"Файненшъл таймс": ЕС готви по-строги правила за уеб услуги като WhatsApp и Skype

"Файненшъл таймс": ЕС готви по-строги правила за уеб услуги като WhatsApp и Skype

© Associated PressБрюксел се готви да затегне регулациите върху онлайн услуги като WhatsApp и Skype като част от радикална промяна на правилата на ЕС за телекомуникациите, които трябва да бъдат обявени през септември, пише "Файненшъл таймс".


Според документи, до които изданието е получило достъп, така наречените услуги Over The Top (доставка на медийно съдържание през интернет без намесата на оператора, OTT), предоставяни от гиганти като Facebook (собственик на чат приложението WhatsApp) и Microsoft (собственик на Skype), в бъдеще ще трябва да се придържат към "разпоредбите за сигурност и поверителност", изисквани от ЕС.


Според "Файненшъл таймс" този ход ясно показва, че Брюксел се опитва контролира преобладаващо американските компании, които доминират на пазара. До момента за т.нар. услуги OTT няма строго дефинирани правила и те попадат под регламентите, определящи нормите за работа на традиционните телекоми.
Очаква се през септември Европейската комисия (ЕК) да излезе с изявление и по-късно да изготви предложение за промени при оценката си на законодателството на ЕС в областта на личната неприкосновеност в интернет пространството. Измененията ще са свързани с това как услуги като WhatsApp изпълняват исканията на службите за сигурност и как компаниите могат да печелят пари чрез използването на данни на потребителите.


Тези предложения са част от по-мащабна реформа на политиката на ЕС в областта на телекомите. Целта е да се улесни бързият широколентов достъп до интернет, както и изглаждането на разликите в регулациите за традиционните телекоми и уеб базираните им конкуренти.


Според ЕК OTT услугите, които позволяват на потребителите да се обаждат и да изпращат съобщения чрез интернет, трябва да бъдат подложени на регулации, аналогични с тези на телекомите, включително що се отнася до гласовите повиквания и изпращането на SMS-и.


Големи европейски телекоми като испанския Telefónica и френския Orange отдавна се оплакват, че интернет гиганти като Google, Microsoft и Facebook се възползват от липсата на строги регламенти в сектора.


Някои страни - членки в ЕС, може и да не дочакат финализирането на предложенията. През септември френският регулатор Arcep ще реши дали да принуди Google, Viber and Skype да се регистрират като телекоми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK