НАСА: Открихме 7 планети с размерите на Земята и може би условия за живот (допълнена)

Така изглеждат седемте екзопланети в новооткритата слънчева система

© NASA

Така изглеждат седемте екзопланети в новооткритата слънчева системаАмериканската космическа агенция НАСА обяви, че е открила седем планети извън Слънчевата система (екзопланети), които много приличат на Земята по размер, а на три от тях изглежда, че има вода на повърхността и може би - условия за живот.


"Намирането на следващата Земя вече не е въпрос на "дали", а "кога", заяви ръководителят на дирекцията за научни мисии на НАСА Томас Цурбухен по време на специалната пресконференция. "Отговорът на въпроса "сами ли сме във вселената" е топ приоритет в науката, и откритието на толкова много планети с потенциал едновременно, е забележителен напредък в търсенето му", заяви той.


Планетите се намират в система, наречена TRAPPIST-1, и са на 39 светлинни години от Слънчевата система, което за космическите мащаби е сравнително близо. Орбитират около ултра студено червено джудже (наполовина на температурата на Слънцето), но три от тях са достатъчно близо, за да имат вода и съответно условия за живот. Откритието е направено с космическия телескоп на НАСА "Спитцер", който остава насочен натам за още изследвания.
В момента и най-мощният телескоп "Хъбъл" е насочен към екзопланетите, за да се изследват атмосферата и повърхността им. Космическият телескоп "Кеплер" също е включен в мисията, като с него се наблюдават промените в светлината и преминаващите наблизо космически тела.


Засега изглежда, че планетите са скалисти и имат водородни атмосфери. Съществува и теория, че са с фиксирани орбити, т.е. не се въртят около осите си, което означава постоянен ден от едната страна и постоянна нощ от другата. Това би имало огромно значение, ако се потвърди, че атмосферата и евентуално водата на повърхността създават условия за живот.


Илюстрация на пейзаж от една от седемте новооткрити планети, спрямо това, което засега са успели да видят с телескопи учените. Планетите са толкова близо помежду си, че биха се виждали почти както от Земята виждаме Луната.

© NASA

Илюстрация на пейзаж от една от седемте новооткрити планети, спрямо това, което засега са успели да видят с телескопи учените. Планетите са толкова близо помежду си, че биха се виждали почти както от Земята виждаме Луната.


Разстоянието между трите подобни планети в системата TRAPPIST-1, е колкото няколко пъти разстоянието между Земята и Луната, така че мащабите са съизмерими на нашето обкръжение. Но всичките седем новооткрити планети орбитират около звездата си на разстояние по-малко, отколкото това между Слънцето и първата планета в нашата система Меркурий. Не са изпепелени, само защото звездата им е необичайно студена, поясняват учените.


През 2018 г. НАСА ще изстреля и четвърти телескоп в орбита - телескопът "Джеймс Уеб", който също ще се включи в анализа на новата слънчева система. Той ще е специализиран и свръхчувствителен за търсене на следи от водород, метан, кислород, озон и други химически съставки на атмосферата. С него учените ще могат с точност да установят каква е структурата на атмосферата, температурите и условията на повърхността на седемте екзопланети, със специално внимание към трите, които най-много приличат на Земята. Целта е да потвърдят или отхвърлят теорията си, че там е възможен живот, макар че физическото достигане до тези планети засега е невъзможно.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK