Шахар Фрийдман, Visa Европа: Дигиталните плащания са по-сигурни и надеждни от картовите

Шахар Фрийдман, Visa Европа: Дигиталните плащания са по-сигурни и надеждни от картовите

© Цветелина Белутова, КапиталШахар Фрийдман е ръководител на отдела "Дигитализация и иновация" на Visa Европа. Той беше сред лекторите на конференцията DigitalK 2016, която се проведе в края на май т.г. в София. Фрийдман е работил за няколко стартъпа и технологични компании в Израел и САЩ. Завършил е компютърни науки и финанси и маркетинг, като сега се съсредоточава върху улесняването и ускоряването на въвеждането на новите дигитални разработки на Visa в Югоизточна Европа. Разговаряме с него за бъдещето на мобилните и дигитални разплащания.


Какви са основните характеристики на дигиталния пазар и онлайн разплащанията в момента?


- Темпото на промени и развитие на индустрията е безпрецедентно високо, живеем във вълнуващи времена. С навлизането на свързаните с всичко устройства и интернета на нещата се отварят нови възможности. Например директно разплащане от мобилно устройство и безконтактни разплащания.
През последните 12 месеца Visa Европа е регистрирала 3 млрд. безконтактни транзакции с нейни карти. Виждаме и голям ръст в разплащането чрез мобилни устройства. Смятаме, че сме в добра позиция да сме в центъра на тази екосистема и да движим напред този тип технологии и разплащания.


Какви бяха първите индикации, които видяхте за промяна на модела на разплащания и потенциалния край на класическите банкови карти?


- Това е еволюция. Тя започна преди няколко години, първоначално с картите за безконтактни разплащания. Те по естествен път подготвиха инфраструктурата и за мобилните разплащания. След това мобилните оператори и банките започнаха да разработват съвместни услуги, а вече имаме и базирани в облака решения за разплащания. Банките могат да предлагат собствени мобилни и виртуални портфейли.


За нас сегментът е в непрекъсната еволюция и ние искаме да създадем платформите, които да подпомогнат тези услуги. Една от актуалните технологии са токените. Те са важна платформа, защото имат много възможности за иновации и нови решения като Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay и др.


Обикновено най-голямото притеснение е сигурността. Смартфонът се използва за много други неща и лесно може да бъде атакуван от хакери.


- Да, така е. Именно в това токените (допълнително ниво на сигурност чрез генериране на произволен номер - бел. ред.) са много полезни. Те практически заменят познатия класически номер на картата. Хубавото е, че можем да ограничим всеки токен само за едно определено устройство или само за една определена дейност. Така например един токен ще може да се използва само от едно устройство и само за конкретен онлайн магазин. Това значително намалява риска от големи загуби.


Платформата ни за токени вече работи и се развива в Европа. Вече е интегрирана и в платформите за мобилни разплащания, които споменах. Банките могат да я използват и за собствените си мобилни и виртуални портфейли.


В бъдеще планираме да внесем поддръжка за още приложения и услуги. Те ще са както за клиенти, така и за търговци, които да могат да увеличат начините на плащания, които приемат и тяхната сигурност.


Какви са наблюденията Ви върху българския пазар? В крак ли е той с тези тенденции?


- Това, което е интересно в България е, че пазарът расте много бързо. Почти всички критерии отбелязват ръст. Най-силно е изразен той при сумите, които се плащат по този начин и използването на тези услуги за онлайн пазаруване. Има над 1 млн. безконтактни карти, като пазарът бързо узрява и е готов за новите дигитални решения, включително и мобилните разплащания. Очаквам скоро и по-големите платформи за такива услуги да проявят интерес.


Тук вече има инфраструктура за приемане на безконтактни карти. Тя е ключова и много бързо се развива. Работим и с банките за нови дигитални решения.


Какво предстои пред тази индустрия? Кои ще са основните тенденции според вашите прогнози?


- От гледна точка на Европа, мобилните разплащания ще стават все по-важни. Още отсега виждаме, че все повече хора плащат все по-често чрез смартфон или таблет. Този феномен е неизбежен и на българския пазар. На първо място стои осигуряването на високо ниво на сигурност с най-добрите технологии. Освен токените, ще разчитаме на платформата Verified by Visa, както и на портала Visa Developer.


Това е портал, който дава необходимия софтуер, познат като API, на създателите на приложения. Той може да се използва от банките и от програмистите, включително и българските. Те могат да разработят свои услуги и приложения, които да свържат с нашите системи. Постепенно преминаваме към нова идентичност, която да ни представи като платформата, която осигурява лесни и сигурни плащания.


Вече имаме няколко готови API за управления на трансакции, за директни peer-to-peer плащания, токени и др. Visa става платформа, което е интересна промяна за нас. Вече не сме традиционна компания за банкови карти, а развиваме и технологии, които да се използват от други технологични компании и търговци.


Кое е най-голямото предизвикателство в тази трансформация?


- Мисля, че темпото е много бързо. Постоянно излизат нови неща. Освен това големи технологични компании също навлизат в тази екосистема. Искаме ние да поддържаме техните разработки и услуги. Същевременно, искаме да предоставяме по-добри решения на клиентите и бизнеса и да развиваме нашите платформи.


Имаме нова стратегия и центрове за иновации, които се наричат Visa Europe Collab. Вече имаме няколко такива центъра - в Лондон, Берлин и Тел Авив. Чрез тях работим заедно със стартъпи и предприемачи, за да им помагаме да реализират своите идеи в работещи проекти и услуги. Помагаме им и да се свържат с клиентите си.


Определили сме шест основни "теми", които са в обхвата на иновационните центрове. Например Blockchain, нови методи за идентификация на картодържателите, например чрез биометрика или звукови вълни, подобряване на киберсигурността и др. Разглеждаме и идеи, които подобряват т.нар. потребителско преживяване, т.е. пътешествието на един потребител от пристигането в даден онлайн магазин, през разглеждането на продуктите, до поръчката, плащането и доставката. Интересни за нас са и нови идеи за използването на умни аксесоари в мобилните плащания.


Какво е мнението ви за криптовалутите?


- Самата технология в тях е много интересна. Разглеждаме ги не като конкретна валута, например Bitcoin, а като технология и какво от нея може да е полезно за нашите разработки. Миналата година например разработихме с още една компания концептуален проект за използване на Blockchain инфраструктура за платформа, която да позволи на хора, които работят зад граница, по-лесно и сигурно да изпращат пари на роднините си.


Вече много хора имат достъп до тези технологии, но не ги използват. Какво според вас ще доведе до промяната в нагласата им? За много хора класическите методи все още изглеждат по-лесни и сигурни.(


- Мисля, че това ще стане постепенно. Когато хората започнат все по-често да чуват и виждат колко по-лесно и удобно е, сами ще проявят интерес. В градския транспорт в Лондон например, вече има поддръжка на безконтактни карти. Тоест потребителят дори не трябва да си купува билети, а може просто да допре картата до терминала и да бъде пуснат в станцията на метрото. По подобен начин може да се плаща и пътуването с автобус.


Това значително увеличава потреблението и бързо показва удобствата на хората. Освен това е и по-сигурно, заради споменатите вече технологии. Успешен модел е и очакваме да бъде приложен и на други пазари. По време на Mobile World Congress представихме и друга концепция как чрез Visa Checkout ще може да се плаща например за гориво директно от автомобила. Възможностите са много и ще стават все повече, но това ще се случва постепенно, когато се появи необходимост от съответното решение.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  С всичките вируси, хаквания, проследявания, апове ... не мога още да повярвам на твърденията на Шахар.

 2. 2 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Хаха, веселяк. Картите трябва да се крадат една по една със скимерчето на банкомата а дигитално хакера просто ти краде базата данни и милиони карти са в ръцете му. Мога да го залея с такива случаи от специализирани форуми. Но просто широката публика не го знае защото банките грижливо крият такава информация, покриват щетите от таксите които дерат.

  Едно съм съгласен, дигиталните плащания действително ще изместят картовите. Просто е по-удобно, самият аз от години вече плащам всички битови сметки по Интернет вместо да вися по опашките. Но добре осъзнавам и че има риск. Е, има риск и от самолетни катастрофи пък и с тези атентати... но никой не се е отказал от самолетите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 3. 3 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#2:"Fred"]Картите трябва да се крадат една по една със скимерчето на банкомата а дигитално хакера просто ти краде базата данни и милиони карти са в ръцете му.[/quote]
  До тук добре, аами после? Доколкото разбрах, с тези "токени" всяка покупка се ограничава до една специфична стока/един специфичен сайт. Та...ще си играе някой хакер да купува по една кутия цигари от сайта в който собственика на картата си купувал, и после по 2 бири в кварталното му капанче и...какво ще прави с купените стоки?

  Виж, банковите трансфери са друго нещо, там сумите са бая по голями.
  До коментар [#2] от "Fred":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Технологичната трудност и защита не трябва да откаже клиента от услугата. Това условие обаче прави пробивите в сигурността по-лесни

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Весело

  До коментар [#3] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не знам, още не съм хакнал банка, засега само се образовам

  Ами вечната борба на нападението и защитата. Те измислят някаква нова защита, нападателя измисля как да я преодолее и така напред.

  Най-елементарното е двуфакторната аутентификация, т.е. ти си въведеш ПИН-а те пък ти пращат SMS код с който да потвърдиш превода. Но пък рискуваш като откраднат базата данни с телефонните номера да те залеят със спам че и с вируси за телефона, и такива има.

  Сложен стана живота. Много говорят напоследък за тези Blockchain, ще трябва да прочета какво е и наистина ли е толкова велико. Като пък въведат Internet of Things не ми се мисли какво ще става, автоматизираната кухня вместо пържени картофки ще ми приготвя здравословни картофи на пара. И така докато не платя на хакера парите които иска

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fred":

  А да си чел как е развързан гордиевия възел?

  Винаги идва момент, когато на дневен ред изниква някое "лоу тек" решение на някой "хай тек" проблем.

 7. 7 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ... и по-лесно следени и контролирани от правителствата. NWO/НСР го изисква, разбрахте ли ме бе, крепостници/гои?

 8. 8 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#2:"Fred"]Но добре осъзнавам и че има риск.[/quote]
  И какъв кяр от това, че осъзнаваш?

  Банките трябва да носят отговорността при фалове. Това е единственото спасение. Защото те единствени могат да противодействат. От потребителите нищо не зависи и не е редно да са потерпевшите.

 9. 9 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#5:"Fred"]вируси за телефона[/quote]

  От СМС??? За пръв път чувам. Но решението е просто - Нокия 3310.

 10. 10 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#1] от "dmarev":

  PayPal имаш ли?

 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#8:"kykyyy"]Банките трябва да носят отговорността при фалове. [/quote]
  Ааа, те го правят отдавна, е, по сериозните банки де Понякога и преди да си разбрал че някой ти е бърникал в сметката!

  Помня през ранните 80те г (преди нета), по нашенско получавахме по пощата (или в клона на банката) разпечатките на операциите с кредитните карти за периода (моят беше от 1 число до края на месца), за да знаем каква сума трябва да е налична в сметката за да не плащаме голямите %%% лихва. Гледам си разпечатката: 2-3 покупки в Хонг Конг за по $ 1,200-1,350 (примерно, от този порядък), и на следващата дата сумите са възстановени. А не съм бил в Хонг Конг през живота си-хойках си в класическата Европа! След няколко дни-същото, ама в Сингапур.

  Дрън телефон на издателя на картата-К'О т'ва?!? Ааа, успокойте се, някой е копирал данните (тогава още "гладеха" картите в повечето бизнеси в Европа) и се е опитал нещо, но ние "усетихме" това и...няма проблеми. И така в течение на още няколко месеца, и с другите ми карти (имах 4, по ред причини)-без с'тинка вреда за мен.

  Понатиснах една от компаниите (по нашенско тяхните представителства издаващи картите са дъщерни компании на някоя от 3те голями банки) да ми кажат "как отгатват че не съм аз"-Не получих конкретен отговор, само уверения че няма да имам вреди (и намек да не се опитвам "да ги работя" ). И де факто нямах такива
  До коментар [#8] от "kykyyy":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#8:"kykyyy"]Но добре осъзнавам и че има риск.- цитат на коментар #2 от “Fred”

  И какъв кяр от това, че осъзнаваш? [/quote]
  Гледам да го минимизирам, не държа големи суми, ползвам сигурни банкомати, не си пиша ПИН-а на листчета залепени в портфейла. Не е 100% гаранция но значително намалява риска и евентуалните щети.

  [quote#8:"kykyyy"]Банките трябва да носят отговорността при фалове.[/quote]
  Те и я носят, като им откраднат базата данни и източат милиони загубата си е за тяхна сметка, не от твоят влог. А ако си размяташ картата и ти я откраднат заедно с ПИН-а вината си е изцяло твоя. Да искаш те да си виновни все едно да си държиш парите на прозореца и те да са виновни че някой минувач ги и прибрал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#11:"Мойше! Толкоз!!!"]да ми кажат "как отгатват че не съм аз"-Не получих конкретен отговор[/quote]
  Геолокацията, следят откъде идва заявката и ако е от необичайно място блокират. Ако си им дал телефона веднага те предупреждават. Така няколко пъти се опитваха да ми хакнат mail акаунта но веднага пристига съобщение за блокиран достъп от необичайна локация. Включително когато самият аз съм се опитал да вляза през Tor

  Също например следят настройките на браузъра, получава се нещо като "цифров отпечатък" /не са кукитата/ и ако силно се различава алармират.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#9:"kykyyy"]
  вируси за телефона- цитат на коментар #5 от “Fred”

  От СМС??? За пръв път чувам.[/quote]
  Има, по същество смартфона си е един малък компютър вързан към Интернет. Както заразяват РС-то така може и него. Затова една антивирусна, моята е 360 Sequrity. Също другите нормални правила за антивирусна хигиена, зареждат се само сигурни приложения, не се ходи по съмнителни сайтове, не се отварят мейли от непознати и т.н.

  И да, едно от решенията е телефон който не е смартфон, съответно няма ОС която да се зарази.Например старият ми Siemens AX72 който упорито отказва да се повреди за да се разделя с него

  https://www.lookout.com/know-your-mobile/android-virus

  http://www.androidauthority.com/best-antivirus-android-apps-269696/

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#9] от "kykyyy":

  Малко инфо:

  https://blog.lookout.com/blog/2016/04/21/spyware-60-minutes/
  https://blog.lookout.com/blog/2016/04/21/spoofed-wi-fi-60-minutes/

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#13:"Fred"]Геолокацията, следят откъде идва заявката и ако е от необичайно място блокират. Ако си им дал телефона веднага те предупреждават.[/quote]
  Тогава нямаше ГМСи, та не ставаше така. Ама след няколкото разговора с представителите на 4те карти (Виза, Мастер'Карт, Дайнърс и Амекс) разбрах следното:
  1. След година и кусур (може би и по кратко време) ти разпознават "поведението". Демек ако САМО наемам коли, плащам хотели и кръчмарски сметки в Европа, покупка на бижутерия в Източна Азия им запалва червената лампичка

  2. От Дайнърс (платинова, само името ми и държавата гравирани на картата) ЗНАЕХА че наемам коли с другите карти, и когато веднъж наех кола в България поискаха да говорят с мен, в офиса на Авис (We're # 2, but we try harder). След 3 изречения на иврит ми се извиниха за безпокойството, и ми благодариха че почвам да ползвам тяхната карта. Това щото преди това я ползвах само за вход в "ВИП Дайнърс'клъб лаунч" в залата за пристигащите в Леонардо да Винчи в Рома: Ако нещо се забавяше с кацането ми от Израел- не можех да 'фана самолета за Венеция към час след кацането ми, по редовния ми маршрут, и имах час и кусур чакане. А там с Платинум плащаш само за твърдия алкохол-кафета, безалкохолни и бири са без пари Освен това е ТИХО И СПОКОЙНО-и тАлАвизорите са без звук-БЛАГОДАТ в шумно летище

  3. И ЧЕТИРИТЕ компании ми казаха почти едно и също:
  3-А: Уведомете ни ако пътувате до Източна Азия.
  3-Б: НЕ ПОЛЗВАЙТЕ картата в улични банкомати, или бизнеси: Ще ви намалим комисионната ако теглите налични с картата САМО в банките на гише (И го направиха, като бях в Тайланд два пъти, до почти неосезаем минимум)
  3-В: Пазете си копието от "гладенето" на картата, и ни уведомете като се върнете в Израел.

  Спазих тези съвети, и нямах НИК'ВИ проблеми с картите в Тайланд
  До коментар [#13] от "Fred":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Мисля, че виртуалните карти са едно добро решение. Всеки път се генерира различен номер на картата и недобросъвестния търговец не би могъл да се възползва от инфото за картата-номер, секюрити код и име на картодържател. Виртуалната картата се зарежда от която и да е банкова сметка, а плащането се извършва онлайн. Във виртуалната карта не остава нищо или малък остатък. Плащането може да се извърши чрез смартфон, таблет или компютър. Ако смартфона поддържа NFC, може да се извъши плащане на ПОС терминал в магазин и др. . Поддръжката на виртуалната карта не струва нищо и няма такса за издаване. Ако на нея има логото на VISA или Masterkard, няма такси за онлайн тразакции. Ще подкрепя всяка подобна технология която не ми бърка дълбоко в джоба. Идват интересни времена. Сигурността е от ключово значение.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 18. 18 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred":

  Ааааа то ми не било вирус в СМС, а най ми било линк в СМС...

 19. 19 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#16:"Мойше! Толкоз!!!"]Ще ви намалим комисионната ако теглите налични с картата САМО в банките на гише (И го направиха, като бях в Тайланд два пъти, до почти неосезаем минимум) [/quote]
  Олеле, ти сериозно ли плащаш комисиони за теглене и разплащане? Това е абсурд, намери си човешка банка. Ако в Израиля няма, огледай се в Люксембург и няма да сбъркаш.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#17:"б_еко"]Мисля, че виртуалните карти са едно добро решение. [/quote]
  Имам такава VirtualVisa За международни разплащания, че там съм още новак и затова съм по-предпазлив.

  За съжаление се оказа, че тези безконтактните PayPass не са виртуални както си мислех, т.е. зареждам конкретна точна сума от основната сметка ами са директно свързани към основната сметка. Малко ме притеснява, евентуален вариант да открия специална малка сметка за тях и да я вържа към нея но засега изчаквам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1644 Весело

  [quote#18:"kykyyy"]Ааааа то ми не било вирус в СМС, а най ми било линк в СМС...[/quote]
  E, аз за СМС казах само че пращат кода по него Засега съм спокоен защото на практика ползвам смартфона само като телефон, малък ми е екрана за мейли и браузване. И започвам учене на чужди езици с него, има интересни програми. Нищо финансово не правя през смартфона засега така че не се тревожа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Това е пътят, но старото поколение, поне у нас, упорито се разплаща в кеш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK