Учени откриха мистериозен обект след Нептун

Кадърът е архивен.

© Nasa, Reuters

Кадърът е архивен.Астрономите на Университета Куийнс в Белфаст обявиха, че са открили мистериозен космически обект във външната част на Слънчевата система. Той се намира след Нептун и учените не могат да си го обяснят, съобщава сп. New Scientist.


Обектът има доста интересни характеристики. Той е около 160 хил. пъти по-блед от Нептун, което означава, че най-вероятно е съставен предимно от лед и е с диаметър под 200 км.


Освен това има доста нестандартна орбита. Тя е на 110-градусов ъгъл спрямо основния хоризонтал на Слънчевата система и при всяка обиколка се качва все повече. И ще по-странно - обектът обикаля Слънцето в обратна посока спрямо останалите планети. Заради тези характеристики учените са кръстили обекта Niku, което на мандарин означава бунтовник.
Астрономите казват, че движението на всички планети в една равнина и посока е характерно за планетарните системи. То се получава, когато звездата се формира, и това създава плосък диск от прах и газове около нея. Центробежните сили след това задвижват всичко в една посока.


Това означава, че всичко, което не е в същата равнина или посока, значи е било изместено от друг обект. "Това подсказва, че в края на Слънчевата система се случват повече неща, отколкото знаем в момента", коментира Матю Холман от центъра за астрофизика на Харвард и част от екипа, открил Niku.


Засега астрономите нямат представа какво може да е променило орбитата на Niku. Една от теориите, които по-рано тази година астрономите публикуваха, е, че има девета планета в Слънчевата система и тя може да е 10 пъти по-голяма от Земята. Тя също е с променена орбита, но за разлика от Niku нейното съществуване не е доказано.


Освен това Niku е твърде близо спрямо теоретичната орбита на деветата планета, което означава, че не е повлияна от нея дори и да съществува. "Засега не знаем отговора", коментира Холман.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK