NASA изпраща днес сонда да донесе проба от астероид (видео)


За пръв път в историята си американската аеро-космическа агенция NASA изпраща в четвъртък вечер сонда към астероид със задача да го изследва и да опита да донесе обратно на земята парче от него.
Ако изстрелването на ракетата носител мине без проблеми около 2 часа тази нощ българско време, това ще е началото на 7-годишната мисия OSIRIS-REx (съкращение от Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer).


Целта е космическият апарат да стигне през 2020 г. до астероида Бенну – скален къс с дължина едва 500 метра. Според учените той е своеобразна капсула на времето, защото би трябвало да е от епохата на раждането на Слънчевата система преди близо 4.5 милиарда години.


В продължение на една година OSIRIS-Rex ще изследва астероида, за да събере данни от какво е съставен, как се движи през Слънчевата система и какъв е рискът той или друго подобно тяло да се блъсне един ден в Земята.


Най-атрактивната част обаче е спускането до повърхността и "всмукването" в малък контейнер на материал, който да бъде върнат при учените на нашата планета. Това ще е по-скоро прелитане покрай астероида и контакт от няколко секунди, а не реално спускане и оставане на апарат върху него.За да се извършат всички планирани измервания, OSIRIS-REx трябва да вземе поне 60 грама проба. Има възможност за няколко опита, а събраното количество може да достигне 2 кг. За да има сигурност, че данните от последващите анализи ще са достатъчно убедителни, е нужно взимането на 150 грама материал.


Доставянето му обратно на Земята е планирано за 2023 г.


Подобно нещо вече е правено, но само веднъж – през 2005 г. японската агенция JAXA спусна апарат на астероид и взе проба.


Според NASA астероидът Бенну, пътят до който е 7.2 млрд. километра, е от друг тип и е съставен от материалите от зората на Слънчевата система. Анализът му може да даде отговорна въпроси за формирането и състава на планетите, както и за възникването на живота на Земята.


За изстрелването се използва ракета Atlas V – същата, с която към Плутон бе изведена сондата New Horizons. С нея от 2002 г. насам са направени над 60 успешни изстрелвания.


Прогнозите са за 80% веротяност за добро време в четвъртък вечер, но ако има малко забавяне и в петък и събота условията не позволят старт, следващия "прозорец" е след 34 дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK