Видео: Най-възрастната жена астронавт се качи на Международната космическа станция


Най-възрастната жена астронавт на света стъпи за трети път на Международната космическа станция.
56-годишната Пеги Уитсън ще счупи още няколко космически рекорда по време на мисията си – тя бе първата жена, която оглавяваше МКС по време на предишната си мисия през 2007 г., а сега отново ще ръководи екипа на астронавтите там. Тя е и жената, прекарала най-дълго време в "космически разходки" извън станцията – 39 часа и 46 минути.


Възможно е със сегашния си престой Уитсън да подобри американския рекорд за най-дълго прекарано време в Космоса, който досега бе държан от Джеф Уилямс с неговите 534 дни. Засега тя има 377 дни от предишните си две мисии.


Постижението на Генадий Падалка, който преживя 879 дни извън Земята, остава ненадминато.


Най-възрастният мъж, бил в Космоса, е астронавтът Джон Глен, който пътува там на 77-годишна възраст през октомври 1998 г.


Уитсън, заедно с колегите си Олег Новицки и Тома Пескет, се присъединява към Робърт Кимбро, Андрей Борисенко и Сергей Рижиков.


Фотогалерия: 186 дни на борда на Международната космическа станция >

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK