Новата Apple залага на софтуера и се отваря към света

Новата Apple залага на софтуера и се отваря към света

© Stephen Lam, ReutersApple е компания, която е известна със строгия си контрол над всички свои активи, продукти и услуги. Индустрията обаче вече се променя, а възходът на Apple се изпарява. Компанията е осъзнала това и започва да се променя. По време на своята годишна конференция WWDC 16 в Сан Франциско, Apple представи своя нов мироглед.


Характерното за него е, че постепенно компанията отваря софтуерните си платформи и услуги за програмистите. Приложения като Maps, Home, Phone и дори Siri и Messages ще могат да се интегрират с други услуги. Целта на Apple е да направи работата с приложенията по-лесна, но и да задържи интереса на програмистите към платформите си. Например потребителите ще могат да търсят ресторант, да правят резервация, да платят за нея и да си поръчат превоз директно от Maps на iOS 10. Всяка от тези функции всъщност ще е интегрирана услуга на други платформи като Uber например.


Чат приложението Messages също се променя. То ще има много повече визуални ефекти. Първоначалните отзиви след представянето им бяха, че Apple е прекалила с анимациите, но всъщност масовият потребител ще хареса това. Тук пролича ясно и новото поведение на Apple. Това вече не е същата сериозна и дори студена компания като преди години. Презентацията изобилстваше от шеги, къде сполучливи, къде не толкова, но целият й тон беше повече към забавлението отколкото към сериозността.
Сигурност на първо място


С новата iOS 10 Apple силно набляга и на сигурността на личните данни. Компанията обяви, че вярва, че интелигентните функции, които изискват анализ на данни, не трябва да означават компромис със сигурността. Затова в iOS 10 всички анализи на системите за машинно обучение и изкуствен интелект ще се извършват локално от хардуера на съответното устройство. Обработката на снимки, анализ и разпознаване на лицата в кадър и останалите интелигентни системи също ще разчитат на наличния хардуер. Apple ще събира единствено анонимни статистически данни, за да усъвършенства алгоритмите си и да следи общите тенденции, но няма да може да идентифицира потребител. Освен това въвежда пълно криптиране за някои от приложенията като Messages например.


Новата Apple залага на софтуера и се отваря към света

© Stephen Lam, Reuters


Гласовият асистент Siri също ще може да се използва от програмисти за техните проекти. Освен това платформата "поумнява", като вече към нея ще могат да се задават едни и същи въпроси по различен начин, като Siri ще трябва винаги да разбира какво се иска от нея. Постепенно чрез нея ще могат гласово да се правят поръчки, да се плаща чрез Apple Pay, да се казва на Siri да изпрати текстово съобщение на приятел, но чрез конкретно приложение и др.


Освен това Siri вече ще е налична и за операционната система за Mac компютри. Досега тя се казваше OS X, но вече е прекръстена на macOS, за да е в тон с останалите платформи - iOS, watchOS, tvOS. В macOS Siri ще може да върши още по-сложни команди, например "покажи ми списъка със задачи от миналата седмица от срещата с Петър, но само задачите за тази седмица". Освен това ще може да се използва и като мениджър на приложения и чрез Siri да се пускат още приложения докато потребителя работи с друга програма.


Новата Apple залага на софтуера и се отваря към света

© Stephen Lam, Reuters


Apple въвежда и по-голяма интеграция между собствените си платформи. Потребителите ще могат да сърфират в онлайн магазините чрез своя Mac, да правят поръчка и да я плащат чрез Apple Pay автоматично, като дадат разрешение чрез сензора за пръстови отпечатъци на iPhone. Друга възможност ще е копирането на текст, снимка или друг файл от едно устройство и поставянето й на друго чрез класическата функция Copy - Paste, при това директно от едно приложение на едното устройство, в друго приложение на другото устройство.


Освен в платформите си, Apple се отваря и към обучението. Тим Кук представи и приложението за обучение за програмиране Swift Playgrounds. Чрез различни игри то помага на деца и възрастни да се учат да програмират чрез езика на Apple Swift. "Искаме да мотивираме още повече хора да започнат да програмират. Чрез Swift Playgrounds всеки притежател на iPad може да се научи", коментира Кук. С това трансформацията на Apple от студена компания за устройства към по-забавна и не се взимаща (поне публично) толкова сериозно компания с фокус към софтуера, изглежда завършена. Сега предстои и трудната част по реализирането на големите амбиции да бъде лидер и в софтуера.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK