Българските програмисти са четвърти в света по заплащане

Българските програмисти са четвърти в света по заплащане

© Yves Herman, ReutersБългарските програмисти са на четвърто място в света по заплащане, показва статистика на компанията PayScale и Международния валутен фонд, която е била обработена от софтуерния инженер Рамиро Гомез. Статистиката е по данни от периода май 2013 г. - май 2014 г.


В нея са включени данни за 50 държави. Анкетирани са били хора със стаж между две и пет години, като именно техните заплати са осреднени. След това резултатите са сравнени със средната годишна заплата в дадената страна. Колкото повече над средната заплата взимат програмистите в страната си, толкова по-високо са в общата класация.


По този показател българските програмисти се нареждат на 4-то място в света със средна годишна заплата 25 200 долара, което е 3.28 пъти над средното за страната. На първо място е Пакистан. Там програмистите получават само по 7200 долара средна годишна заплата, но това е 5.56 пъти над средната за страната.
Като цяло българските програмисти получават едни от най-високите заплати в Европа спрямо средния доход. С подобно постижение могат да се похвалят и украинските софтуерни инженери.


На второ място в общата класация е Индия, където програмистите получават 3.91 пъти над средното, или 6200 долара годишно. На трето място е Южна Африка съответно с 24 хил. долара годишно, което е 3.64 пъти над средното. Топ пет се затваря от Китай със средна заплата за програмистите от 23 100 долара на година, което е 3.15 пъти над средното.


В САЩ инженерите получават 1.38 пъти над средния доход. В сходни рамки са и заплатите на програмистите в почти цяла Западна Европа.


Най-зле платени са програмистите в Катар, които получават малко под 0.4 пъти над средното за страната. И все пак това не е повод за притеснение, защото средните заплати в Кувейт са на второ място по големина след тези в Норвегия. Програмистите от Кувейт са следвани от Катар, Обединените арабски емирства и Румъния. Румънските програмисти получават около 0.7 пъти над средното за страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK