За седмица 42 хил. IP адреса в България са жертва на кибератаки, сред най-атакуваните е Перник

За седмица 42 хил. IP адреса в България са жертва на кибератаки, сред най-атакуваните е Перник

© Георги КожухаровПоследните проучвания на "Майкрософт" (Microsoft) и ИТ анализатори в областта на сигурността и кибер атаките показват, че потребителите, организациите и правителствата в световен мащаб са по-уязвими отвсякога. Кибер атаките включват "превземане" на устройства, кражба на лични данни, разпространение на спам, фишинг измами и атаки на банкови сметки.


Според Microsoft, това е глобален проблем, който засяга


над 1 милион души всеки ден, а 12 човека стават жертва на кибер измами всяка секунда.
Според компанията България не прави изключение от останалия свят и по нейни данни само в рамките на септември 2016 г. онлайн потребителите в страната са били подложени на повече от 10 атаки, сред които най-много поражения са нанесли Conficker (ботнет заплаха от т.нар. "червеи", които засягат важни Windows услуги и софтуера за защита, като "изтеглят" файлове и активират зловреден код на компютъра при споделянето им - бел.ред.), Bladabindi&Jenxcuc (зловреден софтуер, който използва Dynamic DNS за команди, и включва кражба на пароли и лични данни - бел.ред.) и Dorkbot (кибер атака, която цели финансови измами - бел.ред.).


Анализът на отдела по "Сигурност" на Microsoft показва, че за периода 28 ноември – 4 декември 2016 г. българските градове с най-голям ръст на кибер атаките са София, Варна и Пловдив, следвани от Перник и Бургас.


Средният брой уникални IP адреси, пострадали от кибер престъпения у нас за изследвания период, са близо 6 хиляди на ден.Кибер престъпленията костват над 400 милиарда щатски долари загуба годишно за световната икономика, посочва компанията. През 2015 г. повече от 1 милиард архиви с лична информация са били откраднати или изгубени след пробиви в базите данни. Освен финансовите загуби обаче компаниите могат да пострадат и от уронване на престижа и загуба на доверие от клиентите.


Докладът Microsoft Security Intelligence Report анализира заплахите, слабите места и зловредния софтуер на базата на данни от интернет доставчици и над 600 милиона компютъра по света. Последното проучване, което обхваща периода между юли и декември 2015 г., показва, че


през втората половина на 2015 г. рисковете за организациите са скочили с 9.4% спрямо първите шест месеца.


От 2008 г. насам компанията заедно със своите партньори се фокусира върху защитата на потребителите от разнообразни заплахи като:


- опасен софтуер;
- ботнетове - мрежа от софтуерни приложения или компютри, които работят в автономен режим и имат за цел кражба на лични данни;
- кражба на интелектуална собственост, включително пиратски софтуер, както и връзката между пиратството и зловредния софтуер;
- онлайн злоупотреба с деца и измами от фалшиви центрове за техническа поддръжка.

"В Microsoft вярваме, че


потребителите и бизнеса трябва да се насочат към облачни услуги


и решения, които предлагат високо ниво на защита. Нашата мисия е да помогнем на потребителите и компаниите по света да постигат повече и един от начините да го направим е като ги защитаваме от рисковете", коментира Уве Расмунсен, юридически съветник "Кибер престъпления" в Майкрософт за района на Европа, Близкия Изток и Африка.

Едно от основните последствия от развитието на технологиите и софтуера е, че въпросът за кибер сигурността става все по-важен за организациите в световен мащаб. По данни на BSA причината за това е, че през 2015 г. са открити 430 милиона нови вида зловреден софтуер, което е с 36% повече в сравнение с 2014 г. Компаниите се сблъскват с атаки от опасен софтуер на всеки 7 минути.
Като първа стъпка към защита от кибер атаки


бизнесът трябва да знае какво се намира във вътрешните им ИТ мрежи,


да е сигурен, че софтуерът, който се използва е оригинален и лицензиран. Това е от огромно значение, защото съществува пряка връзка между зловредния софтуер и пиратските, и нелицензирани продукти. Според тазгодишното проучване Global Software Survey сред потребители, ИТ мениджъри и компании, въпреки че има яснота за рисковете, броят на организациите, които използват пиратски софтуер е тревожно голям. Детайли от изследването показват, че 60% от служителите са силно загрижени от загубата на данни и са посочили този риск като важна причина да използват напълно лицензиран софтуер по време на работа. Изненадващото е обаче, че тези притеснения не спират опасните практики.


Изключително важно е всяка организация да е наясно какъв софтуер се използва от служителите й, посочва анализът. Междувременно ИТ директори споделят, че 15% от служителите инсталират самостоятелно софтуер на работните си компютри. На практика се оказва, че този процент е двойно по-висок. Изследването показва, че 39% от инсталирания софтуер в глобален мащаб е нелицензиран. Според проучването


25% от компаниите в областта на банкирането, застраховането и сигурността в света използват нелицензиран софтуер.


Последното издание на Internet Security Threat Report на Symantec сочи, че през 2015 г. дневно са били създавани над 1 милион нови заплахи, а 65% от кибер атаките са засегнали малки и средни фирми. Малкият и среден бизнес разполага с по-малки бюджети и имплементирането на успешни практики за защита се случва по-бавно, същевременно финансовите загуби могат да са много големи.

Според IDC, търсенето на програми за управление на ИТ активи ще продължи да нараства в следствие на преминаването на компаниите от традиционни бизнес модели към виртуална и облачна архитектура.


Изследователската агенция е на мнение, че през 2015 г. пазарът за тези решения е увеличен със 7%. Прогнозите са до 2020 г. той да отбележи годишен растеж от 8.4% за периода.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK