Забравените герои на програмирането

Забравените герои на програмирането

© Pawel Kopczynski, ReutersКомпютърните технологии се развиват стремглаво през последните десетилетия, а хиляди програмисти и хардуерни разработчици правят своя принос към нашето бъдеще всеки ден. Много от тях получават признанието, което заслужават, но някои от тях остават в историята, а имената им се помнят само от добре запознатите със света на технологиите. Истината е, че всички тези хора, а и много други, които не се споменават тук, заслужават честта, с която си спомняме други известни исторически фигури.


Запознайте се с този кратък списък на хората, които не получават почестите, които техния принос би им спечелил иначе.


5. Денис Ричи
Светът последно си спомни за Денис Ричи, след като той почина дни след Стийв Джобс. Причината тогава беше, че смъртта на последния мина далеч от публичното око, въпреки, че без труда на Ричи, нищо от този на Джобс не би било възможно. Светът трябва да запомни Денис Ричи като създателя на две от най-важните постижения в света на компютърните технологии – езикът за програмиране C и системата Unix, въпреки че неговият труд далеч не се изчерпва с това.
4. Хeди Ламар
Феновете на ретро киното могат да си спомнят Хеди Ламар като красивото лице от продукции като "Eкстаз", но прекалено малко хора знаят за нейния огромен принос към развитието на технологиите от днес и утре. Това е именно широкоспектърната радио комуникация – основата на технологии като WiFi, Bluetooth и CDMA мрежи.


3. Грейс Хопър
Грейс Хопър е създател на първия компилатор – постижение, което не би изглеждало доста впечатляващо за нетехнически човек, но всъщност променя курса на работа на компютрите завинаги. Казано просто, създаването на първия компилатор позволява на компютрите да станат част от различни индустриални процеси, изкарвайки ги от ролята на огромни калкулатори.


2. Ада Лъвлейс
Ада Лъвлейс заслужава своето признание за това, че изпреварва времето си с поне век, считайки се от много за първия програмист в историята. Като единственото законно дете на поета Лорд Байрон, тя израства в средата на британското благородство, като по-късно в живота си получава шанса да документира работата на Чарлз Бабидж (смятан от много за "баща на компютрите" ). Нейното постижение е, че успява да предрече потенциала на компютърните системи, изработвайки първия програмен алгоритъм за аналитичната машина на Бабидж. Въпреки колосалното си постижение, тя остава игнорирана дълги години след смъртта си.


1. Алън Тюринг
Дори и след като се превърна в знаменитост чрез силата на модерното кино, Алън Тюринг все още заслужава да достигне до нивото на признание, което му се полага. Поразен (и вдъхновен) от смъртта на приятел в детството си, Тюринг е завладян от идеята за изкуствен интелект. Въпреки че поема по пътя към успешна математическа кариера, страстта му към това да намира необичайни приложения на висши математически концепции го отделя от този път. В последствие планира и създава "универсална" машина, която може да работи с различни набори от инструкции. В период от десет години, Тюринг успява да създаде план за първия широко приложим компютър и да обърне курса на световна война, поставяйки паралелно с това и основата на модерната компютърна наука.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK