НАСА ще публикува повечето си проучвания онлайн

НАСА ще публикува повечето си проучвания онлайн

© NasaНАСА пусна нов онлайн портал, в който ще публикува всички свои проучвания, които са били извършени чрез публично финансиране. Порталът е част от стратегията на НАСА да направи максимално много научна информация свободно достъпна, съобщава самата агенция.


Порталът PubSpace ще е мястото, където агенцията ще публикува всички проучвания, в които има участие и не са финансирани от частна компания. Това означава достъп както до голяма част от собствените разработки на НАСА, така и множество допълнителни материали и статии на университети, конференции и други научни институции, с които агенцията си партнира.


Проучванията ще се качват на сайта в рамките на година след тяхното първоначално публикуване. Всичко ще е достъпно напълно безплатно, като целта на портала е и да систематизира информацията и да я направи по-лесна за откриване. Агенцията се надява, че така ще стимулира както учени, така и повече любители да се запознават с изследванията и да ги анализират.


"Когато данните от нашите проучвания са по-лесно достъпни, това значително ще увеличи техния ефект. Като учени и инженери ние работим, като надграждаме вече направеното от други", коментира главният учен на НАСА Елън Стофан. Агенцията допълва, че ще продължи сътрудничеството с други научни институции, за да увеличи мащаба на портала с още повече информация.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK