Ford планира конкурент на Uber с изцяло автономни автомобили

Марк Фийлдс, изпълнителен директор на Ford.

© Eduardo Munoz, Reuters

Марк Фийлдс, изпълнителен директор на Ford.Ford планира да създаде конкурент на Uber с изцяло автономни автомобили. Компанията е инвестирала в 4 стартъпа, които да ѝ помагат, като целта е услугата да тръгне през 2021 г., съобщава онлайн изданието Re/Code.


Изпълнителният директор на Ford Марк Фийлдс представи плановете на компанията пред нейните служители. По време на срещата той е представил и основната част на плана, който е разделен на няколко етапа.


Фийлдс иска до 2021 г. услугата да работи, като използва автономни автомобили от четвърто ниво. Според Ford това са напълно автономни автомобили, които могат да се справят автоматично с определен набор от задачи. Това ги прави подходящи за своеобразни таксита, защото ще могат да изпълняват целия процес, без да им е нужен шофьор.
Последното, пето, ниво в плана на Ford предвижда изцяло автономни автомобили без шофьор. Засега Фийлдс не е конкретизирал повечето детайли около проекта на компанията. Затова остава неясно дали колите от 4-то ниво ще имат шофьор, който да се намесва в определени редки ситуации, или също ще бъдат самостоятелни.


Ford работи с четири стартиращи компании по развитието на проекта. Всяка от компаниите специализира в различна сфера - система за самоуправление, 3D картографиране, компютърно зрение и машинно обучение. Това са най-важните сфери в създаването на автономен автомобил.


"Някои неща ще направим сами, а други - заедно с партньори. Най-важното е да отговорим на два въпроса - къде искаме да играем и как искаме да спечелим. Ще говорим с много хора и ще има още новини по темата, когато напреднем с проекта", коментира Фийлдс пред изданието.


Преди година Фийлдс не смяташе, че услугите като Uber и Lyft са подходящи за автономни автомобили. Сега обаче е на друго мнение и смята, че са по-правилният подход, защото притежаването на такова превозно средство дълго време ще е много скъпо и това ще откаже повечето хора. За технологията обаче е важно да "трупа опит" на пътя и да се развива, затова споделените пътувания ще са добра алтернатива.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK