Не, "Фейсбук" няма да направи всички снимки публични от утре

Не, "Фейсбук" няма да направи всички снимки публични от утре

© В© Dado Ruvic / Reuters, ReutersКраен срок утре!!!
Всичко, което сте публикували, ще стане публично от утре. Дори съобщенията, които са били изтрити или непозволените снимки. Нищо не струва да се направи просто копие и да се постави, тъй като превенцията е винаги за предпочитане. От канал 13 са говорили за промяната в политиката за поверителност на facebook.
Аз НЕ ДАВАМ на facebook или всякакви образувания, свързани с facebook, разрешение за използване на моите снимки, информация, съобщения или публикации, както минали, така и бъдещи. С това изявление давам известие на facebook, че е строго забранено да разкрива, копира, разпространява или да предприема всякакво друго действие срещу мен въз основа на този профил и/или съдържанието му. Съдържанието на този профил е лично и информацията е поверителна. Нарушаването на неприкосновеността на личното пространство може да бъде наказано от закона (UCC 1-308-1 1 308-103 и Римския статут). Бележка: Фейсбук сега е публичен субект. Всички членове трябва да публикуват една бележка като тази. Ако предпочиташ, можеш да копираш и поставиш тази версия. Ако не публикуваш подобно изявление поне веднъж, ще бъде технически позволено използването на твоите снимки, както и съдържащите се информации в аргументите на състоянието на профила. Не споделяй, а копирай и постави, за да си в безопасност.


Това съобщение се разпространява отново във "Фейсбук" (Facebook) през последните дни - и макар да са минали много повече от 24 часа от първоначалната му публикация, все още нито една снимка не е станала публична без съгласието на потребителя, който я е качил.


Подобни текстове циркулират из социалната мрежа от години и от време на време разпространението им получава нов тласък. Конкретният, цитиран по-горе, съществува поне от 2012 г.
Кой е "канал 13" все още е загадка. От "Фейсбук" не са обявявали никакви намерения за промяна в политиката си за поверителност и са опровергавали подобни съобщения преди.


UCC 1-308-1 1 308-103 вероятно означава Uniform Commercial Code - сборник закони на различните щати, създаден с цел да хармонизира законодателството за продажбите и други комерсиални транзакции в САЩ. И няма нищо общо със защитата на личните данни.


Римският статут е договорът, с който на 17 юли 1998 г. се учредява Международният наказателен съд - орган, който разглежда дела за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления. Той също няма никаква връзка с взаимоотношенията между потребителите и фейсбук.


Самото постване на текст, в който се заявява какво може или не може компанията да прави с личните данни на потребителя, също е безсмислено. При регистрирането в социалната мрежа той е приел условията и политиките ѝ и няма право да променя части от тях по собствено усмотрение, още по-малко позовавайки се на безсмислен правен жаргон.


Какво гласи политиката за поверителност


Бърза справка в политиката за поверителност показва, че тя гласи: "Вие притежавате цялото съдържание и информация, която публикувате във "Фейсбук", и можете да контролирате споделянето ѝ чрез настройките за поверителност и чрез приложенията."


С публикуването на съдържание, което е обект на авторско право, вие разрешавате на социалната мрежа да ги използва, докато не ги изтриете. Дори и след това те може да останат запазени за "разумен период от време, но няма да бъдат достъпни за други" потребители.


При промяна на политиката "Фейсбук" се ангажира да уведоми потребителите, преди промените да влязат в сила, и да им даде възможност да ги прегледат и коментират.


Не, "Фейсбук" няма да направи всички снимки публични от утре

© В© Beck Diefenbach / Reuters, Reuters


Кой получава информацията на потребителите


"Фейсбук" споделя информацията на потребителите с други части от компанията Facebook Inc. и Facebook Ireland Ltd - като например:


- Facebook Payments Inc. (https://www.facebook.com/payments_terms/privacy)
- Atlas (http://atlassolutions.com/privacy-policy)
- Instagram LLC (http://instagram.com/about/legal/privacy/)
- Onavo (http://www.onavo.com/privacy_policy)
- Parse (https://parse.com/about/privacy)
- Moves (http://moves-app.com/privacy)
- Oculus (http://www.oculus.com/privacy/)
- LiveRail (http://www.liverail.com/privacy-policy/)
- WhatsApp Inc. (http://www.whatsapp.com/legal/#Privacy)
- Masquerade (https://www.facebook.com/msqrd/privacy)


Компанията предоставя данни на фирми за реклама и анализ, но изключва от тях информацията, която може да доведе до идентифициране на потребителите.


Търговци и доставчици на услуги също получават данни, след като се ангажират със строга конфиденциалност в съответствие с политиките на "Фейсбук" и споразуменията, сключени с компанията.


Какви са истинските проблеми


Проблеми с неприкосновеността в социалната мрежа обаче наистина има - и именно заради тях Европейският съд в Люксембург нареди през 2015 г. прекратяването на споразумението Safe Harbour за трансфер на лични данни между ЕС и САЩ.


Делото, заведено от австрийския докторант по право Макс Шремс, се основаваше на факта, че социалната мрежа прехвърля данни от ЕС в САЩ, където нивото на защита на неприкосновеността е по-ниско, отколкото в Европа.


До ключовото решение се стигне след само една от редицата жалби на Шремс срещу "Фейсбук" и скандалните действия на сайта. Сред тях са обвинения, че мрежата:


- пази информация дори за изтритите приятели, постове, съобщения, тагове и сръчквания;


- според Шремс функцията за "разпознаване на лица" нарушава правата на потребителите;


- качените снимки са достъпни за всекиго чрез url-адреса си, независимо от това колко е скрит профилът на качилия ги потребител;


- чрез бутона "харесвам", прикачен в редица сайтове, Facebook следи дейността на интернет потребители, дори да не са регистрирани в социалната мрежа.


По последния казус белгийската Агенция за защита на личните данни опита да заведе дело срещу "Фейсбук", но апелативен съд в Брюксел реши, че регулаторът няма юрисдикция върху фирмата, регистрирана в Ирландия.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на army
  army
  Рейтинг: 537 Весело

  Няма де , ама всички излязоха със съобщения на стените си :Д

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 299 Весело

  Аз този проблем съм го решил отдавна.И сега всичко от профила ми е общодостъпно.Никога не бих сложил , качил или харесал нещо което мисля че може да е проблем.Сигурността на информация качена на такива платформи е илюзия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Ясно!
  Голям кеф, значи Фейсбука ще пази съкровените тайни на юзерите и ще ги споделя само ЦК на корпокрацията и готовите да си платят корпоративни маркетингови отдели за индивидуално сугестиране и персонални реклами!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Сега ще има да гледат сърми, софри и пияни маймуни как може толкова народ да се хване на тая глупост

  колкото повече,толкова повече
 5. 5 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 773 Неутрално
 6. 6 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  [quote#1:"army"]Няма де , ама всички излязоха със съобщения на стените си :Д[/quote]
  То затова няма

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 782 Весело

  Репостването на подобни съобщения е прекрасен АйКю тест. Видя ли нещо такова, знам че човечето, което го е публикувало има АйКю около 70-80.

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Весело

  Това е скрит тест за интелигентност.

 10. 11 Профил на Zora Valentinova
  Zora Valentinova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  няма тука тайна, избийте си го от главите, всичко се гледа, всичко се запеметява, дори да си изтриите профила, все тая.... има си други начини за лично пространство...

 11. 12 Профил на Zora Valentinova
  Zora Valentinova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  няма тука тайна, избийте си го от главите, всичко се гледа, всичко се запеметява, дори да си изтриете профила, все тая.... има си други начини за лично пространство...

 12. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  А кому е нужен фейсбук???

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 14 Профил на brainless
  brainless
  Рейтинг: 434 Неутрално
 14. 15 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Любопитно

  До коментар [#9] от "arcanum":

  Верно е това.
  Много се смях на тия постове. Чак не мога да проумея що за пълнолетни дееспособни идиоти вярват в подобни партенки?!? И още повече не мога да проумея - как са толкова много.

  Жената е покана за щастие
 15. 16 Профил на silmarillion
  silmarillion
  Рейтинг: 221 Весело

  И да не забравяме, че в интернет като цяло се пише с мастило, а не с молив. Независимо от това дали ФБ или друга социална мрежа би пазила някакви наши снимки, могат да се правят скрийншотове от всеки, който е видял някакъв ''компромат'', и после и да трием, и да не трием, файда няма. Просто не качвайте материали, които не бихте искали в един момент да станат общо достояние. As simple as that

  “What is to give light must endure burning.” Viktor Frankl
 16. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1429 Весело

  До коментар [#14] от "brainless":

  Сурат тефтер.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 18 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#16:"silmarillion"]Независимо от това дали ФБ или друга социална мрежа би пазила някакви наши снимки, могат да се правят скрийншотове от всеки, който е видял някакъв ''компромат'', и после и да трием, и да не трием, файда няма.[/quote]

  хахаха - баш

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 18. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Забавно е как всяка глупост, пусната от незнаен източник, се превръща във фейсбук сензация. Бас държа, че точно тази последната е накарала десетки да изгубят един ден, за да трият "срамните" си снимки от профила си панически. И когато усетят какви рибоци са и как са се хванали на най-голямата простотия, настъпва любимият ми момент на осъзнаване "о, колко съм прост, имал и смисъл..."

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#2] от "rwe33471675":

  +++! Сигурността вообще в нета е такава...

 20. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Весело

  Нека-а-а-а-а-а-а.

  Фейсбука ви е като баня в центъра със стени от стъкло .

  Спрете да живеете там бе хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#19] от "Lou":


  [quote#19:"Lou"]Бас държа, че точно тази последната е накарала десетки да изгубят един ден, за да трият "срамните" си снимки [/quote]
  Значи има полза от "новината".
  Хигиена е имало. Това е добре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Рекламна партенка. Ама няма да си направя профил в ТефтерСуратя.
  Язък!

  Panta rhei....
 23. 24 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 391 Неутрално

  "- чрез бутона "харесвам", прикачен в редица сайтове, Facebook следи дейността на интернет потребители, дори да не са регистрирани в социалната мрежа."

  Туй нещо не го разбрах. Ако не си регистриран, как ще ползваш бутона "харесвам"?

 24. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#23] от "Molossian":

  Аз имам профил.
  Седи замръзнал като мамут в леда.

  През 2010-та го направих. Гледах две седмици и реших, че не разбирам за какво става въпрос.
  После разбрах. Няма какво да се разбира.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 26 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#5:"carmello"]някой да го каже на Илиян Василев DDDD [/quote]

  Кой е той?

 26. 27 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 718 Неутрално


  [quote#19:"Lou"]Бас държа, че точно тази последната е накарала десетки да изгубят един ден, за да трият "срамните" си снимки от профила си панически.[/quote]


  И после са осъзнали, че не трият, а "трият".

 27. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Всякакви перверзници взеха да публикуват във фейсбук клипове с брачен и извънбрачен секс, голотии и срамотии. Трябва да се сложи в ред тази мрежа, за да не става кошче за отпадъците на Сулю и Пулю.

 28. 29 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  То и аз съм го решил този проблем отдавна, изтрих го преди година, профила си във ФБ имам в предвид ))

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 29. 30 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Останаха ли хора,които да използват фейсбук??...

 30. 31 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#5:"carmello"]някой да го каже на Илиян Василев DDDD

  https://www.facebook.com/ilian.vassilev.9/posts/10154997912054430[/quote]
  Този е от много Ентелегентните ...! Ръси акъл навсякъде, но си личи колко е бос.. като повечето му събратя фанатици-русофоби.

 31. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#28] от "proza":

  Дай някой линк.
  [quote#28:"proza"]клипове с брачен и извънбрачен секс[/quote]
  Искам да видя разликата каква е.
  Така и не научих.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#31] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Обаче виж какво излиза.
  "За съжаление страницата не е налична
  Връзката, която последвахте, може би не работи или страницата е била премахната."

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 34 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Кво ли има да ни занимавате със някъв сайт където се е регистрирало всичкото орангутан с ампутирани мозъци по света.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 34. 35 Профил на МилевГео
  МилевГео
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Малко полезно инфо за авторските права във "Фейсбук", за да не се притеснявате, че някой, нещо ще ви открадне.....http://www.iusauthor.com/publikacii/93-avtorskite-prava-vav-facebook.html

  Копист.
 35. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "МилевГео":

  Полезно четиво.
  ++

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 37 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 791 Весело

  И значи няма да публикуват зелевите сарми на трапезата му по Бъдни вечер?! Дали пък да не ги съдя?

 37. 38 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 601 Весело

  [quote#25:"Росен (Путлер капут)"]Аз имам профил.
  Седи замръзнал като мамут в леда.

  През 2010-та го направих. Гледах две седмици и реших, че не разбирам за какво става въпрос.
  После разбрах. Няма какво да се разбира.[/quote]

  И аз така- прост като теб.

  Покрай модата- айде- акаунт. Направо бях възхитен, като видях хора- познати, на моята възраст- постват снимка- селфи. На масата с някакви филийки, чаша сок и коментар- сега закусвал! Направо се чудя как съм живял досега, като не съм знаел байното кога закусва!

  Аз като го видях това- бях в кенефа с iPad-a. Направо се зачудих дали да не стартирам с подробно описание на това какво пък правя аз сега... Можех да го подкрепя обилно със снимков материал, ама реших да не изпростявам чак толкова...

  После отнякъде ми попна да съм ставал приятел с Емил Кошлуков. Станах. И до ден днешен не го познавам. За местене на гардероба или за по биричка разчитам на едни други приятели, дето нямат Фейсбук.

  После спрях да влизам там, паролата отдавна е забравена, и сега малко съжалявам. Ако бях пуснал пост от кенефа- сега щях изрично да упълномощя и онзи със закуската, и Фейсбук, и всички други буци- да използват снимковия материал усилено, ако свърши- ще им пратя още. И звук ще пратя.

  Айде със здраве, и не забравяйте- ако сам си свалиш гащите в центъра на града, и се надупиш- не са виновни минувачите, че са ти видяли з@дника...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 38. 39 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 488 Неутрално


  Склад за мъртви души.

 39. 40 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Оф, това нещо наистина се върти през известно време.
  Чудя се толкова ли не чете чукчата бе....
  Измежду моите контакти също имаше такива, които си оцапаха стените с това умно волеизявление...

 40. 41 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Facebook!
  Кифла-тефтер си е!

  Да разлая троловете!!
 41. 42 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  винаги ще има хора, които се забавляват да пускат подобни неща за шараните, преди беше, събиране на подписи че Скайп да не станел платен, още по преди ICQ да не станело платено и да пишете и да не пишете , шарана пак ще се хване

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 42. 43 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  [quote#4:"Морски"]как може толкова народ да се хване на тая глупост [/quote]
  и всичките имат право да избират и да бъдат избирани, смятай.........

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 43. 44 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Вече уведомих Фейсбук, че си запазвам авторското право върху снимката с нарязания шпек и руската салата, която правих за Нова година.

 44. 45 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 274 Весело

  Поредната глупост! Ама винаги има хора, които считат това за истина.

 45. 46 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#33:"Росен (Путлер капут)"]Обаче виж какво излиза.
  "За съжаление страницата не е налична [/quote]
  Излиза защото автоматично се е добавило QUOTE към линка.. Ако го изтриеш - ще стане

  https://www.facebook.com/ilian.vassilev.9/posts/10154997912054430

 46. 47 Профил на Мария Тодорова
  Мария Тодорова
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#38] от "952":

  952-Благодаря!..Незнам от кога не съм се смяла така!!!!

 47. 48 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 601 Весело

  До коментар [#47] от "Мария Тодорова":

  Искаш ли да се посмееш още малко:

  https://www.facebook.com/samo5minutki/posts/799719020045209

  Сори, че е точно от фейсбук, ама това ми върна гугъла на пръв прочит... 😂😂😂😂😂

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 48. 49 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Весело

  Преброяване на гърбалите. Страх ги е, че ше им се видат албумите, пълни с фотоси и малоумни хвалебствия на чичо Тиквичка и всички ше разберат, че зад тоя профил стои кръгъл идиот :)
  "АдмирациЙ"!!!

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 49. 50 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#9] от "Slick":

  Само че, резултатът не е в цифрова стойност, ами "Минава" и "Не минава" ! :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK