НАСА ще приема предложения как да улови астероид

НАСА ще приема предложения как да улови астероид

© Nasa, ReutersНАСА обяви, че от следващия месец ще започне да приема предложения от компании и учени как да улови астероид. Космическата агенция има амбициозен план, който накратко гласи, че иска да улови астероид и да го изтегли до околоземна орбита, за да прати хора на него.


Агенцията е разделила мисията на две части. Първата трябва да започне през 2021 г. Тя включва изпращане на робот, който да улови астероида и да го извлече до орбита между Земята и Луната.


Втората част на мисията е планирана за 2028 г. Тогава агенцията иска да изпрати екипаж астронавти, които да отидат до астероида и да вземат проби от него.
Как точно да се случи всичко това тепърва ще се решава. НАСА очаква предложения от компаниите, които да включват пълен разбор на мисията чак до научните инструменти, които те могат да предложат.


Освен това агенцията ще приема и предложения за партньорство за техническата част на проекта, която включва проучване и разработка на необходимите технологии. НАСА ще приема и предложения от компании, които искат да участват и в самото изучаване на астероида, включително и да получат достъп до него след като астронавтите приключат работата си.


Прогнозираната цена само на първия етап на мисията е около 1.2-1.4 млрд. долара. Тъй като правителството на САЩ не иска да финансира мисията, НАСА ще използва част от собствения си бюджет и помощ от одобрените за партньорство компании.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK