НАСА тества нов тип интернет връзка на Международната космическа станция

НАСА тества нов тип интернет връзка на Международната космическа станция

© NasaНАСА е започнала тестове на нов тип интернет връзка на Международната космическа станция (МКС). Технологията DTN позволява по-бърз трансфер на данни от Космоса с по-малка загуба на пакети чрез семпъл, но иновативен подход.


DTN (Delay/Disruption Tolerant Networking) може да използва други космически апарати като временни хранилища или алтернативни маршрути за преноса на данни. В стандартния си вид комуникацията между МКС и наземните центрове на НАСА зависи от директната връзка между тях. Освен това всички елементи по линията трябва да са активни по едно и също време.


Това е доста сложно за реализиране поради редица фактори, включително разположение на елементите един спрямо друг в орбитата, допълнителни пречки като комети, астероиди и космически отломки, увеличена космическа радиация и много други. Всичко това води не само до забавяне на преноса на данни, но често и до тяхното "губене" при трансфера. Така наземните станции получават частични или повредени данни, които след това трябва или да възстановяват, или да чакат да бъдат изпратени отново.
DTN трябва да реши всички тези проблеми по доста лесен начин. Технологията превръща сателитите и други космически апарати в елементи на обща мрежа. Когато получателят на данните не е активен, те ще се съхраняват временно в другите апарати, които са в близост до него, или ще се паднат в близост, когато е активен. При включването му, те ще се изпращат веднага.


Ако получателят е активен, но не е достъпен от изпращача, данните отново могат да бъдат препратени през други апарати и сателити, докато достигнат крайната си дестинация. Предимствата на DTN са, че не се нуждае от едновременната активност на всички елементи и освен това може драстично да намали времето за получаване на данните, както и да намали загубата на пакети по време на трансфера на информация, защото разстоянията между отделните участници в мрежата ще са по-малки, а съответно и смущенията.


По принцип МКС няма особени проблеми с комуникацията си със Земята, защото е близо и винаги в обсега на активна станция. Но тестовете на DTN ще започнат от МКС, като крайната цел е техниката да бъде използвана за комуникацията на отдалечени спътници и космически мисии, които ще пътуват до други планети.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 381 Неутрално

  нищо няма да се получи от тая работа...
  ялова ми се вижда ...

  НАСА ще се провали за пореден път

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  "По принцип, МКС няма особени проблеми с комуникацията си със Земята, защото е близо и винаги в обсега на активна станция. Но тестовете на DTN ще започнат от МКС, като крайната цел е техниката да бъде използвана за комуникацията на отдалечени спътници и космически мисии, които ще пътуват до други планети..."
  ..........................................

  Мурзилки!
  Схващате ли къде се целят в НАСА?
  Схващате ли колко назад в технологията, а от там и прилагането на DTN са в Русия?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  До коментар [#1] от "name.mg.forum":
  Коментарът ти само доказва казаното от мен по-горе.
  Даже не можете да опонирате компетентно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#1] от "name.mg.forum":

  тоавриш, много патетично, бе

  Birds of a feather flock together.
 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#3:"Храбър"]Даже не можете да опонирате компетентно![/quote]

  Разбира се че могат. Тези от НАСА и на Луната не са ходили.
  Кой ще провери за този интернет. Холивудски измишльотини и лъжи; това е НАСА.

 6. 6 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 634 Весело

  Това е много несигурно. Извънземните ще могат лесно да прихващат трафика, а може и вируси да вкарат.

 7. 7 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 434 Весело

  Важното е порното да върви без да насича.....
  ....и фейса де

 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  За такива технологии трябва да се инвестира!

 9. 9 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Не само, че няма да се провалят, но и ще го реализират по-бързо, отколкото някоя мурзилка може да мисли.
  Като подобна технология може да се вземе за пример сателитния сегмент на част от операторите за сателитна телефония и данни. При тях има т.нар. ISL, или казано иначе, съществува връзка между отделните сателити, тоест аз изпращам пакет данни от тук и ако трябва да достигнат някъде в Азия, то сателитите рутират пакета между тях и го пращат до крайната точка. Естествено това е доста сложно за изпълнение, понеже постоянно се движат, но не е невъзможно. Та подозирам, че НАСА ще стъпят върху нещо подобно като технология, разбира се с необходимата лента за нужната скорост.

 10. 10 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#9] от "zero_day":

  Не само че ще го направят но ще го използват и за други неща. Не само за космически връзки но и за наземни връзки които ще прескачат на различни носители.
  Всички дронове които летят в Близкия Изток се управляват от пилоти които са във Флорида. При един сериозен конфликт всеки ще се опита да унищожи знайните комуникационни сателити на противника. Тази система ще им позволи да оперират с комбинация от наземни станции и оцеляли спътници. Имаше подобна статия в Global Security наскоро.

  California Über Alles
 11. 11 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Realistic Cock":

  Те съвицките нека са такива. Пропити с нихилизъм. Винаги от нищо няма смисъл, а мечтите са едно голямо голямо нищо. Затова винаги слушкат вожда и много усилия не си дават там.

 12. 12 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Докато някои откриват "братска могила" на няколко загинали пияни войника, други търсят начини за връзка с далечния свят, а ние се отдалечаваме със всеки ден.....от тези, другите !!!!!

 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Високите технологии, за жалост
  винаги се развиват заради военни
  цели, но рано или късно стигат до
  цивилна употреба !!!

 14. 14 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#13] от "valtoro":

  Всъщност какво искаш да кажеш?
  Когато DAPRA е хвърлила няколко десетки милиона $ в американските университети, да не би да е предвиждала какво ще се случи със създаването на Мрежата.
  И в крайна сметка, американците подариха Интернет на света безплатно.
  За съжаление по това време Илон Маск е бил още ученик!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Ако някога човечетвото започне да се разселва из околностите на Земята, такава технология (устойчива на закъснения и смущения) би станала насъщно необходима.

 16. 16 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#15] от "ijj":

  Зависи какво предаваш, ако е глас и/или видео, закъснението и джитера особено, са много съществени, а заради крайната скорост на електромагнитните вълни, такова закъснение е неминуемо, да не говорим, ако искаш връзка с Марс или по-далече. А иначе защита от смущения има и сега и то достатъчно добри, така че поне в това отношение проблем няма.

 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  [quote#14:"Captain Shakespeare"]Когато DAPRA е хвърлила няколко десетки милиона $ в американските университети[/quote]

  До коментар [#14] от "Captain Shakespeare":

  Harvard's $37.6 billion financial endowment is the largest of any academic institution. За малко по-други пари става въпрос, капитане. И примера който давам за Харвард е само един университет от поне 50 елитни и поне още 50 на много високо ниво.

  California Über Alles
 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1615 Любопитно

  До коментар [#5] от "gmbh":

  Абе за Луната може и да си прав а може и да грешиш.
  Ама я виж там за Гагарин летял ли е и ако да как се е приземил.
  Щото от начало ужким с парашут па после като се разбрало че за да се зачете полета трябва да е в същият апарат с който е излетял и е имало абра кадабра.
  Та може накрая като се дръпне чертата да се окаже фифти фифти.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#18:"dedoliben"] Щото от начало ужким с парашут па после като се разбрало че за да се зачете полета трябва да е в същият апарат с който е излетял и е имало абра кадабра. [/quote]
  И каква точно абракадабра е имало ? Не си спомням някога да се е твърдяло че Гагарин се е приземил по друг начин. Във всеки случай дори при онова противостоене когато двете системи са били на ръба на ядрена война по цял свят са го приемали като герой, а британската кралица е искала да го направи сър. Изглежда нормалните хора са гледали на приземяването с парашут по малко по-различен начин.

 20. 20 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Гагарин и кацането на Луната не са събития които принадлежат на една нация. След 1000 години я си спомня някой че са съществували СССР и САЩ, я не, а дори да си спомнят подробностите ще са в мъглата на времето. Но за Гагарин и Армстронг ще се помни.
  Затова дребнави заяждания като на Дядо Либен в случая са излишни.

 21. 21 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  [quote#10:"Pontif А"]Не само че ще го направят но ще го използват и за други неща. Не само за космически връзки но и за наземни връзки които ще прескачат на различни носители. [/quote]
  Ти да видиш, какво оръжие може да е една банкова сметка, извън досега на местния батюшка. Ха е направил инфлация, ха всеки гражданин е започнал да си оправя финансите през чужбински банки без да му се пречкат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 22. 22 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#16] от "zero_day":

  Така е, прав сте.

  От друга страна, в случая като че ли става въпрос за всякакъв вид данни. Целта е да се намери решение за ситуациите, при които получателят на данните не е активен, или е активен, но не е достъпен от изпращача.

 23. 23 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  НАСА се хаби напразно!
  След 2018 Роскосмос спира да им вози астронавтите до МКС.
  Явно трябва да се усвоят едни пари от бюджета,както винаги...

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#23] от "mongeneral":

  И на кой му пука какво спира да прави Роскосмос?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Доналд Тръмп
  Доналд Тръмп
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интернет, който засича, просто не е интернет!


 26. 26 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  НАСА тества нов тип интернет връзка на Международната космическа станция!
  [quote#6:"blagoj"]Това е много несигурно. Извънземните ще могат лесно да прихващат трафика, а може и вируси да вкарат! [/quote]
  Споко, те и сега го следят "трафика", а хората си мислят, че са станали "големи спецове" в комуникациите?!!!!

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1787 Весело

  [quote#23:"mongeneral"]НАСА се хаби напразно!
  След 2018 Роскосмос спира да им вози астронавтите до МКС. [/quote]
  По-интересното е, че САЩ вече имат частни фирми, които имат мераци да изкарват много евтино сателити в орбита, а сателитите ще имат възможност да го играят интернет портали до всяка точка на света. Като събереш тези неща с е-валутите и е-банкирането, се получава нещо, като независимост на всеки индивид от местните, наземни комуникации, които може да са под контрола на местния батюшка. Все едно парите ти, да са извън контрола на държавната банка, и ако не ти хареса как местните политици управляват икономиката, да се разплащаш извън тяхната юрисдикция. Ха да вървят социалистите да правят шмекерии с инфлации и нацонализации, и да ти ограбят пенсионните фондове, и да ги преразпределят към техните помагачи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1084 Весело

  [quote#1:"name.mg.forum"]НАСА ще се провали за пореден път [/quote]
  Таварищ, тия "провали" на НАСА са единственото нещо, което прави истинска наука в космоса от десетилетия насам. От телескопа Хъбъл в ниска земна орбита, през марсианските ровъри, сондите в дълбокия космос, обикалящи Юпитер, Сатурн, Плутон, че и отвъд Слънчевата система. Луната няма да я споменаваме, че ви е болното място - както вече беше споменато по-горе, Мосфильм не са дорасли още за нея.

 29. 29 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1084 Весело

  [quote#23:"mongeneral"]След 2018 Роскосмос спира да им вози астронавтите до МКС. [/quote]
  Дрогарю, леко са ви объркали опорната точка от пАсолството. След 2018 не са Роскосмос, които спират да возят астронавти до МКС (защото няма как да се откажат сами от валЮтата, колкото и да ви се иска), а просто НАСА приключва с таксиметровите поръчки за Роскосмос, защото започват процедурата с нови американски частни космически "бакшиши". Леко съществена разлика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK