Какво означават приетите промени в Закона за електронното управление

Какво означават приетите промени в Закона за електронното управление

© Надежда Чипева, КапиталНародното събрание прие важни промени в Закона за електронното управление. Те правят важни крачки към реализирането на електронното управление, което се бави с години.


Създава се Държавна агенция "Електронно управление". Това е нова структура, която ще има нови правомощия, но не и нови служители. Вместо това ще се прехвърлят щатните бройки от съществуващи структури, уточни пред "Дневник" Божидар Божанов, който е съветник по електронното управление на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


Целта е да има една структура, която да е отговорна за електронното управление и да контролира останалите институции в изпълнението на техните задачи по реализирането и използването на е-управлението. "Например дали обменят данни, дали изискват от гражданите данни, които могат да получат по служебен път, дали спазват политиките за информационна сигурност, дали използват електронна идентификация, дали спазват изискванията за качество и прозрачност, включително отворени данни", пояснява Божанов.
До три месеца агенцията трябва да има устройствен правилник. Очакванията са, че ще заработи на пълни обороти до края на годината, защото ще отнеме време, докато се структурират дирекциите и се установи работният процес.


По-голяма съвместимост


Промените в закона предвиждат и създаването на държавното предприятие "Единен системен оператор". "Целта му не е да се конкурира с фирмите на пазара, а да даде технически грамотни кадри на държавата за писане на проектни задания, управление на проекти, управление на поддръжката, текущ и последващ контрол", коментира Божанов. "Информационно обслужване" ще бъде базата за формиране на предприятието.

Приети са и конкретни изисквания към системите на електронното управление, нещо, което досега беше голям проблем и наличните платформи често не си "говореха". До момента в закона имаше предварително зададена архитектура, но това де факто не работеше.


"Сега се въвеждат съвременни начини, които сме гъвкави да определим в наредба. Освен това въвеждаме и изискване за отворен код: всяка система, която е разработена "по поръчка" за държавата, ще бъде с отворен код от ден първи. Това дава както повече прозрачност и по-високо качество, така и по-висока сигурност", коментира Божанов.


"Докато в момента системите имат дупки, но никой не знае, освен "хакерите", сега стандартните дупки ще се лесно откриваеми от експерти още в процеса на разработка. Докато системите влязат в употреба, ще могат да бъдат оправени. Има изисквания и за отворени данни и за други добри практики, които трябва да бъдат следвани. Целта е държавата да получава по-качествено изпълнени проекти както заради изискванията, така и заради контрола им чрез държавното предприятие, казва още Божанов.


Много пари, а резултати?
По време на дебатите депутатът Антони Тренчев от Реформаторския обяви, че през последните 10 години за разработката на електронното управление са дадени над 2 млрд. лева, които е неясно къде са отишли. Той коментира, че промененият закон ще сложи край на това и ще има ясно отговорни.


"В момента трудно може да се направи анализ на похарчените средства, защото зависи от дефиницията на "електронно управление" - поддръжката на системите по ведомства, лицензите за база данни и сървърни операционни системи и т.н. влизат ли или не? Но при всички положения споменатите 2 милиарда вероятно са близо до истината, а посланието - "много пари са похарчени, а няма резултат" е коректно", коментира Божанов.


Според него на фона на другите разходи 2 млрд. за 10 години не са проблем особено при положение че голяма част идват от оперативни програми. "Проблемът по-скоро е липсата на устойчив резултат. Агенцията и правилата за финансиране по оперативната програма "Добро управление" имат за цел парите да не се оказват "хвърлени" след 2-3 години", допълва той.

И накрая какво означава това за гражданите? В момента се подготвя проект, който администрацията да може да си събира информация от първични регистри, вместо да иска гражданите да разнасят удостоверения. През 2017 г. той ще е готов и реалното му използване ще зависи от агенцията. Малко след това ще стартира електронната идентификация и гражданите ще могат постепенно да ползват електронни услуги с електронна идентификация. Това да се прилага на практика, отново ще зависи от агенцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Ох! Пак вездесъщото "Информационно обслужване"! То ще прави заданията, то ще контролира изпълнението, то ще дава акъл, то ще прибира парите.

  Досега по големите обществени поръчки за поддръжка на държавни ИТ-системи все ИО кандидатстваше и все ИО печелеше. (Също като вездесъщата фирма БМВ на МВР в МВР). ИО нямаше достатъчно ресурс да изпълни поръчките, но важното беше, че ги е спечелило. След това то без никакви поръчки си наемаше за малко пари избрани от него подизпълнители на наши хора, които свършваха работата, а ИО играеше ролята на касичката.

  Сега всичко това вече е законодателно уредено, за да не стават случайни грешки, където ИО да пропусне да спечели някоя такава поръчка. Отсега нататък всичко ще минава през ИО по закон. Аман!

 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  електронно правителство под фуражката на МВР?!?

  това е все едно всички възпитатели в детска градина да са осъждани педофили-рецидивисти.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "Smoke":

  с парите по всички проекти за електронното правителство похарчени от 2001 до днес, щяхме да направим електронни правителства на всички държави със столици София до Хартум...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2034 Любопитно
 5. 5 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Много шум (и адски много пари) за нищо.

  Талибаните в ГЕРБ не искат електронно управление, защото тогава няма да се решава от личност и спрямо личността, а вероятно ще има принципни алгоритми и прозрачност...

  А и си спомняме Баце как боязливо използваше компютър с един пръст при преброяването.

 6. 6 Профил на gou58499516
  gou58499516
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "полувишис":

  Докато Божо (Божидар Божанов) е съветник по електронното управление, има огромни шансове нещата да се случат!

 7. 7 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "gou58499516":

  дано да е така.
  но се съмнявам. колкото и добър експерт в електронно управление да е той, си остава съветник без власт.

  крайното решение ще го вземе селянинът Бойчо.
  а решението го знаем поне от 3 години - НИКАКВО ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ.

  защото това много бързо ще уличи държавната администрация в некадърност, чадър над престъпни организации, повсеместна корупция във всяка една община, областна управа, прокуратура, управление на МВР, почти всеки един европроект, и т.н.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Да не отиде пак всичката пара в свирката. Много приказки, малко или никакви резултати, а парите си вървят.

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Е то не беше ли към МТИТС?

 10. 10 Профил на 0sy8621
  0sy8621
  Рейтинг: 0 Любопитно

  чи ща привартим ени паре?

  Пльатнахотка с льотка
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Два милиарда не били нищо особено като харч, нищо че резултатите са от плачевни до никакви. Ми щом не са два милиарда пари за тая държава...подарете ми я тази мижава сума.

  мурзилка
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6103 Неутрално

  До коментар [#7] от "полувишис":

  Прав си. Г-н Божанов е смислен експерт, но не взема решението той. Решенията се вземат непрозрачно от неясен кръг участници и най-малко поради експерти съображения - пример блокирането/бламирането от Цв.Цв. на добрата идея за ел. идентификация.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":
  [quote#11:"Маршалов"]Два милиарда не били нищо особено като харч, нищо че резултатите са от плачевни до никакви.[/quote]

  Човекът каза, парите не са много, проблемът е, че няма резултати. Не е казал "нищо, че...".

  2 млрд. за 10 години са 200 млн. на година. Това са по 50 лв. на пенсионер... Много ли ти се вижда за поддръжката на ГРАО, Търговски Регистър, АВп, НАП, НОИ, и т.н.? Ако пишеха данните с молив в папки, по-евтино ли щеше да е?


 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#13:"Mike"]2 млрд. за 10 години са 200 млн. на година. Това са по 50 лв. на пенсионер... Много ли ти се вижда за поддръжката на ГРАО, Търговски Регистър, АВп, НАП, НОИ, и т.н.? Ако пишеха данните с молив в папки, по-евтино ли щеше да е? [/quote]
  Пич, не знам на колко си, ама преди `89г. пък и няколко години след това доста от тези изброени бюрокрации се водеха на ръка с химикал, върху хартия. Въпреки това обслужването странно как беше по-качествено и по-бързо. Как мислиш, дали като са харчили за компютри 0лв. по-евтино или по-скъпо е било? А това да смяташ 2 милиарда разпределени по години и като взети от пенсионерите, е най-малкото противно. Оправдаваш прахосването на огромна сума, от която незнайно колко е откраднато. Да не би ти самият да имаш нещо виличка и скъпа бричка, докато си намазвал покрай тези харчове?

  мурзилка
 15. 15 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  нещо на ушунце пак ми замириса.

 16. 16 Профил на gou58499516
  gou58499516
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Освен това въвеждаме и изискване за отворен код"
  За мен, всъщност, това е най-важно.

 17. 17 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#2] от "полувишис":

  До коментар [#9] от "xmm":

  Бъчварката е председател на Съвета по електронно управление (това преди да стане министър на вътрешните работи). Иначе самото електронно управление като изпълнение на стратегическите документи и проекти на изпълнителната власт, е, в общия случай, в ресора на МТИТС.

 18. 18 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "Маршалов":
  [quote#14:"Маршалов"]Пич, не знам на колко си, ама преди `89г. пък и няколко години след това доста от тези изброени бюрокрации се водеха на ръка с химикал, върху хартия. Въпреки това обслужването странно как беше по-качествено и по-бързо.[/quote]

  Интересно как ще е по-бързо, след като сега мога да си проверя осигуровките и да си подам данъчната декларация за 5 мин на сайта на НАП, а преди е трябвало да отивам на крака там?
  Тия тиради "преди всичко беше по-добре" са толкова късогледи и късопаметни, че не е истина. Преди като нямаше мобилни телефони, а се чакаше на опашка за стационарни, също беше "по-добре" и "по-евтино" щото хората не даваха по 500-1000 лв. за телефон. И се уговаряха за среща с точен час и място 1 седмица предварително.

  И да, на достатъчно години съм, за да помня това време.

  [quote#14:"Маршалов"]Оправдаваш прахосването на огромна сума, от която незнайно колко е откраднато.[/quote]

  Къде видя да оправдавам прахосване?!?
  И аз казах, и в статията пише, че резултати няма, т.е. никой нищо не оправдава!

  Казах, че сумата не е голяма за това, което е ТРЯБВАЛО да се направи с нея.
  Пример: 50 ст. за един хляб много ли са? Не са много, даже са малко. Ако някой ти вземе 50ст. и НЕ ти даде хляб, това ОК ли е? Разбира се, че не, защото реално ти е откраднал 50 ст. Това значи ли, че си прахосник и че 50 ст. са много за това, което си искал да си купиш. Разбира се, че НЕ.

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Според мен реално за цялото електронно управление, в това число хардуер софтуер, транспорт, монтаж и други разходи, не струва повече от 150 милиона(+ няколко милиона всяка година за поддръжка) . Това че са били похарчени около два милиарда, не означава нищо друго, освен че на всеки похарчени 8 лева 7 са били откраднати.

  мурзилка
 20. 20 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 691 Неутрално

  За това, че е държавно значи поне двойно по-скъпо, да сложим и че сме правили 5 пъти едно и също нещо значи реалната стойносг на свършенето е може би за около 200 млн

 21. 21 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  Не знам на каква база я правиш тая сметка, аз не се ангажирам с число, защото дори не знам какво точно попада (или е трябвало да попадне) в тия 2 млрд. Не знам дали става дума само за правителството, или се включват и тези неща дето казах НАП и т.н.

  Но ако говорим и за НАП, според мен доста подценяваш обема информация, за който става дума. Не забравяй, че от известно време насам някои (а май и всички?) касови апарати са вързани с НАП. Т.е. не става дума само за една декларация на човек с 50 числа в нея на края на годината, а всяка касова бележка, която се издава в тая държава, отива при тях. Това са милиарди записи в бази данни. За целта са нужни дейта центрове с доста хардуер в тях, а не просто 5 сървъра в една стая. И това е само НАП...

  Електронизацията на управлението никак не е толкова евтина, колкото изглежда, нито е толкова лесна. Но друга алтернатива няма, защото не може икономиката и бизнеса да се дигитализират непрекъснато, а операциите с държавата да са на ниво преди 20 години...

 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#21] от "Mike":

  Нищо не подценявам. Всички тези записи са символни и не заемат чак толкова много място. А място има наистина много. Последните не 10, ами 20+ години не записваме информацията си на флопи дискове, макар нашето "прословуто" електронно управление, едва съвсем наскоро се отърва от този начин на работа.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK