Каньоните на спътника на Сатурн Титан са пълни с течност

Титан, сниман от Cassini

© Nasa, Reuters

Титан, сниман от CassiniКосмическият апарат Cassini на НАСА е открил, че някои от дълбоките и стръмни каньони на най-голямата луна на Сатурн, Титан, всъщност са пълни с течност, която обаче не е вода. Данните са от 2013 г., когато Cassini премина най-близо до Титан и за пръв път наблюдава в детайли каньоните, които са стотици метри дълбоки, съобщава НАСА.


Данните показват, че става дума за течен въглеводород. Той изпълва цяла мрежа с канали и каньони. Теса средно малко под километър широки и между 240 и 570 метра дълбоки. Някои от тях са и доста стръмни със склонове над 40 градуса.


На радарните снимки те излизат по-тъмни, подобно на богатите на метан морета на Титан. От много време учените предполагат, че каньоните са пълни с течност, но нямаха преки доказателства. Анализът на Cassini обаче дава достатъчно ясна информация.


Характерно за тези каньони е, че ерозивният процес, който ги е образувал, е действал много по-бързо спрямо на другите места на Титан. Алтернативният вариант е, че процесът тече от много по-дълго време. Може да бъде комбинация и от висок и нисък терен, подобно на формирането на Гранд Каньон в САЩ. Астрономите тепърва ще се опитат да изяснят как са се формирали каньоните и дали въглеводородът е имал участие в процеса. Всяка информация ще помогне за по-доброто опознаване на Титан и неговата история.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK