Методът за редакция на гени CRISPR може да се тества на хора

Снимката е архивна.

© Ho, Reuters

Снимката е архивна.Американските федерални комисии по етика и биосигурност са разрешили методът за редакция на гени CRISPR да се тества с хора. Учени от Университета на Пенсилвания искат да се опитат да препрограмират клетки в тялото, за да се борят с рака, съобщава онлайн изданието Engadget.


Това е първа важна стъпка в започването на тестове на CRISPR с хора. Трябва да бъде дадено и разрешение от американската Федерална администрация на храни и лекарства, както да се получи и съгласие от болниците, които ще участват.


Учените ще редактират гена в клетки на имунната система. Това трябва да ги направи по-способни да се борят с няколко вида ракови клетки. Проектът ще бъде финансиран от Института за ракова имунотерапия Паркър, който беше основан по-рано тази година от милиардера Шон Паркър, който е съосновател на Napster.
Специалистите искат да вземат имунни Т клетки от 15 пациенти, които страдат от три различни вида рак. Клетките ще бъдат модифицирани чрез CRISPR, за да могат да се борят с раковите клетки, след което ще бъдат върнати обратно в тялото на съответния пациент. Основната цел ще бъде да се провери първо дали подобен метод е безопасен за хората и след това дали е ефективен.


Ако тестовете са успешни, това може да доведе до сериозна промяна в медицината и лечението на болести. Ако някой човек например е генетично предразположен към определени заболявания, CRISPR би могъл да позволява на лекарите да коригират тези генетични недостатъци. Друга теория е, че по този начин дори може да се прекрати генетичното предаване на болести от родители към техните деца.


Все пак CRISPR има и доста рискове. Китайски учени са използвали метода на човешки ембриони с цел да видят дали могат да коригират ген, който води до фатални разтройства на кръвта. Техниката е сработила само в половината от случаите и затова учените са прекратили опита с аргумента, че CRISPR все още е "незряла" разработка.


Въпреки това специалистите по света продължават да се интересуват от възможностите на CRISPR. Очакванията са, че американските учени ще получат всички разрешения за тестовете. Освен това компанията Editas Medicine обяви, че през следващата година ще започне опити с CRISPR за коригиране на генетични дефекти, които водят до слепота.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Пътят към ада е постлан с добри намерения.

  https://goo.gl/8NG90J
 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  А няма ли да почнем да си пречим, като станем безсмъртни един ден, всичките...???

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Дано да е за добро и да има успех !
  Мисля си обаче,че този метод може да доведе и до дилемата....кои ще са здрави и кои не !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Дано след години може да се лекуват различни нелечими генетични заболявания или още по-добре-изобщо да не се предават от родители на деца!

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ghost":

  Нали за това са войните...

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  [quote#3:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Мисля си обаче,че този метод може да доведе и до дилемата....кои ще са здрави и кои не !
  [/quote]

  Мисля че на този етап тази дилема не съществува. Очевидно че здрави ще са тези, които развиват тези технологии (САЩ, Китай), а болни ще са другите (ЕС), където това е тема-табу и е забранено. Къде сме ние мисля е ясно...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Ирационалният страх от всяка новост е типичен за някои хора. Щом "Пътят към Ада е постлан с добри намерения", значи трябва да се откажем от добрите намерения въобще. Няма "добри" и "лоши" открития, единствено от нас зависи как ще ги използваме.
  Когато отричаме такива новости, да си спомним за сектантите, които отричат всяка намеса на медицината в божието дело и оставят децата си да умрат, когато се разболеят.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 8. 8 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Защо, тази дилема не стои ли и сега?!
  Нима сега всички получават в еднаква степен това, което би се полагало на всеки в едно утопично общвство?
  Ами, не! Дори лечението от грип не е еднакво достъпно за всички.
  Така че, аз вярвам в науката и се радвам на усилията на тези, които се опитват да се преборят с този бич за хората. Успехът ще дойде рано или късно и милиони ще бъдат спасени.
  Това е за уважение!

 9. 9 Профил на thespiritswithin
  thespiritswithin
  Рейтинг: 190 Неутрално

  Науката напредва, но невежеството и фанатизма са истинската водеща сила на нашата малка, но кирлива планета.
  Естествено, че ще използваме всички възможни методи да се променим, който не иска, не може или го е страх от бог, да не се обажда.

 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Имунитета е бойната част на
  организма така, че внимателно !!!

 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#2] от "Ghost":

  не. защото тогава и доматите ще раждат не по 1 кг. на стебло, а по 10 кг. и кравите ще събират по 10-20 тона прясно мляко във вимето си изобилие ще има за всички, а улиците ще са генно-модифицирани повърхности, които ще секретират мед и масло.

  и сградите ще са от по 100 етажа (представи си Люлин целият в Бурж Халифи).

  за съжаление безсмъртието няма да ни оттърве от комунетата...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#6:"Тюфлекчия"]болни ще са другите (ЕС), където това е тема-табу и е забранено[/quote]
  Немската фирма Байер от "другите" (ЕС) направи съвместно предприятие - joint venture - с основателите на CRISPR Therapeutics с първоначална инвестиция от $ 335 милиона за повишаване на ефективността на CRISPR технологията с оглед бъдещо масирано използване при лечение на хора, от генетични заболявания до СПИН. Прилагам ти по-долу адрес от компанията, но е на английски:
  http://www.news.bayer.de/baynews/baynews.nsf/id/2015-0425-e
  Та, докато в България умуват дали да не направят Митьо очите министър на вътрешните работи, или поне съветник на министърката, както изпозастреляните съветници на бившия президент агент Гоце, в цивилизования свят гледат с визия към бъдещето и инвестират здраво.

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#1] от "Valeria":
  Върви да се молиш: болните оздравяват, слепите проглеждат, куците прохождат!

 14. 14 Профил на c915733
  c915733
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ghost":

  И сега си пречим, ако не си забелязал.

 15. 15 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  До коментар [#10] от "valtoro":

  Именно имунната система, поради все още неизяснени причини, атакува бета клетките на лангерхансовите острови на панкреаса и вследствие се развива диабет тип 1.
  Приветствам развитието на науката в тази насока, тъй като това е по-скоро превенция, отколкото лекуване на вече съществуващи болести.
  Също така и нано технологиите. Представете си вкарване на наночастици с инсулин, които при достигане на някакво ниво на захар в кръвта, се разтварят и освобождават необходимото количество инсулин? Революционно!

 16. 16 Профил на c915733
  c915733
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#11:"полувишис"]за съжаление безсмъртието няма да ни оттърве от комунетата...[/quote]

  От тях ще се отървем, но от вас ще е много по-трудно.

 17. 17 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#13] от "авторът":

  С нищо непредизвикана просташка язвителност? Въпрос на ген?

  Още Авицена съветва лекаря да не се меси в хода на болестта, ако естеството й не му е напълно ясно, защото би могъл да я усложни.

  Ето как го допълва един от съвременните корифеи в областта на генетиката, Франсис Колинс:

  Бъдещите поколения би трябвало да забранят този експеримент (CRISPR). Еволюцията е оптимизирала човешкия геном в продължение на 3.85 милиарда години. Действително ли си въобразяваме, че група генетици-ентусиасти ще доусъвършенства постигнатото от нея без един куп неочаквани последици?

  Тоест, трябва да се подготвим за нежелани, непредвидими и - което е най-тревожното - НАСЛЕДИМИ странични ефекти. Просто защото работим с много остра ножица в много тъмна стая и режем пипнешком.

  https://goo.gl/8NG90J
 18. 18 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "Valeria":

  Плямпането ей тъй, наедро, изглежда ти е любимо занимание!?Не знам дали си изживявала, любимо същество, например от семейството ти, да угасва от рак пред очите ти, да те гледа с няма молба за помощ и ти нищо да не можеш да направиш!?Особено пък, ако е млад човек или дете!?Нещастница!Неимоверно по-милостиви от тебе хора, занимаващи се с наука в помощ на човешкото здраве, по-рано или по-късно, но ще успеят да блокират един ужасен генен "механизъм", съществуващ във висшите организми! Който е програмиран на дадена възраст от съществуването на организма да се включи!Да накара клетъчен участък от организма да произведе зловредни протеини, които изменят нормалните функции на околните клетки, да ги направи с недиференциран статут и бързо възпроизвеждане!И започват неимоверните мъки с тежка борба и някаква надежда за оцеляване!Скоро науката може да постигне пълен контрол над този зловреден механизъм!Пренареждане на групите гени, опасни за създаване на туморни проблеми в организма или просто цялостно "изключване" на тези групи, от възможноста им да влияят зловредно!

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  "Специалистите искат да вземат имунни Т клетки от 15 пациенти, които страдат от три различни вида рак.."
  The 2-year trial will treat 18 people with myeloma, sarcoma, or melanoma who have stopped responding to existing treatments at three sites that are members of the Parker Institute—UPenn; the University of California, San Francisco; and the University of Texas MD Anderson Cancer Center in Houston

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  [quote#6:"Тюфлекчия"]Очевидно че здрави ще са тези, които развиват тези технологии (САЩ,..[/quote]
  Една вчерашна новина :"Senators introduce bipartisan bill to support U.S. research and education",By Jeffrey Mervis,Jun. 23, 2016
  "The U.S. science community got a big pat on the back today from members of the Senate commerce and science committee.
  The senators delivered their encouraging message in the form of a bipartisan bill that would reauthorize programs at the National Science Foundation (NSF) and the National Institute of Standards and Technology (NIST) and tweak policies on science education and innovation across the federal government.."
  http://www.sciencemag.org/news/2016/06/senators-introduce-bipartisan-bill-support-us-research-and-education

 21. 21 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Весело

  [quote#11:"полувишис"]представи си Люлин целият в Бурж Халифи[/quote]

  Еха, представих си го...чак тогава на обитателите в ЛяоЛин даже няма да ни се налага да слизаме "на земята", а ще се придвижваме по топлите връзки между блоковете...
  Даже и колите си ше караме там, от което, катастрофите рЕзко ше изчезнат...

  Форумът е в будна кома...
 22. 22 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#18] от "uel35488284":

  Съжалявам за проблемите ви, но не разбирам с какво цитираното мнение на човек, който е несравнимо по-запознат от всички нас тук с темата на статията предизвика такава ярост.
  Въпреки това ви желая здраве и спокойствие.

  https://goo.gl/8NG90J
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK