Алгоритъм познава кога човек е депресиран по снимките му в Instagram

Алгоритъм познава кога човек е депресиран по снимките му в Instagram

© Lucas Jackson, ReutersУчени са направили нов алгоритъм, който анализира и разпознава психическото състояние на човек по снимките му в Instagram. По този начин учените, които са от университетите в Харвард и Вермонт, могат да откриват хора, страдащи от депресия, съобщава изданието PetaPixel.


Учените вече са публикували и резултатите от проучването. Техният алгоритъм е използвал 43 950 снимки от 166 потребители, които са се съгласили да участват.


Системата изучава цветовете в снимките, мета данните към тях и израженията на лицата. В 70% от случаите тя правилно е посочила потребителите, които имат симптоми на депресия преди те да бъдат потвърдени от специалисти.
Проучването е показало, че депресираните хора често публикуват снимки предимно със сини и сиви филтри или изцяло чернобели кадри. Хората без симптоми на депресия пък най-често предпочитат по-топли и светли филтри.


Разбира се, винаги има изключения и това далеч не е единственият критерий, по който алгоритъмът преценява всеки потребител. Самите учени казват, че той няма претенцията за диагноза, а само за предварителен анализ, който да има предупредителен характер за евентуален проблем. Те смятат, че с течение на времето той ще бъде усъвършенстван и ще може да се използва като превантивен метод за проверка на психическото състояние на хората в дигиталното общество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK