Ford планира конкурент на Uber с изцяло автономни автомобили

Марк Фийлдс, изпълнителен директор на Ford.

© Eduardo Munoz, Reuters

Марк Фийлдс, изпълнителен директор на Ford.Ford планира да създаде конкурент на Uber с изцяло автономни автомобили. Компанията е инвестирала в 4 стартъпа, които да ѝ помагат, като целта е услугата да тръгне през 2021 г., съобщава онлайн изданието Re/Code.


Изпълнителният директор на Ford Марк Фийлдс представи плановете на компанията пред нейните служители. По време на срещата той е представил и основната част на плана, който е разделен на няколко етапа.


Фийлдс иска до 2021 г. услугата да работи, като използва автономни автомобили от четвърто ниво. Според Ford това са напълно автономни автомобили, които могат да се справят автоматично с определен набор от задачи. Това ги прави подходящи за своеобразни таксита, защото ще могат да изпълняват целия процес, без да им е нужен шофьор.
Последното, пето, ниво в плана на Ford предвижда изцяло автономни автомобили без шофьор. Засега Фийлдс не е конкретизирал повечето детайли около проекта на компанията. Затова остава неясно дали колите от 4-то ниво ще имат шофьор, който да се намесва в определени редки ситуации, или също ще бъдат самостоятелни.


Ford работи с четири стартиращи компании по развитието на проекта. Всяка от компаниите специализира в различна сфера - система за самоуправление, 3D картографиране, компютърно зрение и машинно обучение. Това са най-важните сфери в създаването на автономен автомобил.


"Някои неща ще направим сами, а други - заедно с партньори. Най-важното е да отговорим на два въпроса - къде искаме да играем и как искаме да спечелим. Ще говорим с много хора и ще има още новини по темата, когато напреднем с проекта", коментира Фийлдс пред изданието.


Преди година Фийлдс не смяташе, че услугите като Uber и Lyft са подходящи за автономни автомобили. Сега обаче е на друго мнение и смята, че са по-правилният подход, защото притежаването на такова превозно средство дълго време ще е много скъпо и това ще откаже повечето хора. За технологията обаче е важно да "трупа опит" на пътя и да се развива, затова споделените пътувания ще са добра алтернатива.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  2021 година,това е толкова близко във времето,а ще има таксита без шофьор.

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3552 Любопитно

  И тогава срещу кого ще протестират таксиметровите шофьори?

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Настъплението на роботизацията (след дългия й инкубационен период) ще строши доста стереотипи още.

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Искам да видя как един автономен автомобил ще се справи с джигитите по българските пътища...

 5. 5 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лео":

  Първото нещо което прави впечатление в Америка е как всички хора се опитват да помогнат и съдействат на въвеждането на нови неща. В България е точно обратното - всички се опитват да покажат как няма да стане. И ако въпреки всичко стане .. е тогава ще ти спукат гумите, ще ти надраскат колата с пирон, ще и счупят антената ... всичките тези неща ще се случат ако в България се появи такава кола. Затова и се живее много трудно.

  California Über Alles
 6. 6 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#2] от "Един препатил":

  Не знам от какво се радваш? Кое ще е по-добре - дали таксиметровите шофьори, които и семейства хранят, да виснат на социални помощи, или да почнат да разбиват къщи?

 7. 7 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лео":

  В американските градове има доста по-рискови шофьори, особено що се отнася до несъобразени смени на ленти, неспазване на дистанция (често се залепят за бронята ти), завиване без мигач и т.н. Също, поради слабата регулация, има самоделни ремаркета, доста автомобили са в печално състояние и едва ли биха минали дори проформа техническите прегледи в България (да не говорим за останалата част от ЕС) и т.н. Фактът, че в повечето щати може да се завива надясно при червен светофар прави нещата още по-трудни, защото зависиш от решение на "задкормилното устройство" дали е безопасно да се направи. Образованието, така-наречените шофьорски курсове, си вършат работата и уверено мога да заявя, че в България в градовете и по магистрали се кара по-безопасно, отколкото в повечето големи градове в САЩ. Разлика има единствено на пътища с една лента в посока, където поради по-големия опит на шофьорите в България с такива, те са готови да предприемат по-рисковани изпреварвания и поддържане на по-висока скорост от шофьорите в САЩ. Друга съществена разлика е, че в България знакът "стоп" и знакът за без предимство са добили подобно значение, докато в САЩ на "стоп" масово се спира напълно.

  Във всеки случай, съвсем скоро ще дойде моментът, когато автономните коли ще са по-безопасни от тези, които се шофират от хора и най-вероятно ще започне да има пътища (особено магистралните такива), които ще са забранени за шофиране от хора. Просто е по-безопасно и регулацията ще се намеси бързо.

 8. 8 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1209 Любопитно

  [quote#6:"enterfornone"]или да почнат да разбиват къщи?[/quote]

  Ти, ако си изгубиш работата, ще почнеш ли да разбиваш къщи?

  TAKE THE RED PILL!
 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#6:"enterfornone"] които и семейства хранят, да виснат на социални помощи, или да почнат да разбиват къщи?[/quote]

  А не може ли просто да започнат друга работа?! Или такива са се родили и такива трябва да умрат?

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 10. 10 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  [quote#6:"enterfornone"]Не знам от какво се радваш? Кое ще е по-добре - дали таксиметровите шофьори, които и семейства хранят,[/quote]

  Някога в Англия е имало едни Лудити. Чупели първите машини, защото им отнемали работата. На тях приличаш. Сега всичко е с машини и пак има работа за хората.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 11. 11 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  [quote#7:"J.J."]Фактът, че в повечето щати може да се завива надясно при червен светофар прави нещата още по-трудни[/quote]
  Май не си много наясно! Десен завой на червено е страшно удобно нещо и отпушва трафика страхотно. Всяко кръстовище може да се регулира с 4 стопа и правилото - "първи пристигнал - първи тръгнал" Затова и в САЩ ако има ситуация в която нещо не е регулирано хората моментално започват да спазват товч превило и няма проблеми.
  В САЩ я няма тази корупционна схема с годишните прегледи при която всеки човек губи по един ден да виси за преглед. В САЩ след първите 5 години започват на всеки 2 години да ти проверяват колата за изгорели газове. Но ти сам отиваш на бензиностанция или сервиз които имат оборудването и данните директно по интернет се изпращат в DMV (КАТ). Така че тази инспекция можеш да я направиш когато си поискаш дори и през уикенда или вечер.
  Ако погледнеш статистики в САЩ има 1.0 до 2 смъртни случая на 100 милиона пропътувани мили!!!
  " The fatality rate fell to a record-low of 1.07 deaths per 100 million vehicle miles traveled."
  Ако приложиш тази формула и изчислиш за България ще се хванаш за главата. В САЩ всеки кара от 16 години до над 85 и повечето хора карат средно по 40 мили на ден - (60км). Колко хора в БГ карат по 60км всеки ден от годината? Дори и децата ти в гимназията и баба ти на 80 години?
  Аз карам всеки ден в САЩ и то в гъсто населен район. Когато съм в София също карам ... В САЩ до офиса ми са 20 мили (32км) взимам ги за 19 минути. В София всичко е на 4, 5 км но се бориш с часове. И най-тъжното е че цялата драма става с 30-40км/ч. Ако започнат да карат с 120-140 както е в САЩ не знам дали някой ще остане жив. Нищо че КАТ ви проверява колите всяка година.

  California Über Alles
 12. 12 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1825 Весело

  [quote#11:"Pontif А"] В САЩ след първите 5 години започват на всеки 2 години да ти проверяват колата за изгорели газове.[/quote]

  Така е като са ви калпави колите! В България 30-40 годишни Трабанти и Бартбурзи минават теста за газовете без никакъв проблем. И с всички коли е така. Няма случай някоя да е върната.
  [quote#11:"Pontif А"]Нищо че КАТ ви проверява колите всяка година.[/quote]

  Може би не знаеш, но от години прегледите в България ги правят частни фирми, които изобщо не се интересуват от състоянието на проверявания автомобил. Толкова го и проверяват. Просто си вземат парите и всичко е фиктивно.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 13. 13 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 763 Весело

  [quote#4:"Лео"]Искам да видя как един автономен автомобил ще се справи с джигитите по българските пътища... [/quote]

  Кофти за джигитите,да се блъскат.Хем няма кого да набият,хем им отпада застраховката.Кеф

 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#11] от "Pontif А":

  Ти предполагам пишеш за щата Калифорния. То може и ляв завой да се прави на червено, ако улиците са еднопосочни и няма коли за направо. Но това е съвсем различна уредба на целия процес. В щатите магистралите стигат почти до центъра на градовете, а и има много естакади и ленти на различни ниво. Това е огромно изливане на бетон и иска огромна поддръжка после. Т.е. данъците ти няма да намалеят абсолютно никога, защото тия пътища искат пари. Модела работи само при постоянно прииждащо и работещо много население. При нас е обратното- като градът София е събран на радиус 10 километра. / в Сащ би бил поне на 70/. В София с метро можеш да стигнеш почти до всички точки, но проблемът е дохождането до адреса след слизане от метрото. В Щатите всичко е ясно- автомобил до всяка точка. т.е. и да не искаш днес да шофираш, ще шофираш. Първият дошъл на знака стоп е добро нещо, но само ако има максимум няколко коли на кръстовището. Ако има голямо движение, никой няма да се ориентира кой е дошъл първи. Различни модели- нямат нищо общо.

 15. 15 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 763 Любопитно

  [quote#6:"enterfornone"]Не знам от какво се радваш? Кое ще е по-добре - дали таксиметровите шофьори, които и семейства хранят, да виснат на социални помощи, или да почнат да разбиват къщи? [/quote]

  Те така и за манифактурите са викали навремето,пък каква стана тя,а?

 16. 16 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Теллалов":

  И животи.
  Представям си колко хора ще останат без работа и възможност за преквалификация по една или друга причина.
  Идват интересни времена....

  Някой може ли да препоръча книгана тази тема "роботизирането на икономиката" и как ще се отрази на човека това?

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pontif А":

  Напротив, и аз съм за новите неща, стига да имат смисъл и да изглеждат здравословни... Кола, която сама се навигира, при нашето движение, липса на маркировки, ненормални шофьори и т.н. ми изглежда повече като допълнителна опасносто, отколкото като безопасност. Пък и при нашите доходи новите коли са повече лукс, отколкото възможност, така че просто не виждам как ще стане. Виж, с удоволствие ще опитам употребявана самонавигираща се кола, стига да е имала възможност да се самообучава, в което не вярвам

 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "smart":

  Да, и животи, но само ако запазим капитализма.

  Потърси в гугъл какво ще излезе на "константинов роботронна революция"
  Не знам какво друго има на български по темата.

  властта ражда паразити
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Весело

  [quote#16:"smart"]Някой може ли да препоръча книгана тази тема "роботизирането на икономиката" и как ще се отрази на човека това? [/quote]
  Намери си книга за ревлюциите на парната машина и на конвейра, прочети ги, после умножи по 3,1415... и ще получиш отговора. Просто се вдига производителността, а цените се установяват на едно ново ниво, защото крайните потребители са хората, а за една роботизирана икономика, трябват огромен брой потребители... защото иначе роботите излизат прекалено скъпи. Обикновените пазарни механизми, само равновесните точки на различните пазари ще се преместят. Ефекта ще е повече свободно време, повече учене... и куп още подобни. Да, изглеждат страшно, щото са нови неща, а ние не сме свикнали с промените, ама същото са преживели и лудитите като се сблъскали с ефективността на машините... та няма да е толкова страшно колкото го виждат очите на страха.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  [quote#2:"Един препатил"]И тогава срещу кого ще протестират таксиметровите шофьори? [/quote]
  Тогава, ще протестират шофьорите на автобусите, щото толкова много автономни таксита, така ще свалят цените, че обществения транспорт ще се сгъне. Таксиметровите шофьори... все още ще имат хляб, защото ще се возят в автономните автомобили като "живи застраховки, ако нещо компютъра на колата се скапе". Хората трудно свикват на новости, особено когато говорим за огромен брой хора. За справка, в САЩ е имало закон, пред автомобила да върви човек и да предупреждава хората по улиците, в асансьорите е имало оператор на асансьор, и куп още подобни професии, които са ни странни днес, но са имали своето основание в хорския страх от новите машинарии.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#12] от "quatro_4x3":

  Не ги знаех тези подробности. Майка ми има кола в БГ. Тя е над 75 и не кара. РОднини я карат. Аз се връщам за по една седмица на няколко години. Знам че все нещо трябва да се прави с колата, все прегледи се минават, все пари, все главоболия.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лео":

  Разбирам че новите коли са лукс. Но съгласи се че много лесно могат да се направят маршрутни таксита. Ще бъдат по определени маршрути които много лесно могат да се обучат. Може да се сложат и маркери тук и там.
  Не знам доколко си запознат но всъщност алгоритмите по управлението и самообучаването не са проблем. Проблем са сенсорите и колко са надеждни при различни атмосферни условия - сняг, дъжд, лед, мъгла.

  California Über Alles
 23. 23 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 786 Неутрално

  [quote#12:"quatro_4x3"]ги правят частни фирми, които изобщо не се интересуват от състоянието на проверявания автомобил[/quote]

  Колега, зависи къде попаднеш. На мен са ми проверявали и лампите в жабката дали светят. Като по книга. Предполагам, че нямаше да ме върнат за такова нещо, а и си бях изряден от всякъде.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 24. 24 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Може ли някой запознат да отговори на следния въпрос:
  - Ако имаме ИИ по-умен от човека и той предложи всички да качим съзнанието си на хард дискове и по този начин да станем "безсмълтни" как ще разберем, че съзнанието на човека наистина се е прехвърлило в харда?
  Предполага се, че ИИ е толкова по-умен и може да ни заблуди, че контактуваме с този човек имайки всичките му спомени и преживявания качени в харда.
  Но съзнанието дали може да бъде качвано, къдено и да е?

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "gost22":

  Лош съвет даваш. Не може се екстраполира парната машина върху роботизацията.
  И цените не могат се стабилизират, освен изкуствено. Те ще пропадат. А работните места ще намаляват, както вече става.  Примерът с кола, пред която да се движи човек и да предупреждава, е от Англия.

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "smart":

  Надали има някой запознат с такава, все още чисто умозрителна ситуация...

  Само мога да поспекулирам. И тогава, първо, "прехвърляне на съзнанието" надали се нуждае от управляващ процеса ИИ.
  Второ, какъв е мотивът на ИИ да лъже?
  Трето, съзнанието е НЕЩО, чиято най важна характеристика е непрекъснатостта. Тоест, "прехвърлянето" създава копие, но субективно оригиналът не се чувства копието. Получават се две отделни личности, всяка със собствена субективност.

  Възможна поцедура за "прехвърляне" веждам само като много бавен процес на заместване на елементите на централната нервна система с чипове или нанокомпютърни компмлекси. Така съзнанието остава непрекъснато и ти субективно не умираш в полза на твоето копие, което може и да не подозира, че оригиталът е умрял, то даже не ще се мисли за копие...

  Виж Резерват за таласъми от Клифърд Саймак например.

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#10] от "quatro_4x3":

  Поинтересувай се малко от социална история на индустриалната революция (а не да повтаряш първата дума, която си чул) и ще научиш за чуден свят на социални мъки, продължил повече от столетие. Прочети поне някое резюме на Енгелс. Или за теб Енгелс е "оня комунист там, дето бил с Маркс"?
  Това ли ти е утопичното бъдеще? Век на мъчения за огромна част от човечеството? И то ако имаме късмет. Защото може машините да създадат нови работни места, ама може и да не създадат.
  Първо трябва да се помисли за социалните проблеми, които се създават и после да викаме ура. Даже и при сегашното ниво на автоматизация, безработицата преброена по стандартите от 35-та е по-голяма от тогава. Без да има голяма депресия. Квалифицирани работници, започват да карат убер-и и да разнасят деливъру.
  Трябва да се мисли малко повече от "да ги е*а бакшишите"

 28. 28 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 692 Неутрално

  [quote#16:"smart"]Някой може ли да препоръча книгана тази тема "роботизирането на икономиката" и как ще се отрази на човека това?[/quote]

  До коментар [#16] от "smart":

  Martin Ford - Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future. http://goo.gl/eF1rWb
  Започни оттук, ако искаш, мога да дам и други. Елементарни басни за "лудитите" които ги разправя quatro_4x3 няма да му нахранят децата. Ако не е някой тийн де, който не знае за какво му говоря...

 29. 29 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 692 Неутрално
 30. 30 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":
  Хич не се и надявай това да стане в близките десетилетия.
  Ни за лични автомобили ни за таксита. Ако стане за таксита, то ще само за оптеделени отсечки и при СПЕЦИАЛНО ПОСТРОЕНИ отделни и обурудвани за тях пътни ленти. За да стане и за лични автомобили трябва да пре-застроят ЦЯЛАТА ПЪТНА ИНФРАСТУКТУРА с поне двйно повече повече от нормалните разходи.

  До коментар [#5] от "Pontif А":
  Стига дрънка глупости бе. Това на което му казваш- помагане за нови технологии- е живо шарлатанство на определени лакоми задници. А шарани винаги е имало и щш има по цялото земно кълбо.(ти си един от тях- доказано)
  Иначе за българия си прав , ама не виждам връзка с темата.


  До коментар [#6] от "enterfornone":
  Това изведнъж няма да стане. Нито скоро- както възторжено дуднат шараните тук. Просто с времето някои професии изчезват , пък други се появяват. Обществото се пренастройва,

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 31. 31 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Прави впечатление че най-възторжените ВЯРВАЩИ са тия тук , дето са ябълки на раменете вместо глави.
  И то само защото бе пуснат ЛЪЖЛИВ(пореден) слух че Епъл разработвали такъв автомобил.

  Обяснил съм в ком.30

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 32. 32 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Преди време хората са се плашили като камиона измества каруците, автоматичните станове заменят шивачките, моторните лодки заменят гребците... Е, сега почваме да автоматизираме все повече дейности и съм убеден, че обществото ще се адаптира и към това вкшючително и с промяна на начина на разпределяне на богатството. Наскоро в една статия четох как според автора в бъдеще работата може да стане привилегия, а не задължение, за да се изхранваш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK