Европейската сонда на Марс мълчи, в ESA се опасяват от най-лошото

Рисунка, който илюстрира как би трябвало да изглежда успешното спускане на апарата на Марс. Встрани е парашутът, забавил скоростта му в рядката атмосфера.

© Reuters

Рисунка, който илюстрира как би трябвало да изглежда успешното спускане на апарата на Марс. Встрани е парашутът, забавил скоростта му в рядката атмосфера.Двигателите, които трябваше да забавят апарата "Скиапарели" в последните метри от спускането му на Марс, са работили по-кратко от планираното. Това кара специалистите от Европейската космическа агенция (ESA) да се опасяват от най-лошото – тежкият почти 600 кг робот се е разбил.


Спускането в сряда отне по-малко от 6 минути и трябваше сондата да се забави от 21 000 км/ч на под 5 м/сек., за да бъде успешен едва вторият опит на европейски учени да изпратят изследователски уреди на повърхността на Червената планета.


След като изтече времето за спускане, настъпи мълчание и до момента "Скиапарели" не е изпратил сигнал, потвърждаващ, че всичко е наред и е готов да изпълни мисията си. Андреа Акомацо, ръководител на операциите в ESA, заяви пред журналисти, че орбитални апарати са минали два пъти над района, където би трябвало да е лъскавият диск, но "Скиапарели" мълчи.
Последният сигнал е 50 секунди преди планираното достигане на повърхността.


Ако се потвърди най-лошото, това ще е повторение на неуспеха на британците с Beagle 2, изпратен от орбиталния апарат Mars Express през 2003г. Той достигна здрав повърхността, но не успял да разгъне соларните си панели на Марс. "Скиапарели" може дори да не е приключил успешно спускането.


Копие на "Скиапарели" с дюзите (на преден план) на устройството, което трябваше да забави падането в последните секунди.

© Reuters

Копие на "Скиапарели" с дюзите (на преден план) на устройството, което трябваше да забави падането в последните секунди.


Така ще се потвърди и тоталното господство на американците в мисиите до Марс.


NASA остава единствената агенция, успяла да спусне робот на повърхността на планетата и да получи научна информация от него.


СССР първи спусна сондата си "Марс 3" през декември 1973 г., но тя работи само 14.3 секунди и изпрати изображение, което и до днес не е разшифровано.


Американците получиха първи ясен кадър на повърхността, изпратен през 1976 г. от мисията им Viking. След това NASA още 6 пъти успешно е спускала свои апарати на Марс.


Апаратът има енергия само за няколко дни.

© Reuters

Апаратът има енергия само за няколко дни.


"Скиапарели" е част от програмата ExoMars, изпълнявана съвместно с Русия. Целта е да се събере информация по време на спускането за евентуално изпращане на подвижен робот около 2020 г.


Засега успешна е само орбиталната мисия с апарата Trace Gas Orbiter.


Акумулаторите на "Скиапарели" ще се изчерпят след няколко дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK