Колите на Google вече разпознават жестовете на велосипедистите

Колите на Google вече разпознават жестовете на велосипедистите

© Elijah Nouvelage, ReutersАвтономните автомобили на Google вече ще могат да разпознават и съобразяват сигналите на велосипедистите на пътя, когато искат да завият или направят някаква маневра. Google публикува нов отчет за развитието на проекта, в който съобщава за новата възможност на умните коли.


Сензорите могат да засекат сигнал с ръка на велосипедист, когато той иска да индикира, че ще завие или смени лентата. Характерното при велосипедистите е, че те подават сигнала много по-рано от маневрата. Системата е направена така, че да се съобразява с този факт и да запомня, че велосипедистът е подал сигнал и може да завие във всеки един момент.


Използва се и т.нар. машинно обучение, което с времето трупа все повече опит и познания за характерните особености на дадена задача. В случая, тя запомня вариациите на сигналите за маневра от различните велосипедисти. Освен това може да разпознава различните видове велосипеди и дори да се съобразява с това дали те имат допълнителен мотор или не.


Според Google системата им вече е достатъчно добре развита и дори може да разпознава велосипедисти в тъмното. Постепенно тя ще продължи да се усъвършенства и ще става все по-сигурна и прецизна, казват от компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK