Учени откриха екзопланета с вероятна кислородна атмосфера

Учени откриха екзопланета с вероятна кислородна атмосфера

© ReutersАстрономи са открили нова екзопланета, която има потенциал да бъде с кислородна атмосфера. Планетата GJ 1132b е скалиста, като вероятно има богата на кислород атмосфера и е "само" на 39 светлинни години от Земята, съобщава НАСА.


За съжаление и тази екзопланета не е подходяща за живот, дори и да има кислород. Причината е, че е много близо до звездата си и температурата на повърхността ѝ е 232 градуса по Целзий. При тази температура наличието на вода би създало парников ефект, който ще нагрее кората до такава степен, че да я превърне в океан от магма.


Все пак откритието ще е полезно на учените. Те подозират, че Венера може да е имала подобна съдба и в ранната си история да е била богата на вода, но именно парников ефект я е превърнал в толкова неприветлива за живот, колкото е днес.
Ако се потвърди, че на GJ 1132b има кислород, тя може да се окаже, че преживява същата трансформация като Венера. Тя може да стане и първата скалиста планета с кислород, която учените откриват отвъд рамките на Слънчевата система. Потвърждението на наличие на кислород може да стане с телескопите от ново поколение като Giant Magellan и James Webb Space Telescope.


Астрономите планират да използват разработения в момента модел за GJ 1132b и за други екзопланети. Това ще им помогне по-лесно да откриват други, които да са с подходящи условия за евентуално наличие на живот.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK