Забравените герои на програмирането

Забравените герои на програмирането

© Pawel Kopczynski, ReutersКомпютърните технологии се развиват стремглаво през последните десетилетия, а хиляди програмисти и хардуерни разработчици правят своя принос към нашето бъдеще всеки ден. Много от тях получават признанието, което заслужават, но някои от тях остават в историята, а имената им се помнят само от добре запознатите със света на технологиите. Истината е, че всички тези хора, а и много други, които не се споменават тук, заслужават честта, с която си спомняме други известни исторически фигури.


Запознайте се с този кратък списък на хората, които не получават почестите, които техния принос би им спечелил иначе.


5. Денис Ричи
Светът последно си спомни за Денис Ричи, след като той почина дни след Стийв Джобс. Причината тогава беше, че смъртта на последния мина далеч от публичното око, въпреки, че без труда на Ричи, нищо от този на Джобс не би било възможно. Светът трябва да запомни Денис Ричи като създателя на две от най-важните постижения в света на компютърните технологии – езикът за програмиране C и системата Unix, въпреки че неговият труд далеч не се изчерпва с това.
4. Хeди Ламар
Феновете на ретро киното могат да си спомнят Хеди Ламар като красивото лице от продукции като "Eкстаз", но прекалено малко хора знаят за нейния огромен принос към развитието на технологиите от днес и утре. Това е именно широкоспектърната радио комуникация – основата на технологии като WiFi, Bluetooth и CDMA мрежи.


3. Грейс Хопър
Грейс Хопър е създател на първия компилатор – постижение, което не би изглеждало доста впечатляващо за нетехнически човек, но всъщност променя курса на работа на компютрите завинаги. Казано просто, създаването на първия компилатор позволява на компютрите да станат част от различни индустриални процеси, изкарвайки ги от ролята на огромни калкулатори.


2. Ада Лъвлейс
Ада Лъвлейс заслужава своето признание за това, че изпреварва времето си с поне век, считайки се от много за първия програмист в историята. Като единственото законно дете на поета Лорд Байрон, тя израства в средата на британското благородство, като по-късно в живота си получава шанса да документира работата на Чарлз Бабидж (смятан от много за "баща на компютрите" ). Нейното постижение е, че успява да предрече потенциала на компютърните системи, изработвайки първия програмен алгоритъм за аналитичната машина на Бабидж. Въпреки колосалното си постижение, тя остава игнорирана дълги години след смъртта си.


1. Алън Тюринг
Дори и след като се превърна в знаменитост чрез силата на модерното кино, Алън Тюринг все още заслужава да достигне до нивото на признание, което му се полага. Поразен (и вдъхновен) от смъртта на приятел в детството си, Тюринг е завладян от идеята за изкуствен интелект. Въпреки че поема по пътя към успешна математическа кариера, страстта му към това да намира необичайни приложения на висши математически концепции го отделя от този път. В последствие планира и създава "универсална" машина, която може да работи с различни набори от инструкции. В период от десет години, Тюринг успява да създаде план за първия широко приложим компютър и да обърне курса на световна война, поставяйки паралелно с това и основата на модерната компютърна наука.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  Защо толкова завоалирано писахте за Алън Тюринг.
  Напишете ясно - "Машината наТюринг"-първият компютър в съвременното разбиране затова.
  Геният си е гений.
  И на всичкото отгоре нищонезначещото - световна война. Напишете го Втората световна война и гигантската война на машинни кодове и протокомпютри.
  Тюринг го заслужава!
  !

 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  За Хеди Ламар знам от баба ми,тя имаше едни списания,била е красива жена.

 3. 3 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Втората световна война я спечелиха руснаците, не подвеждайте хората. Това че никой не им го признава не значи че не е вярно. Великобритания и до ден днешен не може да проумее че е извън играта, Германия бързо го разбра и се обединява с Франция. Русия и САЩ не са били в играта преди втората световна, на срещата в Ялта, когато Чърчил отишъл при Сталин да му говори нещо, Сталин се обърнал към Рузвелт и го питал 'Кем па тоя?'. После същото нещо се повторило на следващата среща само че с Дьо Гол /френското мекере/. И вече всички са знаели кой ще реже баницата.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 4. 4 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Да, много умна и хубава жена! Ако е и добра, може само да завиждаме на съпруга й.

 5. 5 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#3] от "инж. Филип":

  Пълни глупости.
  Дори не си заслужава да ти се обяснява.
  Щом си бил в Ялта, всичко ти е ясно.

  Ей заради такива изцепки руснаците никога няма да бъдат уважавани. Тея пък дето им лижат гъзовете - още по-малко.

  Би ли споделил що така след войната самои 1/4 от Германия се контролира от руснаците, а останалата от САЩ, Великобритания и Франция.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "AzDebil":

  "машината на Тюринг" не е първият компютър, а е теоретична абстракция, което не намалява ни най-малко ролята на Тюринг

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Хеди Ламар си е родена австрийка, после е станала американка.
  И не виждам какво общо има тя с програмирането - тя си е била "хардуеристка". В контекста на заглавието нейното име е ирелевантно за класацията.
  За сметка на това обаче Чомски липсва.
  Бе то който иска може да си ги намери:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pioneers_in_computer_science

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 8. 8 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Хаха, Хеди Ламар няма никаква заслуга за комуникациите с разширен спектър или казано иначе - CDMA. Просто патентът е на нейно име, но тя самата не се е занимавала с това. Не знам Дневник от къде преписват, но да се допитват преди това до хора, които разбират от това.

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ebeneezer Goode":

  не бъди придирчив, хората редовно търсят програмисти да им оправят принтера

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 503 Неутрално

  CDMA да се чете Spread spectrum в предишния коментар.

 11. 11 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#3] от "инж. Филип":

  Пич, срам ме е, че носиш инж. пред името си...

 12. 12 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":

  Еми много просто щото те са били вече в тая четвърт,а другите са били в другите 3/4, въпреки че процентите ми се струват малко завишени, по скоро са верни за Берлин. Но Сталин е постигнал целта си и България горда развяваше петолъчката до 1989г., както и няколко други страни. Голямата идея е била цяла Европа, ама американците са провалили плана и донякъде самите немци.
  На мен не ми кой кого уважава а каква е истината. Големите колониални сили губят цялото си влияние след втората световна война и на преден план излизат Америка и Русия. Дори американците са били в пъти по силни от всички останали, едно голямо предимство което имат и до днес. Те винаги са се притеснявали от руснаците и комунизма в частност, защото винаги има опасност да се окаже сполучлив, оказа се че не е. Въпреки че китайците напоследък взеха да поемат въздух. Истината е че Европа не е в играта, щом някъв турчин може да си прави гъргара с 500млн. континент какво да коментираме. Англичнаите напуснаха съюза щото взеха да ги карат да спазват правилата и блъфа на Камерон взе че се обърка и тва е. Великобритания е история след 1945г. просто спомените още са при хората.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 13. 13 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1671 Любопитно

  До коментар [#6] от "Realistic Cock":

  Да, но и реалната машина, онази в "Блечли".
  !

 14. 14 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Автора малко меша хардуер и софтуер, ама нищо.

 15. 15 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#11] от "zero_day":

  споко аз не съм инж. програмист няма ко да се срамуваш.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  От изброените лично за мен на първо място е Денис Ричи. "С" е действително велик език, родих се с него. Преди него Fortran /разпокъсан и несистемен/, Pascal /самоцелно академичен/, BASIC /прекалено елементарен/, Assembler /мощен но твърде трудоемък за ежедневни задачи/.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#15] от "инж. Филип":

  Ти си толкова инженер, колкото и историк, т.е. не си нито едно от двете.

 18. 18 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#17] от "peaspiring":

  Е то като няма кво да кажеш и почваш да плюеш. Щото се оказва че срещаш някой по добре информиран по определена тема и егото започва да се съпротивлява срещу научаването на истината, защото си спец по темата. Обаче понеже си спец, и не знаеш как да обясниш че друг не е прав и почваме да го обиждаме по име, по пол, по раса, по религия или нещо там друго. Позната ситуация.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 19. 19 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred":

  Това е все едно да сравняваш Петко и Пенчо Славейкови.

  Езиците си имат родословие, например първото дето намерих:
  https://ccrma.stanford.edu/courses/250a-fall-2005/docs/ComputerLanguagesChart.png

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 20. 20 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred":

  Прав си, кърнела на всяка модерна ОС е писан на C, това е дефакто стандарт в тази индустрия. Мнозинството от системния софтуер, бази данни, модули към кърнелите, мрежово оборудване, почти всяка embedded джаджа, файловите системи и хиляди други неща са писани на C. За следата, която е оставил UNIX няма да говоря, това е цял един отделен раздел в историята. Преди това, да пишеш системен софтуер е било ужас, за всеки тип машина се почва отначало, че разликата в набора инструкции е от земята до небето, а от там и асемблера е тотално различен. Та може би Ричи и Керниган са едни от най-важните в историята.

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  [quote#20:"zero_day"]За следата, която е оставил UNIX няма да говоря, това е цял един отделен раздел в историята. [/quote]
  Също. По едно стечение на обстоятелствата започнах на Unix, тогава още просто нямаше Windows. Писал съм с часове скриптчета да си автоматизирам изпълнението на задачите, после само го пускам и стотици варианти само си ги смята. Наистина велики неща бяха. Вероятно така се чувства диригент който дирижира изпълнението на прекрасен оркестър, огромна мощ в ръцете и ти се подчинява с лекота.

  После минах вече на приложният инженерен софтуер но още си спомням какво удоволствие беше да имаш достъп до пълната мощ на компютъра, не колкото е решил програмиста на Windows да ти отпусне. То и при него има такива възможности но са скрити по-дълбоко а при C/Unix са просто част от системата, с това започваш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Хeди Ламар напоследък стана популярна в САЩ, все пак нейната история, като изпълнител на първият заснет оргазъм и изобретател подарил откритието си на армията за да може да го използва за защита от водни мини, а на армейските инженери им е отнело 12г за да му разберат стойността е абсолютно уникална, и книгата за нея е бестселър, също така се снима и филм. Тя все пак не е програмистка, а е изобретател.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Никой от тях не е забравен, поне в обществото на IT специалистите. Както и това, че работеха и с архаичен хардуер - 5кх процесори, 360 кб дискета и чернобял текстов монитор. Е, IBM 360 беше нещо по-друго (1.2 mb HDD на плоча), но пък струваше над милион долара... А процесора и паметта на ICL беше на магнитни пръстени технология!

 24. 24 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тюринг разбира се. Бинарната система, макар в механичен (аналогов) вариянт.

  chavo64
 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "инж. Филип":

  Е гаси, дори и тука ли тролите?! Нема спирка простотията.

  chavo64
 26. 26 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Тюринг, Ада и Ричи били забравени...
  инж. Филип всъщност не бил инж.
  А резултатите от Брекзит излязоха едва вчера.

 27. 27 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 262 Неутрално

  [quote#25:"chavo64"]Нема спирка простотията.[/quote]
  Човекът надник има да заработва.

 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#3] от "инж. Филип":

  Брато, американците усилено работят върху machine learning-а, руснаците върху чугун learning-а и ти си нагледният пример за руските постижения.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29 Профил на lve7yg
  lve7yg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Платена публикация?

  Ма па сте турили кака Грейс

 30. 30 Профил на lve7yg
  lve7yg
  Рейтинг: 8 Гневно

  [quote#8:"zero_day"]Не знам Дневник от къде преписват[/quote]

  гнусни клевети

 31. 31 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":

  искаш да кажеш, че 27-те милиона загинали руснаци нямат нищо общо с унищожаването на немската военна машина? ако не бяха те, какво щеше евентуално да реши войната, атомни бомби над европа и русия? патосът, с който се възприемаш като капацитет по WWII докато се излагаш явно, ме накара да се засрамя за твоя сметка. защо т.нар айти специалисти са толкова инфантилни?

 32. 32 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#18] от "инж. Филип":

  Образованите хора, било то историци, инженери или програмисти, спазват граматиката. С тази липса на запетайки при теб, от километри си личи, че си "самоук" дрисльо, който е открил "великата истина" в някакъв сайт в Интернет.

 33. 33 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#3] от "инж. Филип":

  Приноса на Русия е признат, но за съюз Германия с Франция не съм чел?

 34. 34 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 276 Неутрално

  [quote#20:"zero_day"]Та може би Ричи и Керниган са едни от най-важните в историята.[/quote]

  Всъщност Кен Томпсън има най-голям принос за първоначалната имплементация на Unix в Bell Labs. През 60-те години той и Ричи работят по Multics, и Томпсън измисля езика B, директният предвестник на C, върху който Ричи надгражда.

  Иначе най-голямата иновация на Unix по това време е, че самата операционна система е написана на език от високо ниво (C). Преди това всяка операционна система се е пишела за конкретна машина на асемблер, а по този начин е станало възможно същия код да се компилира за различни архитектури.

 35. 35 Профил на 5tqk9m
  5tqk9m
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#34] от "blowfish":

  баси ника

  [email protected]
 36. 36 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#6:"Realistic Cock"]"машината на Тюринг" не е първият компютър, а е теоретична абстракция, което не намалява ни най-малко ролята на Тюринг[/quote]точно така, но за разлика от другите математически експликации на понятието за алгоритъм ( на пост, Чърч, Ебран-Гьодел...) "машината на Тюринг" стои най близо до реалния компютър!
  Впрочем после се доказва, че различните математически експликации на понятието за алгоритъм са еквивалентни! дори и по късно предложената от Марков

 37. 37 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#32] от "peaspiring":

  Продължаваш да няма какво да кажеш и се мъчиш да ме обиждаш.
  Вие сте болни мозъци щом отхвърляте истините за историята. Рашките спечелиха втората световна война - това е истината. С всичките им минуси и негативи които са донесли след това, историята си е история и тя не се променя. Аз лично не мога да разбера, какво е това яростно противопоставяне срещу Русия във форумите на дневник.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 38. 38 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#33] от "sacred":

  Европейския съюз е Германия+Франция=ВНЛ.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  За "посветените" в тази група няма забравени, някои дори пишат на Ада. За другите, след прочитане на статията ще ги забравят отново или ще си ги спомнят с друго. Няма да се отнася може би Ричи. Иначе според мен списъкът е силно непредставителен и много къс

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Christo Tamarin
  Christo Tamarin
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Грейс Хопър е създателКА на първия компилатор ..

  Да е по-ясно, че и Грейс Хопър е жена.

  От изброенитѣ пет три сѫ жени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK