ФБР: Не сме хакери, защото сме от добрите

ФБР: Не сме хакери, защото сме от добрите

© Pawel Kopczynski, ReutersФедералното бюро по разследвания (ФБР) отново привлече внимание, този път с интересна аргументация защо неговите компютърни вируси и хакерски техники всъщност не трябва да бъдат смятани за зловредни. В документи по дело срещу агенцията, тя казва, че действията й са с добри намерения и агентите й не са хакери, съобщава онлайн изданието ZDNet.


Делото е по т.нар. Operation Playpen. То придоби популярност защото федерални агенти са превзели сайт за разпространение на порнография с деца, който след това са сложили на техен сървър. След това са използвали множество компютърни вируси и методи за проследяване, за да идентифицират потребителите на въпросния сайт.


Агентите са използвали и уязвимост в браузъра за анонимно сърфиране Tor. Тъй като ФБР отказа да разкрие каква е тази уязвимост, съдът отхвърли всички събрани чрез нея доказателства. Така делото се обърна в доказване дали използваните от агентите методи са били законни.
В документите агенцията казва, че "разумен човек и разумно общество не биха интерпретирали действията на служител на закона в изпълнение на съдебна заповед да бъдат с лоши намерения. Затова не смятаме, че използваните техники за мрежово разследване трябва да бъдат смятани са зловредни", аргументира се институцията.


За сега съдът не се е произнесъл и рискът за пропадането на делото остава. ФБР все пак ще извлече някаква полза дори и от провал. Случаят позволи на агенцията да убеди Върховния съд в САЩ да премахне част от ограниченията пред нея в използването на хакерски методи, или както тя ги нарича - техники за мрежово разследване, в работата си занапред. Новите правила разрешават на съдиите дори да дават съдебени разрешения и за разследвания, които са извън юрисдикцията им. Ако Конгресът изрично не отхвърли новите мерки, те ще влязат в сила автоматично от 1-ви декември т.г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK