Мисията "Розета" приключва днес със спускане на кометата 67P

Мисията "Розета" приключва днес със спускане на кометата 67P

© sci.esa.intВ петък апарат на Европейската космическа агенция (ESA) ще се спусне към комета на 405 милиона километра от Земята и това ще е краят на една от най-зрелищните мисии в историята на изследването на космоса.


Има нещо символично в съвпадението на това събитие с Европейската нощ на учените, която започва тази вечер.


Сондата "Розета", която от август 2014г. обикаля около 67Р Чурюмов-Герасименко, ще получи последни команди от центъра за управление на мисията в Дармщат. Специалистите не знаят как точно ще се развият събитията - дали ще има спускане, сблъсък или рикошет към космоса.

Кометата наближава орбитата на Юпитер, отдалечавайки се от Слънцето, и соларните панели на "Розета" са събрали енергия за една последна маневра. Насочвайки се към 67Р, тя ще започне да снима и последният кадър ще бъде направен на около 15 метра от повърхността. Апаратът е на около 20 км и по пътя ще събира данни за газовете, праха, радиацията и други параметри на кометата.


Учените не са сигурни дали ще последва сравнително меко кацане, или сблъсък, но на сондата е подадена команда след това да се изключи и да не опитва повече да се свърже със Земята.


Около 40 минути след това в Дармщат ще пристигнат последните кадри.


След 6 години Чурюмов-Герасименко ще се върне отново, но мисията приключва днес. Събраните от екипа уникални данни ще се използват от специалистите десетилетия наред.


Кадър на кометата от 29 септември, заснет от 17-20 км разстояние.

Кадър на кометата от 29 септември, заснет от 17-20 км разстояние.


Изстрелването на "Розета" бе през 2004г., но подготовката отне години. Това означава не само, че за екипа това се оказва проектът на живота им, но също, че в него е вложена техника и софтуер от отминала технологична фаза.


"Този вариант за приключването на мисията е най-оптималният от гледна точка на научната ѝ стойност. Апаратът старее, много прибори вече започват да се повреждат, не стига енергията... Това е като с рок групите от 60-те и 70-те години – много от тях още обикалят на турнета, маар че вече не пеят и не свирят толкова добре. "Розета" се оттегля в пика на възможностите си", казва астрофизикът Мат Тейлър.


Той обяснява, че благодарение на орбиталния апарат и спуснатият на повърхността робот "Филе" е събрана толкова информация, че се е оформило цяло ново направление в науката – морфология на кометите.


Според него мисията е станала толкова интересна на масовата аудитория, защото е имало елемент на опасност и дързост – апаратът е изпратен към нещо, което хората дори не знаят как изглежда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK