За седмица 42 хил. IP адреса в България са жертва на кибератаки, сред най-атакуваните е Перник

За седмица 42 хил. IP адреса в България са жертва на кибератаки, сред най-атакуваните е Перник

© Георги КожухаровПоследните проучвания на "Майкрософт" (Microsoft) и ИТ анализатори в областта на сигурността и кибер атаките показват, че потребителите, организациите и правителствата в световен мащаб са по-уязвими отвсякога. Кибер атаките включват "превземане" на устройства, кражба на лични данни, разпространение на спам, фишинг измами и атаки на банкови сметки.


Според Microsoft, това е глобален проблем, който засяга


над 1 милион души всеки ден, а 12 човека стават жертва на кибер измами всяка секунда.
Според компанията България не прави изключение от останалия свят и по нейни данни само в рамките на септември 2016 г. онлайн потребителите в страната са били подложени на повече от 10 атаки, сред които най-много поражения са нанесли Conficker (ботнет заплаха от т.нар. "червеи", които засягат важни Windows услуги и софтуера за защита, като "изтеглят" файлове и активират зловреден код на компютъра при споделянето им - бел.ред.), Bladabindi&Jenxcuc (зловреден софтуер, който използва Dynamic DNS за команди, и включва кражба на пароли и лични данни - бел.ред.) и Dorkbot (кибер атака, която цели финансови измами - бел.ред.).


Анализът на отдела по "Сигурност" на Microsoft показва, че за периода 28 ноември – 4 декември 2016 г. българските градове с най-голям ръст на кибер атаките са София, Варна и Пловдив, следвани от Перник и Бургас.


Средният брой уникални IP адреси, пострадали от кибер престъпения у нас за изследвания период, са близо 6 хиляди на ден.Кибер престъпленията костват над 400 милиарда щатски долари загуба годишно за световната икономика, посочва компанията. През 2015 г. повече от 1 милиард архиви с лична информация са били откраднати или изгубени след пробиви в базите данни. Освен финансовите загуби обаче компаниите могат да пострадат и от уронване на престижа и загуба на доверие от клиентите.


Докладът Microsoft Security Intelligence Report анализира заплахите, слабите места и зловредния софтуер на базата на данни от интернет доставчици и над 600 милиона компютъра по света. Последното проучване, което обхваща периода между юли и декември 2015 г., показва, че


през втората половина на 2015 г. рисковете за организациите са скочили с 9.4% спрямо първите шест месеца.


От 2008 г. насам компанията заедно със своите партньори се фокусира върху защитата на потребителите от разнообразни заплахи като:


- опасен софтуер;
- ботнетове - мрежа от софтуерни приложения или компютри, които работят в автономен режим и имат за цел кражба на лични данни;
- кражба на интелектуална собственост, включително пиратски софтуер, както и връзката между пиратството и зловредния софтуер;
- онлайн злоупотреба с деца и измами от фалшиви центрове за техническа поддръжка.

"В Microsoft вярваме, че


потребителите и бизнеса трябва да се насочат към облачни услуги


и решения, които предлагат високо ниво на защита. Нашата мисия е да помогнем на потребителите и компаниите по света да постигат повече и един от начините да го направим е като ги защитаваме от рисковете", коментира Уве Расмунсен, юридически съветник "Кибер престъпления" в Майкрософт за района на Европа, Близкия Изток и Африка.

Едно от основните последствия от развитието на технологиите и софтуера е, че въпросът за кибер сигурността става все по-важен за организациите в световен мащаб. По данни на BSA причината за това е, че през 2015 г. са открити 430 милиона нови вида зловреден софтуер, което е с 36% повече в сравнение с 2014 г. Компаниите се сблъскват с атаки от опасен софтуер на всеки 7 минути.
Като първа стъпка към защита от кибер атаки


бизнесът трябва да знае какво се намира във вътрешните им ИТ мрежи,


да е сигурен, че софтуерът, който се използва е оригинален и лицензиран. Това е от огромно значение, защото съществува пряка връзка между зловредния софтуер и пиратските, и нелицензирани продукти. Според тазгодишното проучване Global Software Survey сред потребители, ИТ мениджъри и компании, въпреки че има яснота за рисковете, броят на организациите, които използват пиратски софтуер е тревожно голям. Детайли от изследването показват, че 60% от служителите са силно загрижени от загубата на данни и са посочили този риск като важна причина да използват напълно лицензиран софтуер по време на работа. Изненадващото е обаче, че тези притеснения не спират опасните практики.


Изключително важно е всяка организация да е наясно какъв софтуер се използва от служителите й, посочва анализът. Междувременно ИТ директори споделят, че 15% от служителите инсталират самостоятелно софтуер на работните си компютри. На практика се оказва, че този процент е двойно по-висок. Изследването показва, че 39% от инсталирания софтуер в глобален мащаб е нелицензиран. Според проучването


25% от компаниите в областта на банкирането, застраховането и сигурността в света използват нелицензиран софтуер.


Последното издание на Internet Security Threat Report на Symantec сочи, че през 2015 г. дневно са били създавани над 1 милион нови заплахи, а 65% от кибер атаките са засегнали малки и средни фирми. Малкият и среден бизнес разполага с по-малки бюджети и имплементирането на успешни практики за защита се случва по-бавно, същевременно финансовите загуби могат да са много големи.

Според IDC, търсенето на програми за управление на ИТ активи ще продължи да нараства в следствие на преминаването на компаниите от традиционни бизнес модели към виртуална и облачна архитектура.


Изследователската агенция е на мнение, че през 2015 г. пазарът за тези решения е увеличен със 7%. Прогнозите са до 2020 г. той да отбележи годишен растеж от 8.4% за периода.

Ключови думи към статията:

Назаем от ...

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  "39% от инсталирания софтуер в глобален мащаб е нелицензиран и 25% от компаниите в областта на банкирането, застраховането и сигурността в света използват нелицензиран софтуер."

  Това също си е чиста кражба!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  [quote#1:"neut"]25% от компаниите в областта на банкирането, застраховането и сигурността в света използват нелицензиран софтуер.[/quote]
  Сакън, ако корпорациите плащаха за лицензиран софтуер разходите щяха да са им по-големи от плащането на данъци които и без това си ги спестяват!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Атаките най-често са китайски, атакуват се ДВР-ри, естествено китайски. След това и цялата вътрешна мрежа - съдържание, разплащания, пароли.

  agent
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Весело

  "сред най-атакуваните е Перник"
  защото там са най-престижните университети

  подпис
 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 644 Неутрално

  В Перник има ли ай-пи адреси?

 6. 6 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Майкрософт удобно премълчава, че неговата операционна система е най-уязвима на атаки. Нека достигнат нивото на сигурност на мак и линукс и с това най-много ще допринесат за драстично намаление на щетите от атаки!

  Мърфи е оптимист!
 7. 7 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#5] от "galapagas":

  да. с винкелов протокол

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#4:"Иван К"]"сред най-атакуваните е Перник"
  защото там са най-престижните университети[/quote]
  Не, там демокрацията процъфтява най много а освен това е и градът който индустриалния капитал превърна в един малък Цюрих. И му завиждат враговете на свободния свят. Те преди това и земетресение му спретнаха.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 996 Неутрално

  - Ало, обаждаме се от Перник...
  - Ама моля ви се, защо веднага заплашвате?!

 11. 11 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 303 Весело

  Кметът на Перник призова хакерските атаки да бъдат неутрализирани и по улицата се появиха граждански патрули, снабдени с метални тръби.

  slivizasmet.blogspot.com
 12. 12 Профил на rainmaker
  rainmaker
  Рейтинг: 229 Весело

  Не се притеснявайте, Я.К. бди над нас

 13. 13 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Платено съобщение!!!!!инак са пълни глупости ,някой да прочете тва и да си сложи 10 -ката....

  Долу рушистите и фашистите
 14. 14 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Рекламна статия. Плашат, плашат /уж информират/ и после идват като спасители да ни продават "решения". Доста неприятно изглежда. Още по-смешно е призива за облачните услуги. Няма нужда да си правят труда да те хакват. Доброволно им даваш информацията си. хахах ох, мамини сладки фирмички, ще имате тайни от хамериканците. Не може така, веднага в облака.

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  От майкрософт да бяха направили свестна антивирусна, интегрирана в уиндоус! За тях ще е много лесно! Прекалено голяма компания с огромен опит! Но не ги е грижа за клиента и дали има вируси! Пък и нали клиентите тряя си дадат парите за антивирустни на други фирми?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#8] от "Каишков - Системен нарушител":

  Всъщност Перник е типичен соц град. Не знам дали му заивждат, ама със сигурност за твоя акъл няма кой да ти завижда.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 17. 17 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#1:"neut"]Това също си е чиста кражба! [/quote]


  ...която вижда се излиза доста скъпо на крадците! Облачната услуга на Майкрософт "OneDrive" е един от най-сигурните начини за защита на лична информация! Съхранението на потребителски имена и пароли там е по сигурно, дори от където и да било в персоналното РС. А ползването на лицензиран софтуер за компютри и лаптопове, трябва да започне задължително от операционната система! Излишно е да се казва, че когато се купува нов компютър или лаптоп, на него трябва да бъде инсталирана ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оригинална, лицензирана ОС - днес това е Windows 10. Ако се инсталира ОС менте, проблемите рано или късно ще се появят...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  [quote#6:"султана глаушева"]Майкрософт удобно премълчава, че неговата операционна система е най-уязвима на атаки.[/quote]

  Майкрософт нищо не премълчава. Напротив, в Windows 10 има интегриран антивирусен софтуер, който се подържа онлайн ежедневно! 93 % компютрите в света са с Windows! И от това не може да се избяга, защото най-големите потрeбителски програми са разработени за Windows! Линукс и Андроид са системи с отворен код, предназначени за свободна употреба и малки устройства, които можеш да ползваш с малки изключения само за игри и интернет!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2274 Весело

  [quote#16:"deutschwagen"]Всъщност Перник е типичен соц град.[/quote]

  До коментар [#16] от "deutschwagen":

  От цяла България в Перник гласуваха най-много избиратели за цар Симеон! И то с много голяма разлика в сравнение с всички други населени места. Та по-правилно е да се каже,че е монархически. И дори аристократичен.

  Виц по темата.

  Онлайн чат в Русия "Въпроси към президента"
  Анонимен:"Владимир Владимирович,на вас не ви ли омръзна да отговаряте на анонимни въпроси?"
  Путин:"Специално за Алексей Георгиевич,IP 245.661.670,гр.Владивосток,ул."Първомайская"4,вход 2,етаж 3,ап.67 отговарям:"Не,не ми омръзна."

 20. 20 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Иххх..Султана Глаушева и от софтуер разбирала....

 21. 21 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#20] от "eurogi":

  Ми къ мислиш ти?!

  chavo64
 22. 22 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#17] от "Rim":

  Що па ще си инсталираме уиндоус? Не мое ли Линукс?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 23. 23 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rim":

  Личи си че не си ползвал операционно системи базирани на ЮНИКС

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1778 Весело

  [quote#22:"zuk_trombon"]Що па ще си инсталираме уиндоус? Не мое ли Линукс?[/quote]

  "Мое"! Всеки да слага това, което му върши работа.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 277 Весело

  [quote#22:"zuk_trombon"]Що па ще си инсталираме уиндоус? [/quote]
  За да моем да влезем в статистиката, например като 42001-ви IP адрес жертва ....

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 26. 26 Профил на Костовист
  Костовист
  Рейтинг: 229 Неутрално
 27. 27 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Когато зарежете Microsoft, всичкият ви софтуер ще е лицензиран, само че под open source лицензи. Това важи най-вече за държавната администрация!

 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rim":

  Откъм игри мога да ти кажа, че много от тях виждат зор на линукс. Масовият геймър има уиндоус, тия с линукс изобщо не са в таргет групата на повечето компании.

 29. 29 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  КОмандате умря....сега кой е срещу либералните ентусиасти?

 30. 31 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 632 Весело

  [quote#5:"galapagas"]В Перник има ли ай-пи адреси?[/quote]


  Има. Но атаката не е заради това, а защото в Перник всичкия софтуеар е легален (лицензиран), и изобщо не е тунингован...

  То не само в Перник де, ама това е друга тема...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 31. 32 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  То и Царо е една стока. Но аз имах предвид не като нагласи, а като визията на самия град.


  [quote#19:"deaf"]Путин:"Специално за Алексей Георгиевич,IP 245.661.670,гр.Владивосток,ул."Първомайская"4,вход 2,етаж 3,ап.67 отговарям:"Не,не ми омръзна."[/quote]


  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 32. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Тия хакери ако знаят какво ги очаква, ако
  перничани ги добарат няма да пипнат
  повече компютър !!!

 33. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Коледна жътва за клиенти (нелицензиран софтуер) и данни (облачни услуги)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Любопитно

  секи 4ти км

  Квой туй open source?
  Секи ръчка и убягва атгаворность?

  До коментар [#27] от "shiriru":

  Когато зарежете Microsoft, всичкият ви софтуер ще е лицензиран, само че под open source лицензи. Това важи най-вече за държавната администрация!

 35. 36 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От сигурни източници зная , че нощем Путин не спи а хакерски атакува главно Перник. Кремъл главен враг на Пернишката селищна система.

 36. 37 Профил на mozo
  mozo
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "chepokalipsis":

  Не думай. От пет години съм на Linux и съм забравил за бозата Windows. Нямам никаква нужда от нея. Вече има над 3000 игри за Linux само в Steam. Около 90% от игрите за Виндовс успявам да си ги подкарам с Wine. Хайде стига сме повтаряли като папагали разни неистини, които се препредават като градски легенди. На поне едно 90% от хората Windows не им е нужен, просто не го знаят.

  А статията е долна реклама на майкрософтските боклуци.

 37. 38 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Как си личи и колко е грозно когато се пишат поръчкови статии....
  Пълни глупости, поне началото , че по натам не четох.
  С такива писаници МС постигат точно обратния ефект.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 38. 39 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  в днешно време е доста трудно да се сметне колко точно лиценза ползва някоя по-голяма компания, кои са виртуални, кои могат да се инсталират на една, кои на повече машини, кои са дошли с хардуер и могат или не могат да се ъпгрейдват или даунгрейдват, колко се ползват временно за някакъв проект с trail лиценз. реално идват веднъж годишно, правят някакъв анализ и си измислят число, което предполагат, че дадена компания би платила и така се случва лицензирането.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 39. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Хахаха, Майкрософт направили проучване и установили, че... обикновените потребители, тоест техния софтуер бил уязвим. И въпреки това се оплакват, че хората не искали да си платят за него.

 40. 41 Профил на floorjansen
  floorjansen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Rim": Това изобщо не е така. От повече от година ползвам Линукс на компютрите вкъщи, както и все повече потребители започват да го правят. Малко хора знаят, че Андроид е вид Линукс. Препоръчвам на всеки, нежелаещ да му се лепват вирусчета, попапс и да му хакват фейсбука разни хакерчета. Малко е трудно да започнеш наново да се учиш, но за сметка на това е сигурно и не е трудно, нямаш антивирусна да ти тежи, изобщо не се притесняваш, че ще ти се лепне нещо някъде си, всичко е безплатно. Това е бъдещето, всичко казано в статията е само за Уиндоус!!!

 41. 42 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 277 Весело

  [quote#37:"mozo"]А статията е долна реклама на майкрософтските боклуци. [/quote]
  Моля, моля! Продуктово позициониране в медиите му казват сега!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK