Китай ще търси извънземни с най-големия телескоп в света

Поставянето на последния панел.

© China Daily, Reuters

Поставянето на последния панел.Китай завърши строежа на най-големия телескоп в света. Процесът отне 5 години, като основната функция на радиотелескопа FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) е да търси извънземни, съобщава изданието ZDNet.


Телескопът е с площ с размерите на около 30 футболни полета и диаметър над 500 метра. Той разполага с огромен рефлектор, който е изграден от 4450 панела. Стойността му е около 180 млн. долара.


FAST се намира в югозападната част на Китай и ще търси странни обекти, които да помогнат на човечеството да разбере повече за Вселената. Чрез него ще могат да се следят и анализират пулсари, гравитационни вълни и др.
Телескопът ще може да засича дори аминокиселини, които биха загатнали за наличие на живот не само на други планети, но и в отдалечени галактики. Преди да започне всичко това обаче, учените ще прекарат около две до три години в настройка и финални тестове на FAST.


След това FAST ще е готов за пълноценна работа. Неговият ръководител Пенг Бо заявява, че учени от целия свят са добре дошли и ще могат да го използват. Според Пенг потенциалът на FAST да открие живот и дори извънземна цивилизация е между пет до десет пъти по-голям от този на сегашното най-добро оборудване. Учените очакват FAST да бъде глобален лидер в този тип проучвания за следващите 10 до 20 години.


Започването на работа на телескопа означава и промяна в местоживеенето за 9110 души. Всички, които живеят в радиус от пет километра от FAST, ще бъдат преместени в близки градове и села. Причината е, че около телескопа не трябва да има други радиовълни, защото ще пречат на работата му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK