Бразилски съд е замразил банкова сметка на Facebook заради WhatsApp

Бразилски съд е замразил банкова сметка на Facebook заради WhatsApp

© Dado Ruvic, ReutersБразилски съд е замразил една от банковите сметки на Facebook в страната. Замразена е сметка с около 6 млн. долара в нея, защото чат приложението WhatsApp, което е собственост на Facebook, не изпълнява съдебни заповеди за предаване на информация за потребители, съобщава агенция Reuters.


Според бразилската полиция WhatsApp не е изпълнило неколкократни заповеди за предаване на информация и кореспонденция на заподозрени членове на международен канал за трафик на кокаин. Полицията разчита на комуникацията между членовете, като пряко доказателство, че те са замесени в канала.


Тъй като WhatsApp не е изпълнила нарежданията, тя е започнала да трупа глоби. Компанията обаче няма собствена банкова сметка в Бразилия. Затова съдията блокира сметка на собственика на WhatsApp Facebook. Блокираната сума е равна на тази на натрупаните глоби.
Този път WhatsApp се разминава с блокиране на услугата. Досега това беше най-честото наказание за компанията, когато не изпълнява съдебните нареждания. Нито Facebook, нито WhatsApp са коментирали темата.


При предишните спорове компаниите поддържаха позицията, че данните са криптирани и никой няма достъп до тях освен съответният потребител. Компаниите се аргументират, че заради това не са в състояние да изпълнят нарежданията на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK