Facebook вече открива обидни снимки чрез изкуствен интелект

Facebook вече открива обидни снимки чрез изкуствен интелект

© Shailesh Andrade, ReutersFacebook вече разчита на изкуствен интелект, за да открива и премахва обидни или неприлични снимки от платформата си. Интелигентните системи дори докладват повече на брой такива снимки от хората, съобщава блогът TechCrunch.


Системата дори може да засича обидните снимки още докато те се качват и да ги докладва. Така практически някои кадри може изобщо да не достигнат до очите на потребителите, стига проверката на модераторите да потвърди, че снимката действително не отговаря на правилата на Facebook.


Изкуственият интелект е много полезно решение и от психическа гледна точка, казват от Facebook. Досега социалните мрежи разчитаха на хора, които да преглеждат съдържанието и да го докладват. За целта дори има цели компании, които предлагат такива услуги на платформите.
Работата обаче е доста тежка, защото изисква преглеждането на хиляди неприятни снимки. Често служителите не издържат и развиват симпотоми на депресия. Вече дори има и асоциации, които да помагат на такива модератори.


Изкуственият интелект няма този проблем. Освен това може много по-бързо да анализира много по-голям обем от снимки. Така се намаляват рисковете и за потребителите да попаднат на обидно или неприятно съдържание. Facebook иска да доближи процента на анализирани от изкуствен интелект снимки вместо от човек максимално близо до 100.


Компанията допълва, че в момента на всяка минута в социалната й мрежа се публикуват около 400 хил. нови публикации плюс 180 млн. коментара. Това ще е и следващата цел на изкуствения интелект - да може да анализира и да се бори с речта на омразата - проект, който вече се развива благодарение на представената по-рано тази седмица система DeepText AI, която анализира публикациите на 20 различни езика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK