сложни и всесилни, че хората ще се нуждаят от поставяне на невронни импланти в мозъка, за да поддържат връзка с тях на небходимото равнище.


Това заяви Илон Мъск, ръководител на компаниите Tesla Motors and SpaceX на събиране на някои от водещите в света технологични лидери в Ранчо Палос Вердес в щата Калифорния.


Този ярък пример може да звучи като образ от научно-фантастичен роман, но колегите му също повториха, че изкуственият интелект (AI) е на крачка от това да промени всекидневието на хората, разказва "Ройтерс" за дебатите на форума, организиран от онлайн изданието Recode.
Според анализ на Bank of America секторът за създаване на изкуствен интелект буквално ще експлодира от 8.2 млрд. долара през 2013 г. на 70 милиарда долара през 2020 г.


Вече се използва AI в системи за търсене в интернет, пазарни препоръки и програми за сигурност и финансова търговия. Технологията, обработваща огромни масиви данни в опит да открие в тях тенденции и да прогнозира резултати, ще навлее в безпилотните автомобили и обслужващите роботи, смятат още от банката.


Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google, каза на срещата в Калифорния, че вижда "огромни възможности" в AI. Компанията първо започна да използва технологията преди 3-4 години в софтуера за разпознаване на глас. Ние изпреварваме конкурентите си като Amazon.com, Apple и Microsoft при самообучаващите се машини, добави той.


Но както Пичай, така и колегите му уточниха, че изработването на такива апарати все още прави първите си крачки. Microsoft, например, се извини и върна за доработване автоматична система, която пишеше в "Туитър", защото се оказа, че тя много бързо се научила да прави расистки кометнтари.


Джеф Безос, главен изпълнителен директор на Amazon прогнозира огромен ефект от AI върху обществото в следващите 20 години. "Още сме в началото, но мисля, че сме на прага на златен век – ще е изключително вълнуващо да видим какво ще се случи."


Поне 1000 служители на компанията работят в момента над Alexa – помощно устройство, използващо разпознаване на глас. Amazon се занимава с AI поне през последните 4 години, добави Безос. Той добави, че стотици AI стартиращи компании скоро ще се включат в това състезание, в което големите корпорации имат предимството на достъп до огромни масиви данни.


Джини Ромети, главен изпълнителен директор на IBM, говори на срещата за когнитивна система, над която компанията работи от 2005 г. покрай създаването на суперкомпютъра Watson. "Бих казала, че след 5 години няма никакво съмнение, че когнитивният изкуствен интелект ще влияе върху взимането на всяко решение" - от здравеопазването и образованието до финансовите услуги, добави тя.


Но присъстващите бяха впечатлени най-вече от препоръката на Мъск за мозъчен имплант. Адам Бъроуз, старши вицепрезидент на HomeAdvisor, коментира, че има хора, които мислят на философско равнище, повдигащи въпроса какво ще се появи от разработките в Google или Tesla. "Изниква въпросът дали все още сме хора, или сме част от компютър."

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "..."Още сме в началото, но мисля, че сме на прага на златен век – ще е изключително вълнуващо да видим какво ще се случи.".." Каквото и да се случи, крайното решение на един професионален проблем трябва да принадлежи на човека, а не на машината! Машината може да помогне, като 'изплюе" всички възможни позитивни и негативни ефекти от всяко отделно възможно решение на 1 проблем, но не може ЧОВЕШКОТО решение на проблема да бъде нейно! Машината няма етика и въпреки, че вече има ИИ адвокат, лекар и т.н., не може да замести човешките решения, защото няма морал и не може да носи гражданска , административна и наказателна отговорност за решенията си.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  "Световни ИТ лидери обявиха началото на ерата на изкуствения интелект"

  ...

  Ерата на естествения интелект приключи.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Терминатор Едно започва!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  "Машината няма етика и въпреки, че вече има ИИ адвокат, лекар и т.н., не може да замести човешките решения, защото няма морал и не може да носи гражданска , административна и наказателна отговорност за решенията си."

  Не съм адвокат на ИИ, но се сещам за доста хора, които нямат морал и не носят никаква гражданска, административна и наказателна отговорност за решенията си."

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Странната 2016 година. Технологиите напредват бясно, а светът се връща към средновековни и първобитни практики, вж. случващото се в териториите на ИДИЛ, протягаща пипала и към Европа.
  Човек може да се отърси от всички цивилизационни наслоения върху личността му, и да стане звяр за отрицателно време.

 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "Beyond":"...Не съм адвокат на ИИ, но се сещам за доста хора, които нямат морал и не носят никаква гражданска, административна и наказателна отговорност за решенията си.".." Това не значи, че по принцип не могат да носят гражданска, административна и наказателна отговорност!
  Все още НИКОЙ не може да копира 1:1 най- сложният биологично жив компютър- човешкият мозък- и това е много добра новина.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#1:"Логика"]Машината няма етика и въпреки, че вече има ИИ адвокат, лекар и т.н., не може да замести човешките решения, защото няма морал и не може да носи гражданска , административна и наказателна отговорност за решенията си. [/quote]

  Както и корупционни практики, както и да дава по едно рамо на "нашите" хора

  Нещата са тръгнали натам и няма връщане назад. Машините ще дават най-добрите решения, и колкото по явно това се вижда от всички, толкова повече корумпираните чиновници ще пищят.

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  То и без това вече естествения интелект започва да се изчерпва.

 9. 9 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Когато Скайнет хвърли в затвора Сукърбърг ше повярвам.

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#6] от "Логика":

  Аз се сещам за много природно зли, алчни и манипулативни хора, облечени с власт и права. Е, няма вече, свърши се. Ерата на ултимативната справедливост иде. Нали всички това искате - ясни правила ?

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Тия искат да кажат, че до 5-10-15 год. всички ще изглеждаме тъпо и глупаво пред нек'ви железарии? Немаа стане...

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "404":"...Машините ще дават най-добрите решения,.." Само, когато ИТтата успеят да копира не само човешкия мозък 1:1, но и неговото развитие като процес във времето

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":"...Нали всички това искате - ясни правила ?.."Човешкото същество притежава МОРАЛ И ЕТИКА, а не е просто следовник на правила! Впрочем- резултатът от ясните правила винаги зависи от правоприлагането им и от онези, които ги следват.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Светът върви към някаква странна антиутопия. От една страна изкуствен интелект, технологии и развитие, а от друга насилие, глад , безконтролно размножаване и др. подобни.
  Как ще съжителстват тези две половини? Не знам !

 15. 15 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Определено ще съм част от "съпротивата". Някак си не ме кефи идеята машина да решава дали ще живея или умра, дали ще бъда лекуван или не, дали ще бъда нает на работа или не... Щото то май натам си вървят нещата.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Впрочем- ако дойде време ИИ да ме управлява,. моментално хващам оръжието. Интересно- дали ИИ няма да прегрее и да изгори, ако му се предостави моралното решение "самоубийство на жив човек" пред избора да човекът да бъде управляван от машина. Който иска да е чип от машина- има избор. Също като онзи, който не иска да бъде чип от машина.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#13:"Логика"]Човешкото същество притежава МОРАЛ И ЕТИКА[/quote]

  Някои притежават, други не притежават. Тези, които не притежават, са мнозинство сред вземащите сериозни решения за съдбата на човечеството. Машините не жадуват за социално признание и материални блага, така че има голяма вероятност да вземат правилни и рационални решения, но ако само ако са "тренирани" правилно. Зло дърво, ще роди зъл плод.

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "Индиана": Вие сте избрал да Ви управлява машина. Това е ВАШИЯТ, А НЕ МОЯТ избор, Аз избирам да се самоуправлявам- това е МОЯТ,а НЕ ВАШИЯТ избор. В това е разликата между нас. Не ме засягат машините- те се произвеждат от ХОРА, а не от машини.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#15:"Ойро Пролетариат"]Определено ще съм част от "съпротивата". Някак си не ме кефи идеята машина да решава дали ще живея или умра, дали ще бъда лекуван или не, дали ще бъда нает на работа или не... Щото то май натам си вървят нещата.[/quote]

  Машината няма да решава дали ще живееш, стига с тея филми, машината ще може да намери най-добрата диагноза, ако сте болен, за най-малко време.

  Машината ще може да изчисли, на базата на огромна база данни, кое точно лечение е приложимо, как да се построи този мост, къде да се създаде нов град, коя планета е добра за колонизация... ако сте прочели статията ще се усетите, че този искуствен интелект се създава от фирми, занимаващи се с услуги за клиентите, а не правителства и корпорации, целящи да изтребват народите си, те и сега си го правят.

  Отверете си капаците

 20. 20 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 979 Неутрално

  А гърците са казали.Светът е съставен от атоми и молекули.Всичко друго е утопия и начин на виждане.Един вижда смартфон,друг вижда купчина пластмаса алуминий и малко злато и платина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове
 21. 21 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 367 Неутрално
 22. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#15:"Ойро Пролетариат"]Някак си не ме кефи идеята машина да решава дали ще живея или умра, дали ще бъда лекуван или не, дали ще бъда нает на работа или не... [/quote]

  Сега хора решават за всичкото това, нали ? И това прави състоянието на света още по-отвратително. Естествено, машини няма да вземат подобни решения, но хората обичат да бъдат плашени от подобни футуризми.

 23. 23 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 367 Неутрално

  *изкуствен, разбира се

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  Впрочем- на ИИ може да бъде дадена заповед "Самоизключи се/ заспи за период от 10 000 земни години" и край с вашия ИИ Духа супата от воле

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 435 Весело

  "много бързо се научила да прави расистки кометнтари"
  При около 40 "берлински" стени по света днес, това е просто логично.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 26. 26 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#14] от "caterpillar":

  Както винаги са съжителствали... Винаги е имало непреднали цивилизации и респективно изостанали, но това не е дърпало човечеството назад. Идва моментът, в който нашите внуци ще живеят в свят, който сме чели по книгите и сме гледали по филмите. Не знам колко е за добро, но определено ще е интересно.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 27. 27 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#18] от "Логика":

  Извинявам се, но мисля, че сте жертва на холивудската пропаганда.

 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#19] от "404":"...Машината няма да решава дали ще живееш, .."ЛЪЖА! Именно ИИ ще решава дали да живеете напр. в сащ- където има смъртно наказание- защото вече има ИИ -адвокат Хайде сега- да видим - дали ИИ може да бъде по-добър адвокат от адвокат- човек Понеже съм адвокат, за това ми е интересно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Гответе се за невъобразими ужасии.Идва ми на ум роботизирана камера,която те разпознава в тълпа от хора и ти праща куршумче...И при това ефтинко За по малко от 700 долара..Бррр..

 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#27] от "Индиана": Това ли е холивудско? Не мисля!"Кантора нае адвокат с изкуствен интелект Новият "колега" в международната правна фирма Baker&Hostetler ще работи по делата за несъстоятелност 15 май 2016, 11:22 Международната правна кантора Baker&Hostetler нае първия адвокат с изкуствен интелект, съобщи сайтът futurism.com, позовавайки се на изданието American Lawyer... Той е създаден въз основа на когнитивния компютър Watson и е разработен така, че да може да чете и разбира езици, да изразява хипотези при зададен въпрос, да прави проучвания и след това да генерира отговори заедно с препратки и цитати, които ги подкрепят.Освен това, Ross се учи от опита си, придобива нови знания и ускорява работата си колкото повече взаимодейства с потребителите..."
  http://legalworld.bg/53037.kantora-nae-advokat-s-izkustven-intelekt.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Изкуственият интелект (ИИ, а не АИ!) е илюзия. Машините не могат да мислят, те просто складират огромно количество данни и извършват някакви манипулации над тях.

  А аргументът с парите (70 млрд долара не-знам-си-кога-си) е просто смехотворен.

 32. 32 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#27] от "Индиана":

  Всеки малко или много е жертва на холивудската пропаганда, но в случая колегата е прав. Тази антиутопия, която ни се представя във филмите и книгите е напълно реална. Пример, един изкуствен интелект, който може да извършва сложни функции и да е успял да се развива бързо му трябва само връзка с интернет и цялата налична информация. Ще се научи бързо на всичко и никой няма да може да го спре. Дори имаше такъв филм с Джони Деп, но финала ми беше прекален. Създавайки ново "същество" трябва да сме крайни песимистри, за да няма изненадани накрая.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 33. 33 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#31] от "lechevalier":

  За момента не могат да мислят, защото сега се учат. Дълги години учените си мислеха, че могат да го създадат този изкуствен интелект умен, но осъзнаха, че всъщност той трябва да се учи като дете. Миналата година четох, че ИИ е достигнал 4годишна възраст(еквивалент с човека), но сега не знам колко е.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3143 Весело

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Естественият интелект е константна величина.С увеличаването на населението се полага все по-малко на глава.
  До коментар [#2] от "Beyond":

 35. 35 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "началото на ерата на изкуствения интелект"
  Глупости!
  Изкуственият интелект само имитира (и то лошо) начина на разсъждение на човека.
  Изксуственият интелект засега не съумява да преведе тривиално изречение, дори с огромните ресурси на Гугъл!
  Ако някой иска да разбере що за пародия е Изкуственият интелект да отвори някой учебник, включително на български!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 36. 36 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Хахахх, ИИ се научил да прави расистки коментари!

  И го изключили веднага! Що ве? По- добре ли е , ако беше станал соросоид?

  Ами ако ИИ препоръча на туркините да ползват презервативи? Р- доган ще пометне! Пак ли ще го изключите?


  Това е разликата между ИИ и човешкият ум - ИИ може да бъде изключван, човешкият ум може да бъде затварян, оковаван във догми и доктрини, но винаги е свободен!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Процесът вече е стартиран-
  http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/ibmwatson/what-is-watson.html Не завиждам на младежите- твърде лесна плячка са и нямат достатъчно съпротивителни сили, за да опазят личната информация за себе си....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#36] от "mr.lottalove.": "...
  Това е разликата между ИИ и човешкият ум - ИИ може да бъде изключван, човешкият ум може да бъде затварян, оковаван във догми и доктрини, но винаги е свободен!.." ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ в период- да се пука от яд двоичната система и да изпадне в системно зацикляне, дано

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ние вече живеем филма" Idiocracy"... това е бъдещето за съжаление...

 40. 40 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 474 Разстроено

  До коментар [#8] от "chicago514":

  При някой "лица" той изначално не е в големи дози.
  Лошо е, че по-развитите общества дават по естествен начин път на разумните и така просперират, докато в България е възможно примерно умствено препятстван физькултурник да е председател на парламентарна група, а "лице", което само казва за себеси "аз съм прост.." да е вожд ана партия.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Morpheus doesn't like this.

  А иначе - нищо лошо няма, просто технологиите се развиват. Това не е първият път, в който хора се чувстват заплашени от машини. Досега все е било за добро.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Да се надяваме , че с изкуствен интелект се занимават хора, на които не им липсва естествения. Иначе я вапцваме...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Но присъстващите бяха впечатлени най-вече от препоръката на Мъск за мозъчен имплант.." Ей сега ще позволя на ИИ да бърничка из мозъка ми и из мозъка на съпруга ми....Я у лево! Никакъв имплант няма да си слагам и никой не може да ме задължи да го направя- 1вия, който се опита, ще получи куршум в мозъка- даже 2 - по 1 от мен и съпруга ми!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  [quote#1:"Логика"]Машината няма етика и въпреки, че вече има ИИ адвокат, лекар и т.н., не може да замести човешките решения, защото няма морал и не може да носи гражданска , административна и наказателна отговорност за решенията си. [/quote]

  Че адвокати, прокурори, съдии да не би да имат морал и да носят отговорност за решенията си?

 45. 45 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#31:"lechevalier"]Машините не могат да мислят, те просто складират огромно количество данни[/quote]
  Така е но "огромното количество данни"става толкова огромно,че по качество /точност,ефективност,бързина/ алгоритмите ,които използуват тези данни вече конкурират интуицията на човека,която се изтъкваше като огромно и непреодолимо предимство пред "машините"..
  Машините вече създават виртуален /лъжлив/ свят ,който се възприема от човешкия мозък като абсолютно реален.Кой кого успява да излъже и кой кого превъзхожда в случая?

 46. 46 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#37] от "Логика":

  http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/03/2770962_ibm_suzdade_inteligentni_onlain_reklami_koito/

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "galapagas":"...Че адвокати, ... да не би да имат морал и да носят отговорност за решенията си?.." Доста от адвокатите имаме морал- не сме първосигнални човешки говеда като 99,9999% от питащите, не гледаме и не чуваме с какво ни облъчват тъпите политици,а преценяваме техните действия и бездействия. Политик не може да манипулира адвокат - може да се пробва единствено да го купи, а когато адвокатът му откаже, политика си сяда на 4 буквието и оставя адвоката на мира....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  [quote#28:"Логика"]Хайде сега- да видим - дали ИИ може да бъде по-добър адвокат от адвокат- човек Понеже съм адвокат, за това ми е интересно[/quote]

  Всъщност е доста по-просто. Ще започнете да губите от Ваши колеги, които ползват подобни системи. По подобен начин старите "играчи" на финансовите пазари бяха изхвърлени от новите с машините. Или просто играчите останаха същите, но смениха методите си. Вие си преценете.

 49. 49 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#44] от "galapagas": Разбрахте ли отговорът ми или имате нужда от помощта на ИИ, за да го разберете?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "Индиана":"... Ще започнете да губите от Ваши колеги, .." Няма как да стане- правото е и аналитична, и законосъобразна, и интелектуална дейност, изискваща и МОРАЛ.Дете с интелект на 4 години да ме победи?И как точно ще стане това? Липсва му житейски опит, ИНТУИЦИЯ, усет, подсъзнание и тн....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#48] от "Индиана": Правото не е борсов пазар, не е мечи и бичи пазар и не основано на теорията на вероятностите и манипулациите й.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 52. 52 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#50] от "Логика":

  [quote#48:"Индиана"]Ще започнете да губите от Ваши колеги, които ползват подобни системи. [/quote]

  Става дума за колеги - хомо сапиенс, които ползват подобни системи.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#52] от "Индиана": Колегите в един момент ще започнат да правят елементарната счетоводна грешка да вярват 100% само на ИИ...докато ИИ не допусне елементарна счетоводна грешка

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Както и преди 200 години, противниците на технологиите са именно тези, които нямат мозъчен ресурс и се страхуват, че ще бъдат изместени. В повечето случаи - с право.
  Професии като шофьори, счетоводители, юристи, СЕО оптимизатори, администратори и подобни, които не създават никаква добавена стойност ще изчезнат. За съжаление, у нас има основно такива.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  малко жълти изказвания са това - науката още спори дали изобщо е възможно създаването на чист ИИ...

  това да пуснеш супер комп който се самообучава не е баш ИИ

 57. 57 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Мозъкът на Човека няма шанс да изследва Космоса на място (не иде реч за Слънчевата система). По много причини.
  Големият въпрос вече е докога машините ще търпят Човека. Дано оставят Земята като резерват - не да го наблюдават и изучават, а от добра воля и добра душа.

 58. 58 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 868 Неутрално

  по света а и на тази конференция има повече естествена глупост отколкото изкуствен интелект.
  господството на компютрите и машините се прогнозира след 5-10 години от почти 100 години
  нищо подобно няма да случи - машините няма да могат да решават неструктурирани проблеми задачи поне още 100 години. отне около 50 години да се направи програма която да бие световния шампион по шахмат. така че машините ще си останат слуги на човека още дълго време.
  в долината си живеят в мехур, освен ако просто не са си правили реклама на новите разработки. макар, че трябва да се признае, че тези които са луди променят света.

  Истината ни прави свободни.
 59. 59 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Айде бе, баси великия изкуствен интелект. А една игра без гличове не могат да направят...

 60. 60 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#35:"toyaga"]зксуственият интелект засега не съумява да преведе тривиално изречение, дори с огромните ресурси на Гугъл! [/quote]
  Това днес. И откъде накъде ИИ трябва да говори на разбираем за човека език?
  Малко конспирацийка: Въобще днес наясно ли сме какво точно обменят компютрите помежду си във Мрежата? Ни най-малко.
  Но това не пречи на лаици да правят гръмки изказвания: Това не може да бъде направено, Това няма бъдеще, Това е абсурдно.

 61. 61 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#54] от "Логика":

  Забележи, че се говори за ИИ,а не за ИС- изкуствено съзнание.

  Интелектът предполага някаква невронна мрежа, или както се нарича там квантовият й еквивалент. Тя може да трупа иинформация и да се самообучава, но НИКЪДЕ НЕ Е КАЗАНО,ЧЕ Е БЕЗГРЕШНА. Аз поне не съм чул такова твърдение от изобретателите на квантово- невронните мрежи.

  Животните също се самообучават, те също притежават интелект. Растенията също- самообучават се в изграждане на защити против паразити, насекоми и т.н.

  Съзнанието е нещо друго.
  Не е достатъчна само невронна мрежа от мозъчни клетки. Необходима е цялата структура на сивото мозъчно вещество, с подкрепата на по- старите и подлежащи мозъчни структури.

  Само този комплекс ражда съзнание.

  И като съвсем правилно отбелязваш- съзнанието ражда чувства, емоции, асоциации, представи ,етика, морал, традиция, обичай и т.н.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 62. 62 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Майката Природа е направила на Земята разум от скали и вода - защо до не повтори този експеримент?

 63. 63 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  До коментар [#53] от "stupid_american":

  Нъл туй разправям ве- налазили го расисти- станал расист.

  Ми ко беха го налазили пеераси?

  Пак ли ще го изключваме?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 64. 64 Профил на iwann1
  iwann1
  Рейтинг: 230 Неутрално

  "Вие сте наблюдавани.
  Правителството има тайна система...
  тайна система...
  Система, която вие търсихте,
  за да ви пази.
  Машина, която ви шпионира
  всеки час на всеки ден.
  Вие й дадохте силата да
  вижда всичко.
  За да индексира, подрежда и
  контролира
  живота на обикновените хора.
  Правителството смята
  тези хора за маловажни.
  Ние - не.
  Но за нея вие всички сте маловажни.
  Жертва или престъпник,
  ако застанете на пътя й...
  Ние ще ви намерим."

  Харолд Финч


  Гледате ли Person of interest?

 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#61] от "mr.lottalove.":"...Съзнанието е нещо друго.
  Не е достатъчна само невронна мрежа от мозъчни клетки. Необходима е цялата структура на сивото мозъчно вещество, с подкрепата на по- старите и подлежащи мозъчни структури. Само този комплекс ражда съзнание..." ИменноНе мислех да навлизам в тази тема умишлено....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#53] от "stupid_american":"...Научил се е да прави расистки коментари, защото веднага са го наспамили расисти като теб..." Ми нали ИИ бил по-добър от човека, давал по-правилни и по-устойчиви решения - защо не се е въздържал, както ни съветват модерите на дневник, когато тролове ни псуват умишлено, защо не е отминал с мълчание коментарите , ами им е отговорил с расистки отговор, а? И е много правилен този въпрос: коментар [#63] от "mr.lottalove.":"...налазили го расисти- станал расист. Ми ко беха го налазили пеераси? .."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Съзнанието е продукт на бита човшки, Разума е продукт на Природата.
  И както е посочено нагоре - Съзнанието има много дефекти. Дори има прекалено голямо разнообразие на Съзнанието - някъде към 7млрд. Съзнания. Има пресичания на множествата, но няма две абсолютно еднакви Съзнания!

 68. 68 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 633 Весело

  Всъщност Спилбърг го обяви с АИ .

 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Неутрално

  В интересни времена живеем. Ще видим дали това няма да е новата атомна бомба за човечеството. Впрочем проф. Хокинг обяви ИИ за заплаха ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 430 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]Ерата на естествения интелект приключи.[/quote]

  От милиони години хората изработват инструменти, все по-сложни, с които да допълват естествените си способности.
  Прабаба ти например едва ли би могла да разбере и свикне с идеята за компютъра, а за правнуците ти имплантираните чипове и космическите пътувания ще бъдат нещо естествено.

  Животът си продължава и постоянно се променя, това е.

 71. 71 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Идеята за импланте най-интересната тук.
  Всъщност се предлага бизнес схема:
  - дай пари за чип и комуникирай с ИИ
  - после дай пак пари за ъпгрейд
  - после пак
  - после пак

  И така нататък...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK