А, ето къде си се скрил – роботът Philae (видео)

А, ето къде си се скрил – роботът Philae (видео)

© esa.intРоботът "Филе" (Philae) стана световна знаменитост, когато през ноември успешно се спусна на комета – първото подобно постижение на космическите инженери. Но малко по-късно екипът на Европейската космическа агенция изгуби контакт с него и се отказа да го издирва.


Хипотезата на ESA бе, че "Филе" е попаднал в някоя яма, далеч от слънчева светлина, която да захранва батериите и апаратурата.


Точно на такова място го откри преди дни обикалящата около кометата 67P/Чурюмов-Герасименко сонда-майка "Розета" (Rosetta).
Снимка на заклещеният в сянката на голям камък "Филе" бе показана в края на миналата седмица, един месец преди да приключи уникалната мисия. От нея се вижда как апаратът с дължина около 1 метър е полегнал настрани и "краката" му, които трябваше да го закрепят за кометата, стърчат настрани. Сондата изглежда доста безпомощно като преобърнало се насекомо, коментират от ESA.Находката на създаденият от човешка ръка апарат, която ще продължи пътя си из космоса, бе особено вълнуваща и защото "Филе" работи на батерии само 3 дни, после изненадващо изпрати 85 секунди сигнал през юни 2015 г., когато кометата бе близо до Слънето, и през юли и "Розета" бе престанала да се "ослушва" за него.


Сега вече се знае къде точно е попаднал "Филе" и така изпратената от него информация се поставя в конкретен контекст.


Мисията наближава зрелищния си край – в края на месеца "Розета" ще се спусне към 67P/Чурюмов-Герасименко и по пътя ще снима кадри с висока резолюция, ще прави измервания и веднага ще ги изпраща към Земята. Накрая сондата-майка ще се разбие.


"Филе" изглежда е все още в състояние да събира и изпраща данни, но "Розета" остана почти без енергия, за да може да поддържа връзка с него, да събира данните и да ги препраща към учените.


Роботът е проектиран през 1993г. с идея да се спусне на съвсем друга комета - 46P/Виртанен, но избухването през 2002 г. на ракетата носител "Ариан" наложи отлагане на старта. Моментът за срещата бе пропуснат и се наложи търсене на нов обект - 67P/Чурюмов-Герасименко.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK