НАСА ще подпали кораб в космоса (видео)

Корабът Cygnus (вляво) след отделянето си от МКС.

© Reuters

Корабът Cygnus (вляво) след отделянето си от МКС.Товарен кораб, който днес се отдели от Международната космическа станция, ще бъде подпален с научна цел, за да се наблюдава поведението на пламъците при подобна авария в космоса.


Експериментът е на американската космическа агенция и е първият от три подобни теста с предизвикване на големи пожари. Събраната информация би трябвало да помогне за подобряване сигурността на астронавти.


Досегашните опити от този тип са били силно ограничени до подпалване на проби с големината на фиш от каталог на библиотека. "Години наред търсехме апарат и подходящи условия и всеки път ни отвръщаха "не и на моя кораб", разказва Дейвид Ърбан, водещ изследовател в експеримента за пожар на борда на космически кораб (Spacecraft Fire Experiment или Saffire).
Този път НАСА ще използва "космическия камион" Cygnus след като той се отдалечи достатъчно от МКС на около 400 км от Земята. В него има модул на Saffire с "бала" от памук и фибростъкло с размери около 1 метър на 50 см. Тя ще бъде възпламенена чрез прегряване на кабели, след което с насочена струя въздух ще бъде раздухан пожар и пламъците трябва да горят 20 минути.


"Един от големите въпроси е колко големи ще са пламъците", казва Ърбан. Извън земната атмосфера огънят гори по различен начин и учените искат да проверят как им влияе микрогравитацията и кои материали ще се подпалят.Датчици на борда трябва да регистрират температурата, нивата на кислород и въглероден диоксид, а две камери ще записват непрекъснато кадри. Данните и видео записите трябва да бъдат предадени на наземния екип в следващите 4 до 6 дни.


След това Cygnus, който достави 3200 кг храни, материали и апаратура, ще изгори в атмосферата. Със същия тип товарни кораби са планирани още два такива експеримента.


Никога преди не е бил предизвикван толкова голям пожар в космоса.


Единственото изключение е тежък инцидент от 1997г. с руската орбитална станция "Мир". Тогава се подпалва уред за пречистване на въздуха и пламъците препречват пътя на 6-членния екипаж към спасителната капсула. Руснаците се борят с пожара с пожарогасители и вода, но се смята, че усилията им са с частичен успех, защото пламъците угасват, когато се изчерпват горящите материали.


Цялата станция е покрита със сажди, обгорени са части от облицовката и след инцидента космонавтите са принудени да продължат да носят противогази.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK