"Скиапарели" се спусна на Марс, не се знае дали е оцелял

"Скиапарели" се спусна на Марс, не се знае дали е оцелял

© ReutersЕвропейският космически апарат "Скиапарели" (Schiaparelli) се спусна в сряда вечерта към повърхността на Марс, но близо час след операцията не е ясно дали тя е била успешна.


Не е предвидено сондата, част от съвместен проект на Европейската космическа агенция и Русия, да изпрати сигнал за потвърждение към Земята.


Орбиталниат апарат Mars Express извършва маневра за ориентиране към нашата планета, за да препредава данни от "Скиапарели". Това означава, че уредите на борда не са насочени към зоната, в която бе насочен за спускане апаратът и няма как визуално да се провери състоянието му.


От ESA обясняват, че сега ще се "прослушва" космическото пространство с индийски радиотелескоп, за да бъде засечен сигнал от тежащата около 500 кг сонда. Откриването няма да бъде бързо и вероятно ще отнеме часове, а не минути, за да се разбере, дали една от най-сложните операции в космическите полети е приключила успешно.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Бе дано е успешно кацането.Обаче това което чета ми се струва невероятно-. На планетата "Скиапарели" ще разчита на батериите си, които му дават срок до 23-ти октомври за изпълнение на научните задачи."Само толкова ли ще работи.За тази година ли става въпрос 23 октомври.

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Стискам палци, дано всичко да е наред.

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 343 Неутрално

  И на мен ми е чудно - защо батериите ще издържат само до 23 октомври 2016,защо да не може Скиапарели да излъчва сигнал?

 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  За момента, в изследванията на Марс, НАСА е поне половин век, пред всички останали.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Весело

  Тия анунаки пак са се намесили....

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 6. 6 Профил на skeptik
  skeptik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защото това е експериментална сонда. Единствената и цел е да тестват различни методи за приземяване: парашути, бустери, коркови покрития и т.н. И така когато ЕСА изпрати роувъра си към Марс (2020 г.) да може да го приземи по най-правилния начин. Те нямат парите и средствата на НАСА, така че... Затова и ще иам сигнал само до 23 октомври. Иначе Орбитъра ще си обикаля Марс и ще изслдва състава на атмосферата.

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Според "Марсиански хроники" всичко ще е наред.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#4] от "Георги":

  В момента става дума за ESA....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  В 2003 г. е имало друг полет на европейски апарат (Beagle 2) до Марс, който не е изпратил сигнали. Дълго време се е смятало, че апаратът се е разбил, но в 2015 г. той е бил видян и се е разбрало, че е кацнал успешно, но не е разгънал антената си.

 10. 10 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Защо е толкова трудно да се кацне на Марс?

  Светослав Александров. Ще успее ли утре "Скиапарели" да кацне на Марс? Този въпрос си го задаваме всеки път, когато предстои кацане на Червената планета. Представете си - през 2005 година Европейската космическа агенция (ЕКА) опитва кацане на сатурновата луна Титан... и успява от раз! Първото кацане на повърхността на комета през 2014 година също е успешно. Преди няколко години Япония успява да извърши последователни кацания на астероид със сондата "Хаябуса", а после тя се връща на Земята със събрани проби. СССР също има чудесна серия от успешни изследователски мисии до Венера през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век с кацания на повърхността и нейното заснемане.

  Когато обаче говорим за Марс, статистиката е депресираща. Всички спускаеми апарати на СССР - "Марс 2", "Марс 3", "Марс 6" и "Марс 7" са претърпели провал, макар и "Марс 6" да изпраща някои атмосферни данни при спускането, а "Марс 3" уж достига повърхността, но радиоконтактът изненадващо е преустановен секунди след това.

  Провал е и първият европейски опит за кацане - през 2003 година безследно изчезва британският апарат "Бийгъл 2" . Едва по-късно той е локализиран на снимки от "Марс Риконисънс Орбитър", на пръв поглед кацнал успешно, но не е успял да се освободи от въздушните възглавници, предпазили го от съприкосновението с повърхността.

  НАСА има доста повече успехи - "Викинг 1", "Викинг 2", "Марс Патфайндър", "Спирит", "Опортюнити", "Феникс", Кюриосити". Но и американската агенция си има своите аварии - през 1999 година е загубен спускаемият полярен изследовател "Марс Полър Лендър", както и два миниатюрни спускаеми апарата (тип импактор) "Дийп Спейс 2".

  Ако преброим всички мисии, резултатите при спускаемите апарати са 7 неуспеха спрямо 7 успеха. 50 на 50. Множеството неуспехи по отношение на изучаването на Червената планета е довело до това журналистът Доналд Неф да измисли шеговития израз "Велик Галактически Таласъм" - това е чудовище, което живее на Марс и се храни с изпратените от човечеството космически апарати. Други хора съвсем сериозно си мислят, че извънземните умишлено саботират земните опити да се достигне планетата.

  Но дали?

  Има далеч по-прозаична причина, която прави достигането на повърхността Марс изключително трудно.

  Това е тънката марсианска атмосфера.

  Кацането на повърхността на Луната, на астероид, на комета или, общо казано, на небесно тяло без съществена атмосфера, е сравнително лесно. Могат да се използват само спирачни ракетни двигатели. Кацането на планета или луна с плътна атмосфера като Венера и Титан е още по-лесно. Достатъчно е да се използва топлинен щит при първоначалното навлизане в атмосферата и парашут за по-късните етапи - и успехът е подсигурен.

  Атмосферното налягане в близост до марсианската повърхност възлиза средно на 600 паскала. Земното атмосферно налягане на височината на морското равнище е средно 101 килопаскала - т.е. атмосферното налягане на Марс е приблизително 0.6% от това на Земята. Не е възможно човек да оцелее без скафандър. Някои хора биха казали, че това е все едно вакуум, и ще сбъркат. Марс е комплексна планета, която дори има сложни метеорологични явления.

  При извършване на кацане на Марс атмосферата не може да бъде пренебрегната. Космическият апарат трябва да притежава топлинен щит, иначе ще изгори. След това може да се използва парашут, но само той няма да е достатъчен. Затова се налага да се използват сложни комплекси от топлинен щит, парашути, спирачни двигатели или омекотяващи въздушни възглавници.

  Ето как протече кацането на "Спирит" и "Опортюнити" през 2004 година - те влязоха в марсианската атмосфера със скорост 19 300 km/h. Първите четири минути от спускането бяха пасивни - използваше се само топлинен щит, който успя да забави скоростта до 1 600 km/h. Тази скорост бе все още твърде висока, а апаратите вече бяха на височина, еквивалентна на тази на пътнически самолет. Повърхността приближаваше много бързо, затова се наложи използването на паршут. Парашутът забави скоростта до 321 km/h, но и това не е достатъчно - знаете много добре какво ще стане, ако една кола се блъсне с такава скорост. На този етап от полета апаратите бяха на височина само 91 метра над повърхността. Затова се използваха допълнително ретроракети и омекотяващи възглавници.

  Сами виждате колко комплексно нещо е марсианското кацане. Не разполагате с много време. В рамките само на 6-7 минути трябва да забавите скоростта от 19 300 km/h до 0. За тези 6 минути бордовият компютър трябва да изпълни правилните команди с прецизна точност. Всяка една грешка е непростима и ще доведе до катастрофална авария. Освен това винаги ги има случайните фактори - примерно атмосферното налягане може да се окаже по-ниско от пресметнатото поради местните метеорологични условия, може да има прахова буря, а точно в момента на съприкосновението с повърхността може да попаднете на по-голям камък или кратер.

  Колкото и да се подготвят специалистите за кацането, нищо не е гарантирано. Няма спор, че екипите на "ЕкзоМарс-2016" и "Скиапарели" са направили всичко по силите си, за да подсигурят успех, но неизвестността винаги я има.

  А това си е част от тръпката да покорим и изучим Марс

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Любопитно

  БРАВО на ЕВРОПА ! За сега всичко е наред в руско-европейската мисия. "Скиапарели" се е отделил от руската платформа за кацане.
  http://vz.ru/news/2016/10/19/839019.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Дано всичко е наред, все пак кацането на Марс е трудно.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Дано да се обади. Нещо обаче нямат късмет европейците с кацанията. Орбитърите им са перфектни, явно там вече са се ошлайфали. Марс Експрес и Розета бяха невероятни мисии. Бийгъл 2 обаче не се обади от Марс. Хюйгенс имаше частичен успех от повърхността на Титан. Филе който се изгуби на кометата беше тотален неуспех и разочарование независимо че го обявиха за успех.

  Сега и тоя Скиапарели и той започва с проблеми. Стискам палци! Дано му устискат батериите докато поне прати обратно петнадесетте снимки от кацането. Иначе те друга камера нямат.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 14. 14 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 453 Весело

  "От ESA обясняват, че сега ще се "прослушва" космическото пространство с индийски радиотелескоп"

  От ESA май трябва мноого по-добре да си подбират партньорите

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Любопитно

  [quote#1:"chicago514"]На планетата "Скиапарели" ще разчита на батериите си, които му дават срок до 23-ти октомври [/quote]Срока на действие на руската платформа за кацне с руските апарати е 1 марсианска година - 1,8 земни години Те също са част от мисията

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 18 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#10:"Бай Х**"]Има далеч по-прозаична причина, която прави достигането на повърхността Марс изключително трудно. [/quote]
  Гравитацията е доста по ниска ,съответно скоростта на навлизане в атмосферата може да е също доста по ниска от земната и специален топлинен щит при съвременните материяли не мисля че е нужен.
  Атмосферата на Марс също е много рядка и парашут не върши много работа.
  Прав са да тестват, но с тия темпове къде летим, ще трябват векове. Пари за война винаги има, за какво ли не друго, а за космос и общочовешки задачи не.


 18. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1910 Весело

  До коментар [#17] от "iyu24493030":

  [quote#17:"iyu24493030"]Май свършиха удобните за снимане места в Невада[/quote]

  Когато Галилео поканил няколко важни църковни особи да погледнат през телескопа и да видят че Юпитер има четири големи спътника които се въртят около него, а не около земята те през цялото време се правели че нищо не виждат защото така им изнасяло.

  Схоластиката никога не е напускала човечеството, пък била тя католическа, комунистическа или просто конспиративна. Почва се още от Тома-неверни.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 19. 20 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  [quote#4:"Георги"]За момента, в изследванията на Марс, НАСА е поне половин век, пред всички останали. [/quote]

  Ще видим капсулата на Спейс Екс само след 2 години. Технология, която позволява неограничено тегло на товара. Последното кацане на НАСА използваше технологията летящ кран, която има ограничение до около 1 тон. Толкова тежи Кюриозити. НАСА разработва голям парашут за още по- тежки товари, но при последният тест над Хавай парашута им се скъса. Говорим за огромен парашут, с размери не тествани досега.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 20. 21 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#4:"Георги"]

  За момента, в изследванията на Марс, НАСА е поне половин век, пред всички останали. [/quote]
  И какво ни топли това, след като;
  N.A.S.A - по значение и държание отговаря на:
  Never A Straight Answer

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 21. 22 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  [quote#15:"dark'star"]Срока на действие на руската платформа за кацне с руските апарати е 1 марсианска година - 1,8 земни години[/quote]
  Кога в човешката история се е случвало руска платформа да кацне на Марс, че и да издържи две години или почнахме вече да си разказваме сънищата?

 22. 23 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#14:"Karla Hanneman"]От ESA май трябва мноого по-добре да си подбират партньорите[/quote]
  Преди да се пробваш с внушенията, е добре да влезнеш в част за ролята на участниците в мисията. Факта, че "Скиапарели" е стигнал до червената планета показва, че "партньорите" са си свършили работата.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 23. 24 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Кацнала е.Оцеляла е.Знае се вече!

 24. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Весело

  [quote#22:"Птеродактил"]Кога в човешката история се е случвало руска платформа да кацне на Марс,[/quote] Първите обекти, успешно приземили се на повърхността на планетата, са съветските сонди Марс 2 и Марс 3 от програма Марс. Изстреляни са през 1971 г. Други въпроси ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 26 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Похитили са го извънземните

 26. 28 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#17] от "iyu24493030":
  Под леглото ви живее таласъм, през ВиК мрежата АНС ви следи, кучето на съседът ви е робот от Малка Мечка Тета, а жена ви е прабаба на Леа подЮргана
  Честно, как може да сте толкова тъп

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 27. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 944 Неутрално

  ,,Не е предвидено сондата, част от съвместен
  проект на Европейската космическа агенция и
  Русия, да изпрати сигнал за потвърждение към
  Земята.,,
  Това е несериозно !!!

 28. 30 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Дано успеят.Това е изключително важна за европейската космическа общност мисия и ще е много разочароващо, ако апарата е попаднал в неподходящ за радиовръзка ландшафт или е аварирал тежко.

 29. 31 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  [quote#25:"dark'star"]Първите обекти, успешно приземили се на повърхността на планетата, са съветските сонди Марс 2 и Марс 3 от програма Марс. Изстреляни са през 1971 г[/quote]
  Аха, ти знаеш ли какво е било това "приземяване" - по сегашните разбирания хората го наричат разбиване. Та руските сонди се РАЗБИВАТ не повърхността на Марс:
  Ето ти от руската википедия, надявам се знаеш какво означава "разбился":


  "Спускаемый аппарат Марса-2 был отстыкован 27 ноября 1971 года когда АМС подлетала к планете, до торможения орбитальной станции и перехода её на орбиту спутника Марса. Перед отделением спускаемого аппарата бортовая ЭВМ из-за программной ошибки сработала неправильно. В результате этого в спускаемый аппарат были введены ошибочные установки, предусматривающие нерасчетную ориентацию станции перед отделением. Через 15 мин после отделения на спускаемом аппарате включилась твердотопливная двигательная установка, которая все-таки обеспечила перевод спускаемого аппарата на траекторию попадания на Марс. Однако угол входа в атмосферу оказался больше расчетного. Спускаемый аппарат слишком круто вошел в марсианскую атмосферу, из-за чего не успел затормозить на этапе аэродинамического спуска. Парашютная система в таких условиях спуска была неэффективной, и спускаемый аппарат, пройдя сквозь атмосферу планеты, разбился о поверхность Марса в точке с координатами 4° с .ш. и 47° з.д."

 30. 32 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Весело

  [quote#25:"dark'star"]съветските сонди Марс 2 и Марс 3 от програма Марс.[/quote]

  Марс 2 катастрофира на повърхността на Марс, Марс 3 работи всичко на всичко 14 секунди и е открита от руснаци на карта на Гугъл за Марс създадена по снимки на апарат на американската НАСА.

  Това всичкото, 1971 година, в твоята първа младост.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  По Туитър току що, в близките няколко часа ще търсят сондата с апарата на НАСА, MRO (Mars Reconnaissance Orbiter)

  https://twitter.com/esaoperations/status/788790577768923136

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 32. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Весело

  [quote#31:"Птеродактил"]Аха, ти знаеш ли какво е било това "приземяване" - по сегашните разбирания хората го наричат разбиване. [/quote]

  За Таню, приземяване означава чугуна от който е направена сондата да е на повърхността, нищо, че ще е раздробен на малки парчета при кацането.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 35 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#29] от "valtoro":

  Не е несериозно. При 500 кг. товар и батерия, която да издържи до 23 октомври е логично Скиапарели да бъде засечена от някои от спътниците на Марс, Сондата да извърши мисията си, да предаде събраните данни на спътник и той да ги ретранслира с по-голяма мощност до земята.
  Според това, което чета в проекта са се включили всички, които имат мисии в околността и Китай, Япония, Индия, Америка.
  Като махнем пропагандата остава само сътрудничеството на всички за изследванията на близкото космическо пространство, планети и т.н.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 34. 36 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  [quote#35:"serafin"]Според това, което чета в проекта са се включили всички, които имат мисии в околността и Китай, Япония, Индия, Америка.[/quote]

  [quote#33:"Realist"]По Туитър току що, в близките няколко часа ще търсят сондата с апарата на НАСА, MRO (Mars Reconnaissance Orbiter)[/quote]

  От Индия и от MRO може да се приеме сигнал сега, явно имаме стандартизиран протокол за Марс

 35. 37 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  [quote#36:"."]От Индия и от MRO може да се приеме сигнал сега, явно имаме стандартизиран протокол за Марс [/quote]

  MRO е апарат, който освен всичкото останало е и ретранслатор. Примерно, той осъществява връзката със земята на ровърите на повърхността. Той е част от системата на НАСА за комуникация в дълбокият космос. Антената която получава информацията може да е в Европа, Индия, Австралия, или централата на JPL в Калифорния.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 38 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#11:"dark'star"]За сега всичко е наред в руско-европейската мисия. [/quote]
  Това е лъжа. Мисията е само руска! Както победата над Хитлер. Какви европейци, какви пет рубли!

  #KOЙ номинира бокова!
 37. 39 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Не пшшете неинформирани - кацане в истинския смисъл на Титан не е имало Мисията е основно на НАСА, в сътрудничество с ЕКА и ИКА- апарата Касини (орбитален, маса 5 250 кг, работи и до днес, вече12 години, ще се самоунищожи през 1017) на НАСА спусна с парашут малкият модул Хюйгенс (спускаем апарат, 350 кг), на ЕКА, ИКА, които премина през атмосферата и достигна! до повърхността за около 1 час. Събрана е ценна информация за атмосферата на Титан, вкл снимки по време на спускането. Касини ще работи 13! години

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 38. 40 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  А иначе, да мисията е САМО руска. Да здравствует.
  Изглежда заради това отива към провал (както винаги при всичко свързано с руската техника)

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 39. 41 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  дали една от най-сложните операции в космическите полети е приключила успешно.
  ...................
  Абе, ясно е на всеки, че ако проработи, то ще е благодарение на участието на
  Россия.
  Ако се скапи, заради европейците ще е, да знаеш.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 42 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  [quote#10:"Бай Х**"]Сами виждате колко комплексно нещо е марсианското кацане.[/quote]

  Нека да припомним, 7 минути терор, кацането което Кюриозити извърши през 2012-та година:

  https://www.youtube.com/watch?v=OHwUrxzrvtg

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 41. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  Ще почакаме да видим резултатите ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 44 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Скиапарели" се спусна на Марс, не се знае дали е оцелял?!

  Това е защото комуникациите ни не са на нужното ниво - никоя високо развита цивилизация (освен нашата) не използва електромагнитни вълни за космически комуникации!!!
  [quote#20:"Realist"]Ще видим капсулата на Спейс Екс само след 2 години. Технология, която позволява неограничено тегло на товара. [/quote]
  Тя тази технология (ако се основава на антигравитация) и ако са я усвоили правилно има много повече възможности?!!!!

 43. 45 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Други въпроси ?'.............
  ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Аз имам въпрос:
  - Русия ли е единствената страна засега , успяла да изпрати марсоход на дъното на Тихия океан??
  Това е голям успех!! Нали??

 44. 46 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Щом участва и Русия в проекта, значи всичко вече е приключило. Апаратът е тотално мъртъв, батериите не са свързани правилно, водката в кондензаторите се е изпарила, спойките са леко "студени", базата рече "Наздоровие!"...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 45. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#24] от "jelev_jelqzko":

  Браво! Една положителна новина

  Panta rhei....
 46. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1993 Разстроено

  [quote#45:"Николай_1"]Това е голям успех!! Нали??[/quote]Всяка държава има в космоса има и успехи ... има и провали. Да изброявам ли провали кой къде какво е изпратил ? Хич не е весело ... особено когато и български апарати са загубени

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 49 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Кратък разбой на ситуацията. Руснаците доставиха ЕкзоМарс на орбита. После европейският модул загоря в марсианската атмосфера. Което само показва колко негодно е нещо, когато бъде замислено и възпроизведено от евробюджетни средства, минало през евробюрокрацията за одобрение и конструирано от известен брой неопитни, но може би титуловани, може би "учени".

  мурзилка
 48. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3223 Весело

  [quote#49:"Маршалов"]минало през евробюрокрацията за одобрение и конструирано от известен брой неопитни, но може би титуловани, може би "учени".[/quote]

  Все пак, кой друг може да изпрати марсианска сонда в марианската падина, Нема толкова безаналогови учени като руските!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK